Zeci de copii cu dizabilități mintale stau închiși într-un centru din Sectorul 2, a cărui conducere refuză colaborarea cu voluntari și specialiști

0

Ieri după-amiază, peste 50 de oameni s-au adunat în fața Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică “Ghe. Şerban”, pentru a protesta împotriva faptului că, de mai bine de un an, administrația centrului nu permite accesul voluntarilor sau ONG-urilor în instituția unde, potrivit unor foști voluntari, tinerii au masiv de suferit de pe urma neglijenței și abuzurilor personalului. Deși problemele în virtutea cărora Centrul pentru Resurse Juridice și Rap Foundation din Scoția, care au organizat Marșul pentru Demnitate de ieri, sunt foarte grave, iar câțiva locuitori din zonă susțin că ”toată lumea știe că aici e ca la pușcărie”, ”soluția” administrației și a Primăriei Sectorului 2 este o lipsă totală de transparență, dublată de acuzații de ”ocultism” la adresa celor două organizații care cer respectarea drepturilor celor peste 50 de copii internați la centru.

 

DSCN5545

 

de Andra Matzal

 

”Ce-i, domne, a murit vreun copil?” întreabă o doamnă care locuiește vizavi de CRRN ”Gheorghe Șerban”, situat într-un cartier de blocuri, la doar o aruncătură de băț de clubul Bamboo. În fața carelor de televiziune și a polițiștilor care au venit să solicite autorizația necesară protestului, femeia nu se sfiește să spună că, în fiecare zi și noapte, din centru se aud ”urlete și țipete” și că, de fiecare dată când a încercat să intre la centru, pentru a sesiza aceste lucruri asistentelor, accesul i-a fost refuzat. ”Toată lumea știe că aici e ca la pușcărie, dar nimeni nu zice nimic. Acum mai mulți ani, le mai cunoșteam pe asistente și le întrebam de ce țipă așa copiii, iar ele-mi spuneau că până și pe copiii lor de-acasă îi mai bat,” spune femeia, care-și amintește că, în urmă cu câțiva ani, vedea personalul centrului plecând acasă încărcat cu sacoșe pline cu mâncarea destinată copiilor. În urma reclamațiilor făcute la acea vreme, a fost realizată o anchetă, iar asistentele respective au fost concediate. De atunci însă, vecina n-a mai fost primită la ”Gheorghe Șerban”, însă a continuat să audă țipetele copiilor. Nici pe-afară nu-i mai vede ca altădată, cum, de altfel, nu-i mai văd nici membrii organizațiilor neguvernamentale care au colaborat cu centrul unde se află 54 de tineri cu dizabilități psihice severe, dintre care o parte au fost transferați aici de la căminul-spital de la Plătărești, unde acești copii fuseseră abandonați.

Când ieri au ajuns în fața centrului circa 50 de persoane, încărcate cu flori și alimente, administrația centrului a rămas tăcută dincolo de ușile închise și perdelele trase. Un singur angajat a ieșit pentru câteva minute, i-a filmat pe protestatari și a anunțat că programul de vizite s-a terminat. Până la plecarea manifestanților, niciun alt semn de prezență nu s-a făcut vizibil din clădirea unde fluturau steagurile României și al UE.

 

DSCN5529

 

Povestea care i-a determinat pe cei de la Centrul pentru Resurse Juridice și RAP Foundation să organizeze acest Marș pentru Demnitate e lungă și complicată. Fundația scoțiană a derulat programe prin care i-a îngrijit pe copiii cu dizabilități încă de când aceștia se aflau la Plătărești, proiectul continuând și după mutarea tinerilor la ”Gheorghe Șerban”, în aprilie 2012, astfel încât colaborarea cu acești tineri insituționalizați s-a întins aproape 23 de ani. Scoțienii îi ajutau să se miște, îi duceau în vacanțe la mare, îi ajutau să-și dezvolte puținele abilități rămase intacte în urma suferinței și, înainte de toate, îi tratau cu demnitate. Nu același lucru au avut de spus voluntarii despre personalul centrului din Sectorul 2, din partea cărora venea neglijență, violență și dezinteres. Potrivit foștilor voluntari, mulți dintre copiii internați aici sunt malnutriți și abuzați atât fizic, cât și emoțional, iar o parte din ei își primesc hrana imobilizați, legați cu curele de paturile de spital. Anca Pascu, de la Centrul pentru Resurse Juridice, spune că cei e la RAP au fost dispuși să rezolve aceste probleme alături de personalul centrului însă, când colaborarea a fost refuzată, organizația scoțiană a decis să intenteze proces căminului, pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Atunci, conducerea de la ”Gheorghe Șerban” a decis sistarea colaborării cu RAP Foundation și a interzis accesul oricărui voluntar, jurnalist sau membru de ONG în clădire. Mai mult, în intervalul aprilie 2012-decembrie 2012, două dintre fetele internate în centru au murit, diagnosticul fiind cel de pneumonie. Nici în acest caz nu a fost permis accesul altor persoane care să constate împrejurările morții, iar Parchetul nu a venit la fața locului să ancheteze cazurile. Viața unui alt tânăr instituționalizat a fost salvată pe ultima sută de metri, ca urmare a intervenției de urgență a Fundației RAP.

 

DSCN5543

 

Centrul pentru Resurse Juridice a deschis deja proces împotriva CRRN ”Gheorghe Șerban”, după numeroase solicitări la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, la Primăria Sectorului 2, la Ministerul Muncii și chiar la Primul Ministru, fără să primească însă vreun răspuns transparent. Autoritățile susțin, în principiu, că insitituțiile statului sunt singurele în măsură să constate eventuale încălcări ale drepturilor omului, iar, cum acestea continuă să afirme că la ”Gheorghe Șerban” nu s-au înregistrat astfel de cazuri, contribuția voluntarilor și a sectorului non-profit este considerată inoportună. Solicitările CRJ nu vizează numai permiterea accesului voluntarilor-profesioniști la centru și investigarea cauzelor care au dus la moartea celor două tinere, ci și un plan profund de reformare a sistemului public de asistență socială, măsuri din partea statului pentru prevenirea apariției tratamentelor inumane, precum și stabilirea unei baze pentru colaborarea acestor instituții cu organizații neguvernamentale.

În fața acestor cereri cât se poate de firești, atât conducerea centrului, cât și oficialii Primăriai Sectorului 2, oferă răspunsuri care nu pot să nu te lase perplex. Dacă, pe de o parte, organizatorii Marșului de Ieri, care s-a derulat în perfectă tăcere și ordine, s-au trezit în ziua protestului că autorizația necesară evenimentului a fost retrasă de autorități, iar forțele de ordine au venit să le ceară socoteală pentru manifestarea ”ilegală”, comunicatul de presă transmis azi de Primăria Sectorului 2 susține că organizatorii au urmărit ”manipularea și dezinformarea.” Potrivit Mediafax, comunicatul mai afirmă că ”România nu este o colonie şi îi invităm pe membri RAP Foundation din Scoţia să se ducă la dânşii acasă, în Scoţia, şi să-şi îngrijească proprii bolnavi pentru că cei din ţara noastră sunt pe mâini bune şi sub supravegherea specialiştilor. Prin acţiunea lor ilegală, cele două ONG-uri au adus un mare deserviciu persoanelor internate în centru, care sunt grav bolnave neuropsihic şi trebuie să fie tratate cu foarte mare grijă pentru a nu le afecta şi mai mult starea în care se află.”

 

DSCN5531

 

Declarația oficială a Primăriei, pe care o puteți citi în format extins aici, este de-a dreptul halucinantă în opacitatea și lipsa totală de spirit cooperant. Într-o lume care se vrea deschisă, instituțiile publice își acoperă reciproc neregulile și se susțin în perpetuarea unor practici demne de perioada medievală. Pentru că, atâta vreme cât dincolo de ușile de la ”Gheorghe Șerban” nu s-ar afla nimic în neregulă, nu ar exista, potrivit unui raționament logic, niciun motiv de ascundere. În viziunea unor instituții care se vor europene, colaborarea cu sectorul neguvernamental și cu organizațiile străine sună a colonizare, nicidecum a spirit umanitar, însă, dacă ar fi la mijloc doar o chestiune de principiu, am putea accepta mai ușor idiosincraziile. Însă, până una, alta, la mijloc se află viața și demnitatea unor copii care-și petrec viața într-o ”pușcărie” unde personalul invocă, cel mai probabil, salariile mizerabile, pentru a-și justifica abuzurile.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger