Zgomotul din trafic creşte riscul de accident cerebral

3

Claxoanele, sirenele şi alte zgomote din trafic cresc riscul de accident cerebral, mai ales pentru persoanele mai în vârstă, arată un nou studiu citat de ABC News.

Cercetătorii au analizat legătura dintre zgomotele din trafic şi sccidentele cerebrale în rândul a peste 51.000 de danezi şi au observat că orice creştere cu 10 decibeli a rgomotului duce la o creştere cu 14% a riscului de accident cerebral. În rândul celor peste 65 de ani, riscul de accient cerebral creşte cu 27%.

Riscul s-a dovedit a fi cel mai mare in cazul sunetelor mai puternice de 60 de decibeli, adică intensitatea unei conversații normale (un zgomot de 60 de decibeli este de zece ori mai mare decât un zgomot de 50 de decibeli).

Studiul se adaugă altor dovezi care arată că expunerea la zgomot creşte riscul afecţiunilor cardiovasculare, dar este primul care reliefează legătura cu accidentele cerebrale.

Rezultatele au rămas valabile şi după ce cercetătorii au inclus şi altţi factori precum vârsta, sexul, fumatul, activitatea fizică, consumul de legume, expunerea la zgomotul căilor ferate şi aeroporturilor sau expunerea la poluarea aerului.

Studiul subliniază nevoia de a reduce expunerea la zgomotul din trafic, spune cercetătorul Mette Sorensen, de la Institute of Cancer Epidemiology, din Copenhaga. Cu toate acestea, cercetarea arată o asociere a zgomotului din trafic cu accidentele cerebrale, nu o legătură directă de cauză-efect.

Mette şi colegii săi au analizat date privind cetăţenii din Copenhaga şi Aarhus care au completat chestionare privind stilul de viaţă între 1993 şi 1997 şi au examinat istoria medicală a participanţilor la studiu şi adresa. Aproximativ 35% dintre participanti erau expuşi la zgomot din trafic peste 35 de decibeli. Nivelul de zgomot varia între 40 şi 80 de decibeli.

Pe parcursul studiului, 1.881 dintre participanţi au suferit un accident cerebral. Cercetătorii au estimat că zgomotul din trafic reprezintă un factor în 8% din toate cazurile de accident cerebral în rândul populaţiei şi 19% în rândul celor peste 65 de ani.

Expunerea la zgomot duce la creşterea presiunii arteriale şi la modificări la nivelul hormonilor de stres care contribuie la creşterea riscului de accident cerebral. În plus, zgomotul duce la tulburări ale somnului, un factor adiţional.

Foto: Flickr / permanently scatterbrained

Citiţi şi:

O alternativă la traficul care ne mănâncă nervii şi banii

Avioanele supersonice le stârnesc crocodililor râvna sexuală

Uitatul la televizor scurtează viaţa

Tags:3 comentarii

  1. Pingback: Implanturile mamare ar putea fi asociate cu o formă rară de cancer » Think Outside the Box

  2. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger