Zeci de mii de oameni au protestat în lume la adresa Monsanto şi a organismelor modificate genetic

0

Sâmbătă, 23 mai, a avut loc del de-al treilea marş anual împotriva Monsanto, organizat în circa 400 de oraşe de pe aproape toate continentele. Zeci de mii de cetăţeni din au ieşit în stradă pentru a atrage atenţia asupra practicilor companiei din domeniul biotehnologiei, asupra pericolelor pentru mediu şi sănătate legate de folosirea pesticidelor şi asupra monopolurilor impuse de această corporaţie.

 

monsanto

 

În Elveţia, la Basel şi Morges, unde compania îşi are sediile centrale pentru Europa, Africa şi Orientul Mijlociu, aproximativ 2.500 de persoane s-au alăturat marşului, iar la Paris, circa 3.000 de de cetăţeni şi activişti s-au revoltat împotriva Monsanto. Principalul motiv de nemulţumire al francezilor vizează folosirea masivă a pesticidelor, dintre care cel mai cunoscut, Roundup, a fost catalogat recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca posibil cancerigen. La Strasbourg, circa 1.000 de persoane au ţinut un moment de reculegere, în semn “omagiu pentru victimele prezente şi viitoare ale otrăvirii cu pesticide.” Astfel de iniţiative au avut loc şi la Los Angeles, unde au protestat circa 500 de persoane, şi la Rio de Janeiro, unde numărul celor ieşiţi în stradă s-a ridicat la 250. În Santiago de Chile, 1.000 de cetăţeni au cerut retragerea companiei din ţară şi sfârşitul producţiei de organisme modificate genetic.

În Burkina Faso, unde compania a pătruns în urmă cu 12 ani, au protestat aproape 500 de persoane, care au cerut guvernului un moratoriu de 10 ani pentru culturile cu seminţe Monsanto, astfel încât să se poată dezvolta proiecte locale independente de cercetare în domeniu. Monsanto are o politică de interzicere a păstrării și reutilizării semințelor după creșterea culturilor, asigurându-se, astfel, că agricultorii vor cumpăra noi semințe în fiecare an. Protestatarii din Bangladesh au format un lanţ uman în jurul facultăţii de arte de la Universitatea Dhaka, în semn de solidaritate cu fermierii care au de suferit de pe urma monopolului companiei impus pe piaţa locală.

Mai multe imagini şi informaţii despre marşul de sâmbătă împotriva Monsanto, puteţi afla de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Sursa: The Guardian, RT

Puteţi citi şi:

Compromis european în problema organismelor modificate genetic

Parlamentul European a votat pentru a da ţărilor membre dreptul legal de a interzice cultivarea de OMG

În România există încă culturi ilegale de soia modificată genetic

România modificată genetic

Monsanto bate la uşă. Lecţia României de la fermierii americani


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger