Zeci de mii de oameni au protestat ieri în România în urma tragediei din Colectiv

0

Aseară, pe la 6 și jumătate, pe treptele uneia dintre statuile de vizavi de Universitate ardeau, izolate, câteva candele în memoria victimelor din clubul Colectiv. Nu departe, în faţa fântânii din Piaţa Universităţii, se aprinseseră deja mii de oameni care strigau „Vrem dreptate” şi „Demisia”. „Să eviți zona Universitate, că sunt vreo 2.000 de oameni aici”, vorbea la telefon un tânăr în flanel de lână, cu o licărire de teamă în ochi. În jurul orei 7, oamenii au ieşit pe bulevard şi au blocat circulaţia. Au mărşăluit paşnic până la Guvern, traversând Piaţa Romană, în timp ce maşinile aşteptau cuminţi să treacă coloana. Unii dintre şoferi s-au dat jos şi s-au alăturat valului în creştere de manifestanţi. „Păcat, păcat de sângele vărsat”, „Jos Oprea”, „Jos Ponta”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă”. Oamenii au aplaudat o maşină de pompieri, care a salutat la rândul ei mulţimea, şi au ocupat, în scurt timp, Piaţa Victoriei. În jur de 10.000 de manifestanţi erau anunţaţi la acea vreme, numărul lor urmând să ajungă, în cele din urmă, la 25.000.

FOTO: Vlad Petri

FOTO: George Enache

FOTO: George Enache

Atmosfera din faţa Guvernului a fost liniștită și statică la început. Din când în când se mai auzea un val de huiduieli și de scandări. „Cine nu sare, nu vrea schimbare”. Unii aveau în mâini coli A4 cu mesaje precum „Corupţia ucide” sau „Piedoneopreaponta triunghiul imposturii laşe”. Aproape de ora 9, spiritele s-au însuflețit, iar manifestanții s-au adunat din nou în coloană, pe Calea Victoriei, deplasându-se vocal spre Ministerul de Interne. Un amestec de furie și tristețe străbătea aerul rece al serii de toamnă. Locatarii din blocurile de pe Calea Victoriei au aruncat cu mere în manifestanți, iar oamenii ieșiți de la Ateneu, în ținute sobre, priveau placid mulțimea care se grupa în fața Ministerului de Interne. Acolo, o parte din protestatari s-au așezat în genunchi și au ținut un moment de reculegere. Huiduielile s-au întețit, dar nu și numărul manifestanților, care a scăzut considerabil. Câteva mii de oameni s-au regrupat, au mărșăluit până în Piața Constituției, în fața Parlamentului, apoi până la sediul Primăriei Sectorului 4 și al Patriarhiei, unde manifestanții au strigat „Am venit să ne spovedim”. În jurul orei 12, mulțimea a ajuns din nou la Universitate, iar câteva sute de oameni au pornit spre clubul Colectiv, unde au scandat și au spus rugăciuni. Protestul s-a stins în jurul orei 1, urmând să fie reluat azi, la ora 18.

FOTO: Vlad Petri

FOTO: Vlad Petri

FOTO: Vlad Petri

FOTO: Vlad Petri

Protestele s-au răspândit în mai multe orașe ale țării. Potrivit Mediafax, câteva sute de persoane s-au adunat marți seară în centrul municipiului Brașov pentru a-și arăta solidaritatea față de victimele incendiului din Colectiv și pentru a scanda împotriva Guvernului. În jur de 1.500 de tineri din Ploiești, majoritatea elevi de liceu, au participat la rândul lor într-un marș de protest, acțiunea fiind autorizată după ce unul dintre organizatori, un tânăr care împlinise 18 ani, a obţinut aviz de la primărie pentru organizarea mitingului. Peste 1.000 de persoane, în mare parte tineri, au participat la o slujbă de comemorare a victimelor tragediei în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, după care au pornit într-un marş al tăcerii, purtând în mâini candele aprinse. Aproximativ 300 de români şi maghiari din Miercurea Ciuc au comemorat împreună, marţi seară, victimele de la Clubul Colectiv, spunând că „solidaritatea nu are etnie, ea vine din iubire”, iar circa 2.500 de persoane au protestat în Iași până după ora 1.30. Circa 200 de persoane au protestat ieri și la Sibiu, iar pentru azi este anunțat un nou protest, pentru ora 19, în Piața Sfatului. Zilele următoare se anunță încărcate de proteste.

Ploieşti. FOTO: Observatorul Prahovean

Ploieşti. FOTO: Observatorul Prahovean

 

Braşov. FOTO: Europa FM

Astăzi, cetățenii din toate orașele sunt invitați la ”O plimbare națională în fața prefecturilor,” eveniment care, pe Facebook, are confirmați 16.000 de participanți.

”Nu țipăm, nu strigăm, dar suntem prezenți in piață, în semn de solidaritate, dar și de protest! Aprindem o lumânare, ținem un banner, suntem vii și arătăm că ne pasă,” anunță organizatorii protestului ”Tăcerea și corupția ucide”, programat pentru astăzi, la ora 18, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Tot la Cluj, mai este anunțat un protest pentru vineri, 6 noiembrie, la ora 19, sub sloganul ”Nepăsarea ucide.” ”O tragedie s-a produs din cauza indolenței, iresponsabilității și corupției. Nu e nici prima, nici ultima oară când nepăsarea și abuzul de putere fac victime. Răbdarea noastră a ajuns la capăt. Tristețea și revolta nu ne mai lasă să închidem ochii,” arată inițiatorii evenimentului, pe pagina de Facebook.

Tot astăzi vor ieși în stradă și timișorenii, unde protestatarii se vor întâlni la ora 18, în Piața Operei.

Cei din Galați sunt așteptați la ora 19, la ”Păpădie”, pe strada Brăilei, de unde vor porni în marș spre sediul Prefecturii.

Mâine, la ora 18, este anunțată o manifestare de solidaritate la Ambasada României de la Chișinău.

Tot mâine, 5 noiembrie, la București va avea loc și marșul Million Masks, organizat de gruparea Anonymous în multe colțuri ale lumii. Marșul de la București se va solidariza cauzei #colectiv.

Pe 9 noiembrie, se anunță un protest în fața Ambasadei României din Madrid. Cei solidari sunt invitați duminică, la orele 15:30, în fața Ambasadei, ”cu o floare și o lumină în amintirea celor care nu mai sunt, care au murit într-un incediu absurd”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger