Ziua de muncă ar trebui să înceapă la ora 10, spune un expert în somn

0

Paul Kelley este cercetător în cadrul Universităţii Oxford şi propune o teorie interesantă: că societatea noastră traversează o criză de privare de somn, din cauza orelor de începere a programului de muncă pe care ni le impunem, ore care sunt nenaturale şi complet nepotrivite ceasului nostru intern.

“Problema este reală pentru societatea noastră. În general toţi suntem privaţi de somn, dar cei cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani suferă cel mai mult din cauza asta decât orice alt segment al societăţii. Acest fapt înseamnă riscuri de sănătate, performanţe scăzute şi posibile probleme mentale”, a declarat cercetătorul pentru The Guardian. El este implicat în proiectul Teensleep, care îşi propune să selecteze 100 de şcoli din Marea Britanie pentru a fi parte dintr-un program experimental care să le permită să înceapă cursurile mai târziu.

Potrivit lui Kelley, tinerii din Marea Britanie pierd cam zece ore de somn pe săptămână din cauza orelor matinale la care trebuie să ajungă la şcoală. Cercetătorul spune că orele cele mai potrivite pentru începerea cursurilor ar fi: 08:30 pentru copii cu vârste între 8 şi 10 ani; 10:00, pentru cei de 16 ani şi 11:00 pentru cei de 18 ani. “Când ajungi la 55 de ani, te poţi încadra în tiparul de când erai copil de 10 ani şi începeai ziua la 08:30. Dar de la 10 ani şi până la 55 lucrurile se schimbă radical şi, în funcţie de vârsta la care te afli, trebuie să îţi începi ziua cam cu trei ore mai târziu, ca să respecţi ceasul natural al corpului”, susţine Kelley.

“Activitatea unui birou ar trebui să înceapă la ora 10:00. Toţi cei care încep mai devreme suferă de privare de somn”, a spus cercetătorul şi pentru British Science Festival. Somnul este esenţial pentru sănătatea noastră, pentru o bună funcţionare a memoriei, astfel că lipsa somnului poate atrage după sine multe probleme de sănătate. Rămâne de văzut, însă, dacă semnalele de alarmă trase de oamenii de ştiinţă vor avea vreun efect asupra celor care stabilesc programele de lucru în fabrici, ministere, birouri, orice fel de întreprinderi sau asupra celor care stabilesc orele de începere a cursurilor şcolare.

 

Sursa: Science Alert

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger