Zeci de studenți și absolvenți creează în armonie cu natura la Atelierul de eco design

0

Asociația Greenitiative face upcycling cu stil la Mogoșoaia. Echipa de eco traineri a pus pe picioare un atelier de eco design unde studenți și absolvenți de arhitectură și design creează obiecte prietenoase cu mediul.

Atelierul este dedicat unui număr de 30 de studenți și absolvenți și se bazează pe învățare experimentală. Greenitiative îi susține pentru dezvoltarea de creații proprii și promovarea produselor la evenimente de profil. În luna septembrie, la Forumul tradițiilor creative de la Muzeul Țăranului Român, studenții s-au întâlnit chiar cu clienții produselor realizate de ei.

Cei 30 de tineri studenți și absolvenți au la dispoziție în cadrul atelierului mașini de cusut profesionale, imprimantă 3D, unelte de tâmplărie și alte instrumente cu ajutorul cărora creează obiecte pentru clienți iubitori de natură.

Niciodată nu mi-am pus întrebarea unde se vor duce lucrurile după ce le voi arunca”, recunoaște una dintre participantele la atelierul de eco design și leadership verde de la GreenMogo. Proiectul și-a propus să îi pună pe gânduri pe participanți și să învețe cum să reutilizeze materialele în creațiile lor.

Adina: “Am început să colectez selectiv deșeurile, să le povestesc tuturor din jur despre problemele mediului, să le povestesc și despre inițiativa Green Mogo, și să mă gândesc eu, la rândul meu, cum pot îmbunătăți ceva. Mă bucur că pe lângă obiectele la care am lucrat la ateliere, am făcut deja în timpul liber o lampă din resturi de machete la care am lucrat împreună cu colega mea, Mihaela.

La finalul proiectului, participanții au realizat 10 lucrări inovative, asta după ce au fost instruiți în dedesubturile designului verde și după ce au vizitat o stație de reciclare a deșeurilor. Două dintre acestea au fost chiar propuse pentru expoziția Romanian Design Week, cea mai mare din domeniu. Pe lângă cei 30 de studenți și absolvenți direct implicați în tainele atelierului, alți peste 300 de elevi și 300 de adulți au participat la sesiuni de vizitare a centrului GreenMogo și a atelierului.

Atelierul de eco design și leadership verde n-a fost deloc un proiect ușor de realizat pentru că a avut destul de mulți studenți implicați,  La final, uitându-mă peste sutele de fotografii din fiecare etapă, inclusiv la cele cu obiectele făcute de studenți, cred că succesul proiectului s-a bazat pe experiențele remarcabile pe care ne-am străduit să le oferim participanților prin colaborarea echipei Greenitiative (3 membri și 6 voluntari) cu peste 20 de traineri, antreprenori și chiar cu un om de știință (fizician dr. Roxana Bojariu). Nu ne-am mulțumit nici o clipă doar să bifăm o activitate, ne-am străduit cu toții ca acea activitate să fie memorabilă. Recunosc că prima dată când i-am văzut pe toți în sală la primul curs am avut un moment de panică: “Oare ce fel de oameni sunt? Vor fi serioși? Câți vor rămâne până la sfârșit? Cât de util vom reuși să facem acest proiect pentru cariera lor?” După prima zi m-am relaxat, pentru că mi-a plăcut enorm de ei, inclusiv ca grup. Mulți nu se cunoșteau dar au fost bucuroși să se descopere și să colaboreze. La final, ne bucurăm și că avem la Green Mogo un Atelier de eco design dotat cu multe unelte pe care și ei și alți studenți le vor folosi în continuare. La fel ca alte proiecte ale noastre, și acesta se va dezvolta și se va ramifica, în funcție de colaborări. Suntem recunoscători finanțatorului nostru, Lidl România și lui Andrei Chirtoc și Gabriel Solomon care ne-au gestionat grantul pentru o colaborare excelentă. Un astfel de proiect are succes daca se intrunesc mai mulți factori. Din punctul nostru de vedere, totul a fost acolo unde trebuie când trebuie ca lucrurile să funcționeze excelent.
Felicia Ienculescu-Popovici, Greenitiative

GreenMogo este un centru de instruire aflat la Mogoșoaia care funcționează într-o clădire ecologică, o clădire care este în sine un instrument didactic. Proiectul aparține asociației Greenitiative care face educație ecologică de 10 ani în România.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger