Zece ursuleți pregătiți pentru iarnă, la Centrul pentru reabilitarea urșilor orfani Harghita

1

Centrul de reabilitare din Harghita pregătește 10 ursuleți orfani, complet izolat de restul lumii, să fie redați sălbăticiei. VIER PFOTEN a iniţiat acest proiect unic în Europa în 2004. Pe o suprafață de câteva hectare, ursuleții orfani pot crește în țarcuri complet izolate de oameni, în mediul sălbatic.

 

Two bear cubs in Harghita orphanage in december 2013

 

De-a lungul unui program în trei etape, puii de urs sunt pregătiți să trăiască singuri în sălbăticie. După ce sunt salvați, puii de urs petrec mai multe săptămâni în carantină și primesc tratament medical. În a doua etapă, ei sunt transferați în țarcuri mai mari, unde se pot căţăra, săpa şi juca cu alți ursuleți. În a treia și ultima etapă, puii de urs sunt antrenați să facă față vieții în sălbăticie, pe baza unui program individual stabilit de experţi în funcţie de comportamentul fiecărui animal. Momentul eliberării în pădure are loc în jurul vârstei de doi ani, însă depinde de ritmul de dezvoltare al animalului. Înainte de eliberare, ursuleții sunt echipaţi cu un transmițător pentru a fi monitorizați. ”Centrul nu este deschis publicului deoarece o condiție obligatorie pentru reintegrarea în sălbăticie este dezvoltarea într-un mediu izolat complet de oameni”, explică Leonardo Bereczky, administratorul centrului. Până în prezent, circa 60 de pui de urs au fost găzduiți în rezervația din Harghita.

Cei 10 ursuleți pregătiți pentru reintegrarea în sălbăticie sunt sănătoși și bine hrăniți – premise importante pentru a face față iernii. Pentru moment, puii de urs sunt încă activi și se cațără în copaci, însă în curând ei se vor retrage în bârloguri pentru hibernare.

Începând din această vară, centrul a intrat într-un proces de reconstrucție, fiind inaugurate deja mai multe țarcuri. De-a lungul iernii va fi refăcut şi gardul care împrejmuiește centrul. ”A căzut deja prima zăpadă, însă pământul nu a înghețat foarte tare. Încă mai putem să plantăm stâlpii astfel încât să terminăm gardul împrejmuior până în primăvară”, mai spune Leonardo Bereczky.

În fiecare an, în România sunt găsiți și salvați între trei și 10 pui de urs. Potrivit estimărilor, circa 5000 de urși trăiesc în pădurile României, fiind a doua populație de urși ca mărime din Europa, după Rusia. Urșii sunt însă amenințați de acțiunile braconierilor și de distrugerea habitatului lor natural. Interferența umană, atât prin braconaj cât şi prin extinderea construcţiilor, a ucis sau alungat mulți urși din pădure. Puii de urs au nevoie de mamele lor pentru a supraviețui, însă mulți dintre ei rămân orfani din cauza oamenilor şi foarte puțini din cauze naturale.

Sursa: VIER PFOTEN

 

Citiți și:

VIDEO Jurnaliști belgieni: În România poți face safari

Și urșii se împușcă, nu-i așa?


Un comentariu

  1. Adica ii cresteti ca sa-i eliberati in calea vanatorilor?!

    Unde e “salbaticia” aia in Romania?! VANATUL ESTE BUN PUBLIC, si aceste animale NU AU NICI O SANSA sa traiasca o viata normala! Ii cresteti pentru a fi VANATI, nimic altceva!?!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger