„Zidul rușinii” care îi separă pe săraci de bogați în Peru

1

La periferia orașului Lima din Peru se întinde un zid din beton lung de 10 kilometri, împănat cu sârmă ghimpată, care poate fi văzut din satelit și care separă una dintre cele mai bogate comunități din capitala statului sud-american de una dintre cele mai sărace. „Zidul rușinii” sau „Zidul Berlinului din Peru”, cum i se spune, a fost înălțat pentru a-i împiedica pe săracii din suburbia Vista Hermosa să intre în perimetrul bogaților din zona Las Casuarinas și să comită infracțiuni, scrie Oddity Central. „Case din lemn iluminate cu lumânări și acoperișurile lor rupte contrastează cu locuințe de milioane de dolari pe o rază de câțiva kilometri”, descria recent o publicație locală acest caz de segregare.

Mulți peruani condamnă această situație, iar activiștii au postat filmulețe și fotografii online pentru a-i blama pe susținătorii segregării. Localnicii din Las Casuarinas consideră însă zidul o necesitate, o modalitate de a se proteja de infracțiuni. De exemplu, Renzo Alberti, unul dintre rezidenții cartierului bogat, e de părere că structura din beton nu este discriminatorie. „Există pereți peste tot în oraș, nu e discriminare atunci când ne separăm de vecinii noștri de alături”, a spus el pentru Al Jazeera. „Pe de altă pare, (zidul) este considerat discriminatoriu pentru că ne separă pe noi de oamenii săraci”.

„Zidul rușinii” din Lima a intrat recent în atenția internațională după ce o serie de fotografii și filmări au devenit virale pe internet. Trei inițiative activiste, „Brigada murală”, „Spațiul liber” și „Foamea” i-au ajutat pe localnicii din suburbia Vista Hermosa să picteze zidul pentru a spori gradul de conștientizare. Potrivit statisticilor oficiale, 30% din populația Limei este victima infracțiunilor, iar această situație i-a făcut pe unii să considere că „Zidul rușinii” și alte comunități izolate după porți de fier sunt soluții viabile.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger