Zilele de luni sunt fara carne in San Francisco

14

Consiliul Local din San Francisco a luat o decizie interesanta de 1 aprilie. Nu este o farsa. A hotarat ca de acum incolo fiecare zi de luni va fi “zi vegetariana” in oras. Desi hotararea nu are vreo obligativitate asupra cetatenilor, autoritatile spera ca acest act normativ va incuraja restaurantele, magazinele si locuitorii ca in zilele de luni sa produca si sa cumpere mai multe produse de origine vegetala.

Scopul acestei hotarari este sa atraga atentia asupra necesitatii alimentatiei sanatoase, dar si acela de a-i face pe oameni sa inteleaga legatura dintre deciziile personale privind alimentatia si schimbarile climatice. In acest moment, nu se stie inca ce efect va avea aceasta hotarare asupra cetatenilor, dar consiliul local se asteapta la rezultate notabile, atat pentru localnici, cat si pentru turisti.

San Franciso, de altfel, este binecunoscut ca fiind un oras ecologist. Aici s-au mai adoptat hotarari impotriva pungilor de plastic, impotriva celor care nu selecteaza separat deseurile, dar si impotriva fumatului pe terase.

Ideea a fost lansata de miscarea “Meatless Monday” (“Lunea fara carne”), infiintata in 2008 la propunerea lui Rajenda Pachauri, presedintele IPCC. Un reprezentant celebru al acestei miscari este Paul McCartney, care a si compus o melodie pentru popularizarea miscarii.

Sursa: ClimateBiz, think.transindex.ro

Foto: Sandra Mora/flickr.com

Tags:



14 comentarii

  1. O alta idee din imbecila campanie “hai sa mancam loboda”….. Vedeti fratilor de ce sunteti atat de prosti si indoctrinabili? Pentru ca va hraniti cu ciubotica-cucului! Rumegatoarelor!

    • Vanatorule, habar nu ai pe ce lume traiesti. Nu trebuie sa ne urmezi in noul mileniu. Nasol, te-ai nascut prea tarziu, nu esti pt secolul asta.

  2. Nu inteleg ce e cu anatemizarea carnii – dieta mediteraneana (apreciata drept “sanatoasa“ este foarte “centrata” pe peste, carne carevasazica. Daca felul in care gatesti carnea da masura nocivitatii sa spuna dracu pina la capat – “No deepfried meat Mondays“ sau de genul… sau sa vorbeasca de animalul in cauza – porc, gaina, cal etc
    Legumelor li se cinta imnuri – atunci cu cartofii prajiti cum ramine?

    • Pestele in mare parte e foarte bogat in sodium. Pentru gravide, inafara de somon, e foarte toxic pentru copii. Iar in cantitati mari nu e bun nici pt oameni. Insa aici nu e vorba numai de ficatul tau,ci despre ecologie si incalzirea globala. Sau nu stii care e leagtura dintre animale si incalzirea globala???? Nu mai zicem, macar o zi pe saptamana si tot e ceva bun minusand abotoarele celui mai mare holocaust din istorie.

    • Carnea care o cumpari de la supermarket are nitrati si nitriti, ei ajuta la prelungirea duratei de păstrare.

      Consumul de carne exagerat (normal e carne o singura data pe saptamana maximum) duce la cresterea riscului unor boli (alimentatia e responsabila de 70% din cazurile de cancer, riscul unei persoane sa faca o boala de inima e > 50% iar la vegetarieni <5%, riscul diabetului e de multe multe ori mai mare la persoanele normale decat la vegetarieni, creste riscul artozelor, osteoporozei, obezitatii, etc).

      Gaina pe care o mananci nu e gaina vesela din reclame – puiul e crescut fortat si procesat in 35-40 zile de la data nasterii lui. Pentru a forta cresterea sunt indopati cu hormoni si medicamente, altfel vine producatorul vecin care are pui mai ieftin si te scoate de pe piata. Laptele de vaca pe care il consumi are antibiotice administrate vacilor si care se transmite in lapte.

      Adauga considerentele umanitare:
      – 99% din gainile de pe piata traiesc intr-un spatiu mai mic decat o coala A4, nu sunt omorate cum trebuie si aproape toate sunt constiente in momentul cand sunt tinute de gheare si trec prin aparatul care le smulge penele si apoi cand sunt scufundate in apa fierbinte
      – vezi forced molting – cum rezolva industria problema continuarii ouarii iarna cand in mod natural are loc schimbarea penelor si resursele lor se indreapta inspre noile pene, moment dupa care oul e calitativ mai bun – prin infometare
      pana la 2 saptamani, dupa ce nu mai sunt rentabile pt ca sunt epuizate – sunt sacrificate
      -multe gaini sunt intr-atat de fortat crescute si bolnave ca nu se pot ridica de jos si de asta vezi la articulatii des in supermarketuri ca articulatiile sunt retezate – altfel ele stau direct jos peste gainat, acesta contine acid uric si le arde articulatiile.
      -gainile au o organizare sociala destul de evoluata
      -vacile sunt crescute intr-un spatiu foarte mic, viteii sunt luati de la mama lor repede dupa nastere – asta are repercursiuni serioase asupra lor
      -porcii sunt in multe teste mai inteligenti decat cainii; gandeste-te la porcii care se indreapta inspre locul in care sunt sacrificati – perfect constienti de ce le se intampla. Se zice ca daca abatoarele ar avea pereti din sticla multa lume nu ar mai manca carne sau ca fiecare Auschwithz se naste atunci cand un om zice ca poate sacrifica un animal pentru ca e de rasa inferioara.

      Daca vrei poti sa vezi aspectul ecologic: un carni/omni-vor are nevoie de 20 de ori mai mult teren cultivat decat un vegetarian, vacile au nevoie de recolte de pe terenuri imense pentru a fi hranite. Industria carnii stiu ca e a doua industrie poluatoare, mai poluatoare decat cea a transporturilor. Degeaba iti iei Prius si folosesti pungi din hartie daca mananci carne zilnic.

      Tot pretul asta, toata industria asta macar daca ar fi sanatos consumul carnii, insa nici macar nu e asa. Poti trai foarte bine fara – Carl Lewis a fost vegetarian si castiga medalii la atletism la olimpiade, sunt popoare gen indienii care nu mananca carne si sunt peste 1 miliard.

      P.S. Eu am cateva luni de cand nu mai mananc carne si ma simt foarte bine. Motivul principal pentru mine e cruzimea fata de animale. Consider ca in fiecare zi mai salvez un animal domestic. Ca side effect nu imi mai este deloc somn la pranz.

    • Pestii contin mercur, sunt mai rar luati din larg si mai des din crescatorii si din zone poluate. Din cauza asta consumul de peste nu e foarte foarte recomandat gravidelor, mercurul ajunge si in organism la bebelusi.

      Carofii prajiti sunt buni la gust insa e mai ok sa mamanci cartofi copti cu usturoi. E de dorit ca legumele, salatele si uleiul sa nu fie fierte/prajite daca e posibil. Sunt si exceptii, bineinteles.

      Important e sa nu se faca excese, societatea noastra face foarte multe: zilnic carne si dulciuri, zero legume, zero fructe. Asta e de evitat.

  3. Despre ce vorbiti dragi comentatori?
    Fara carne inseamna mai putin poluant. Acuma eu nefiind chiar ecologist, nu-mi pasa de aspectul asta.
    Dar ce e drept e drept, nu mai mananc carne de mai bine de 3 ani. Pur si simplu idea de a papa ceva care a avut fata si creier vreodata mi se pare similara cu aia de a manca cadavre.

    • Eu sunt de acord ca lumea “dezvoltata” a cam luat-o razna cu consumul de carne. Dar pe de alta parte a fost vreodata cand omul, ca parte a regnului animal, nu a mancat alte animale? Si de cele mai multe ori le omora inainte.

      • am mancat, da, insa normal e sa ne indreptam spre evolutie nu sa ramanem pururea la fel. Macar noi oamenii care ne am ajuns totusi la un nivel inaintat fata de restul animalelor. Cel putin din anumite puncte de vedere, nu din toate.

Reply To Kibby Cancel Reply

Advertisment ad adsense adlogger