Consiliul local din LA a aprobat o inițiativă ce declară prima zi a săptămânii drept “Lunea fără carne”, orașul american devenind astfel cea mai mare localitate care susține mișcarea de reducere a consumului de carne. Rezoluția are un caracter voluntar pentru locuitori, care sunt încurajați să mănânce mai multe vegetale pentru a-și proteja propria sănătate, dar și pe cea a animalelor și a mediului.
Membrii consiliului au luat în calcul impactul consumului de carne asupra mediului (51% din emisiile de gaze cu efect de serp de pe planetă provin, direct sau indirect, de la industria creşterii animalelor) și a sănătății umane, scrie Time.com. În acest din urmă caz, un regim alimentar cu carne mai puțină poate reduce riscul dezvoltării unor afecțiuni precum obezitatea, hipertensiunea, diabetul sau anumite tipuri de cancer. Rezoluția lor a fost influențată de mișcarea “Meatless Monday” (“Lunea fără carne”), care își are rădăcinile în eforturile de raționalizare a mâncării din Primul Război Mondial și care a fost reanimată începând cu 2003 ca parte a unei campanii de sănătate publică pentru mâncatul sănătos. Mișcarea a fost validată de Școala de Sănătate Publică “Johns Hopkins” de peste ocean.
Peste jumătate din populația comitatului Los Angeles suferă de obezitate, boală care atrage cu sine riscul dezvoltării multor afecțiuni cronice (afecțiuni cardiace, atac cerebral, artrită etc.). Rezoluția consiliului local nu este decât un semnal de alarmă împotriva acestor riscuri. Ea nu va fi aplicată cu titlu de lege, ci cu titlu de recomandare menită să influențeze și să schimbe comportamente. Edilii din LA spun, de exemplu, că oamenii care aderă la “Lunea fără carne” găsesc modalități inedite de a găti legumele. La rândul lor, restaurantele, școlile și serviciile alimentare își adaptează oferta la mișcarea cu pricina.
Puteți citi și:
Un comentariu
Depinde si de mediul de munca, la cat de solicitant este pentru fiecare persoana in parte, dar carnea nu este nici macar printre principalii factori ai obezitatii si altor boli/afectiuni in acest sens.
Ar trebui mai degraba sa caute metode prin care sa incurajeze miscarea si consumul redus de grasimi si mancare fast-food.