În Munții Țarcu a apărut, de puțin timp, un țarc. Nu e vorba de un joc de cuvinte, ci de spațiul pe care WWF-România îl pregătește pentru reintroducerea zimbrului în zonă, în regim de semilibertate și, ulterior, de libertate deplină. Comuna Armeniș din Caraș-Severin va fi prima gazdă a unor exemplare de zimbru (Bison bonasus) venite din mai multe țări europene, urmând ca, în câțiva ani să trăiască ca specie sălbatică integrată.
Eliberarea zimbrilor în spațiile special amenajate (foto) va avea loc anul acesta, în luna mai și face parte din programul Rewilding Europe – o inițiativă unică în Europa a WWF (World Wide Fund for Nature) alături de Wild Wonders of Europe, Ark Nature și Conservation Capital. Programul își propune ca un milion de hectare de teren abandonat temporar sau definitiv ori pur și simplu nefolosit în prezent, să fie redat faunei sălbatice. Dintre cele cinci zone model alese, două – Delta Dunării și Carpații Meridionali – se află pe teritoriul României.
Un nou început
Pentru zimbri. Prin Rewilding Europe, WWF urmărește inclusiv diversificarea fondului genetic al speciei zimbru în România, prin facilitarea unor schimburi de exemplare între rezervațiile din țară și cele din restul Europei, pentru evitarea cosangvinizării și alterării speciei.
Pentru natura sălbatică. Proiectul acoperă o vastă zonă care cuprinde: Parcul Național Retezat, Parcul Național Domogled-Valea Cernei și situl Natura 2000 Munții Țarcu. Reintroducerea zimbrilor în zona Țarcu reprezintă doar o parte din planul de protejare a sălbăticiei din zonă, una dintre cele mai bogate din Europa.
Pentru oameni. Pe lângă crearea unor zone de sălbăticie menite să servească drept modele de conservare a naturii, prin proiect se va stimula dezvoltarea unei noi economii rurale durabile, bazată pe valorile naturale și culturale ale zonei, care va reprezenta o alternativă la economia actuală, caracterizată uneori de utilizarea irațională (activități ilegale, supraexploatare) a resurselor naturale și de vulnerabilitate în perioade de criză. Pe termen mediu, zona poate deveni un punct de atracție turistică pentru cei pasionați de sălbăticie și observarea de animale, ceea ce poate crea locuri de muncă în comunitatea locală. Echipa proiectului evaluează posibilitățile de dezvoltare în zonă a unor afaceri bazate pe natura sălbatică fără alterarea ei și pregătește strategii de încurajare concretă a antreprenoriatului specific, inclusiv prin acordarea de credite financiare.
WWF are ca scop pricipal protejarea valorilor naturale în zonele cele mai sălbatice din Carpații Meridionali sau recuperarea lor, acolo unde s-au pierdut. Prin implicarea comunităților locale în activități concrete de protejare a naturii, prin stimularea dezvoltării lor în armonie cu natura și creșterea mândriei locale fără pierderea modului de viață tradițional și a valorilor locale, conservarea naturii capătă un nou sens – spune Adrian Hăgătiș, manager de proiect, WWF-România.
Parteneriatul local, cheia succesului pe termen lung
Zimbrii vor poposi pe teritoriul administrativ al comunei Armeniș, în apropierea sitului Natura 2000 Munții Țarcu, pe valea râului Alb. Primăria comunei Armeniș, din județul Caraș-Severin, a oferit acestui proiect de reintroducere aproximativ 75 de hectare din suprafața de pășuni comunale. E un sprijin inestimabil din partea comunității locale care a recunoscut astfel beneficiile unui astfel de proiect în zonă. Direcția silvică Caraș-Severin, prin Ocolul silvic Teregova, a pus la dispoziția proiectului alte aproximativ 80 de hectare.
Proiectul din Carpații Meridionali progresează prin sprijinul partenerilor: Primăria și Consiliul local Armeniș, Ocolul silvic Teregova și Direcția silvică Caraș-Severin, Ocolul silvic Hațeg și Direcția silvică Hunedoara, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.
Un comentariu
http://www.lumeasatului.ro/articole-revista/la-bucsani-dambovita-rezervatia-se-mandreste-cu-47-de-zimbri-0105.html