Zeci de mii de morse din Alaska au fost alungate de topirea ghetii

4

Zeci de mii de morse s-au retras pe uscat in nord-vestul Alaskai din cauza topirii ghetii din habitatul lor natural. Oamenii de stiinta federali spun ca aceasta migratie in masa a morselor inspre tarm este neobisnuita in SUA, dar ca fenomenul a mai avut loc in alte doua randuri, in 2007 si 2009. In acei ani, intinderea de gheata arctica era la sau se situa aproape de cele mai scazute niveluri.

Intr-un interviu telefonic din Alaska pentru Huffington Post, biologul Anthony Fischbach de la U.S. Geological Survey spune ca populatia de morse alungata de topirea ghetii se intinde pe mai bine de doi kilometri, estimand ca exemplarele care se ingramadesc acum umar la umar ar fi de ordinul zecilor de mii. Oamenii de stiinta sunt ingrijorati in special de soarta femelelor care cantaresc o tona si care se imping unele in altele in preajma puilor lor in apropiere de Point Lay, Alaska, in Marea Chukchi.

Serviciul pentru fauna si peste din SUA incearca acum sa schimba traseele de zbor ale avioanelor pentru a evita inspaimantarea mamiferelor marine si i-a rugat pe vanatorii locali sa fie chibzuiti. Oamenii de stiinta nu stiu cat va dura tabara morselor, insa spun ca mamiferele au suficienta mancare la dispozitie pentru a supravietui. Guvernul federal analizeaza de un an de zile daca morsele ar trebui trecute sau nu pe lista speciilor amenintate cu extinctia.

Foto: Flickr – Gattou/Lucie Away

Tags:4 comentarii

 1. nu pot sa cred ce se intampla din cauza unor oameni tampiti . daca se continua asa pana la urma vom ajunge sa mai existe doar o specia de animal din toate cate erau si asta pentru ca oamenii distrug habitatele animalelor , taie copacii, si isi construiesc case in locuril;e in care ele traiesc. ar trebuie sa ne fie rusine tuturor. pentru ca mai bine traim sanatos si iubim natura decat sa ne ucidem si pe noi dar si tot ce este in jurul nostru

  • Nu cred ca este cazul sa dam cu pietre si sa spunem ca altii sunt tampiti. Poate ar fi cazul sa te uiti si in propria ta gradina cand vine vorba de vina. De raspuns ai raspuns de pe un computer care sunt sigur functioneaza mare parte din zi consumand electricitate. Poate ai televizor si sigur il mai uiti pornit degeaba. Daca nu ai televizor, ceea ce inseamna ca esti tipul de intelectuala, sigur citesti, deci ai abuzat, ca noi toti, de natura prin faptul ca ai cumparat carti facute prin omorarea copacilor.
   Problema e ca existam… nu ca nu facem ce trebuie. Din pacate, simplele conforturi pe care ni le permitem in zonele urbane omoara planeta. Si sa murim cu totii nu se poate. Iar sa ii convingi pe oameni sa traiasca natural si sanatos la tara… nu se va intampla vreodata.

   • Energie electrica se poate obtine (si o parte chiar se obtine) din surse regenerabile
    Daca nu ajunge, atunci chiar ca e vorba de o suprapopulare umana
    Deci nu tehnologia e de vina, si sigur nu orasenii!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger