Zimbabwe cere ajutor alimentar de 1,5 miliarde $, pentru a preveni înfometarea în masă

2

Într-o lume care risipește anual hrană în valoare de un trilion de dolari, Zimbabwe a cerut un ajutor alimentar de 1,5 miliarde de dolari, pentru a evita înfometarea în masă a locuitorilor. În condițiile unei secete extrem de severe, circa un sfert din populația țării riscă să moară de foame.

Potrivit autorităților din Zimbabwe, în urma celei mai grave secete din ultimii 20 de ani, trei milioane de oameni au rămas fără hrană. ”Fac astfel apel la sectorul privat și la oamenii din Zimbabwe, inclusiv la cei din diaspora, să susțină programul nostru de urgență”, a scpus vicepreședintele Emmerson Mnangagwa. De asemenea, foametea intervine pe fondul unei acute crize economice: țara se află în recesiune de zece ani.

Necesarul de hrană pentru anul în curs ar trebui suplimentat cu echivalentul a 1,5 miliarde de dolari, în condițille în care, spune Mnangagwa, cantitatea de ploi înregistrată nu poate susține nici cele mai mici gospodării, fiind insuficientă și pentru animalele sălbatice. Din cei 1,5 miliarde de dolari, circa 720 de milioane ar urma să fie cheltuiți pentru importarea hranei – 1,4 milioane de tone de cereale.

Anunțul vine la scurt timp după ce președintele Robert Mugabe a declarat dezastru național în cele mai multe zone rurale, ca urmare a crizei alimentare. ”În general, apa pentru uz domestic, pentru agricultură și creșterea animalelor este deja afectată în criză în unele zone ale țării. Acum însă, tragem un semnal de alarmă asupra impactului secetei, răsfrânt chiar și asupra unor specii sălbatice din rezervațiile naționale,” a adăugat vicepreșdintele.

Sursa: IBTimes

 


2 comentarii

    • Ma- ta e vinovata on

      Esti un dobitoc amice. Probabil un votant PSD. Unul din 4 oameni risca sa moara infometat si tu spui ca asta merita? Ignorant.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger