Când vine vorba de orele de muncă, mai puțin nu înseamnă mai mult, se pare. Susținătorii zilei de lucru de șase ore nu vor fi bucuroși să afle că, deși sună bine, scăderea numărului de ore de lucru pe zi nu ar face pe nimeni mai fericit.
Cel puțin asta arată o cercetare publicată în Journal of Happiness Studies. Studiul care s-a întins pe o perioadă de zece ani a examinat efectul reformei pe care a instituit-o Coreea de Sud în 2004 prin reducerea numărului de ore de muncă asupra fericirii coreenilor. Deși satisfacția privind orele de muncă a crescut, nu s-a observat o îmbunătățire a vieții în general și a satisfacției de pe urma muncii.
Prin această strategie, săptămâna de muncă a scăzut de la 44 de ore la 40 de ore, iar sâmbete au devenit, oficial, libere. Măsura a avut ca scop combaterea productivității scăzute și accidentelor de muncă frecvente asociate cu numărul mare de ore de muncă. Din 1998 în 2008, numărul mediu de ore de muncă a scăzut cu 10%.
Parțial, angajații coreeni nu au devenit mai fericiți din cauză că angajatorii au scăzut numărul de ore de muncă, dar nu și cantitatea de muncă. Multe companii au răspuns strategiei prin creșterea intensității muncii și ajustarea vacanțelor și zilelor libere pentru a compensa.
Studiul a analizat doar cupluri cu copii și a arătat că femeile și-au folosit timpul liber în plus pentru a munci mai mult acasă, la îngrijirea copiilor și întreținerea căminului, iar bărbații l-au folosit pentru recreere.
Cercetătorii concluzionează că fie numărul orelor de muncă nu este atât de strâns legat de fericirea oamenilor, fie scăderea numărului de ore a fost complet anulată de creșterea intensității muncii.
Sursa: popsci.com