Zeci de mii de madrileni au salutat “marşul negru” al minerilor grevişti

3

Două coloane formate din 400 de mineri spanioli s-au întâlnit marţi seara într-una din suburbiile Madridului, în cadrul unui marş îndreptat împotriva reducerii subvenţiilor guvernamentale acordate industriei cărbunelui în care activează, scrie Associated Press. Un grup de 160 de ortaci au bătut la pas cei 400 de kilometrii ce separă Madridul de regiunile nordice Asturia şi Leon, în timp ce alţi circa 40 au călătorit o distanţă egală din Aragon, o regiune din nord-estul Spaniei. Potrivit AFP, zeci de mii de simpatizanţi din capitala spaniolă s-au alăturat cauzei lor.

 

Twitter/Marta Tejerinavia SocialistWorker

 

Purtând căşti cu lămpile aprinse, minerii, însoţiţi de simpatizanţii madrileni, au aprins torţe de semnalizare deasupra pasajelor rutiere ale autostrăzilor, au scandat “Trăiască lupta clasei muncitoare”, au cântat Internaţionala şi au înălţat bannere în care comparau condiţia lor regretabilă cu cea a întregii clase muncitoare din Spania, supusă unei presiuni în creştere – taxe tot mai mari, reglementări noi ce permit concedieri ieftine sau reduceri bugetare în sectorul educaţiei şi cel al sănătăţii. Printre plângerile lor se numără reducerea cu 63% a subvenţiilor acordate companiilor miniere din industria cărbunelui, afectată de mutarea accentului pe folosirea gazelor naturale şi a surselor de energie regenerabilă (un caz în care tendinţele ecologiste intră pe tărâmul inechităţii sociale).

 

 

Minerii grevişti (reprezentând o categorie profesională în care mai activează acum doar 8.000-9.000 de oameni, faţă de cei 30.000 care săpau după cărbune numai în regiunea Astura în urmă cu 20 de ani) organizează marşuri din interiorul comunităţilor lor de la sfârşitul lunii iunie. Peste tot unde se opresc sunt aclamaţi de mulţimi de muncitori din toate categoriile profesionale. La cel mai recent dintre ele, cel de marţi seara, mulţi simpatizanţi au traversat Spania pentru a-i întâmpina, printre ei aflându-se şi parlamentarii de stânga din Ţara Bascilor şi Andaluzia. În ciuda mulţimii uriaşe, scrie SocialistWorker, nici un post mare de televiziune nu a venit să acopere protestul minerilor.

Un marş şi mai mare este programat pentru miercuri, 11 iulie.

 


3 comentarii

  1. Pingback: Poliţiştii, minerii şi protestatarii spanioli s-au ciocnit violent din cauza austerităţii | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Marea problema este ca sub umbrela echitati sociale, internationalismului, a luat nastere comunismul, comunism care a faptuit un mare nr. de crime.

  3. Pingback: AFP: Un oraș minier din România se zbate să supraviețuiască | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger