Zece specii amenințate cu dispariția pe care trebuie să le salvăm în 2012

0

Sute de specii de animale de pe glob se confruntă cu pericolul dispariției. Deși trăiesc în colțuri îndepărtate, extinderea populațiilor umane și activitățile comerciale le amenință habitatele. Iată o listă de zece specii despre care World Wide Fund for Nature susține că au nevoie de atenție deosebită în 2012.

Elefantul asiatic se află pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, ca specie periclitată, adică se confruntă cu un risc mare de extincție. WWF estimează că mai sunt între 41.410 și 52.345 de elefanți asiatici în sălbăticie.

Rinocerul javan este o specie pe cale de dispariție, întrucât mai există doar aproximativ 40 de animale în Indonezia și nici unul în captivitate. În octombrie, braconierii au ucis ultimul rinocer javan din Vietnam.

Leopardul de zăpadă este o specie periclitată, cu o populație de între 4.080 și 6.590 în sălbăticie. O subspecie, leopardul Amur, este foarte periclitată, mai puțin de 50 de exemplare existând în zone îndepărtate din Rusia și China.

Tigrul este listat ca specie periclitată, având o populație de doar 3.200 de animale, potrivit WWF. În noiembrie, Interpol a lansat o campanie de salvare a tigrilor din 13 țări asiatice. În Asia existau 100.000 de tigri în 1990.

Delfinul Irrawaddy este o specie nativă în Asia de sud-est și este listată ca vulnerabilă pe Lista Roșie. Potrivit WWF, mai există doar 85 de exemplare.

Balena Vaquita este o specia nativă în Golful Californiei și este listată ca foarte periclitată pe Lista Roșie. WWF estimează că mai sunt 245 de astfel de animale.

Tonul cu înotătoare albastre din Atlantic este periclitat din cauza pescuitului în exces. Un raport din octombrie arăta că tonul este comercializat la cota dublă permisă.

Gorila de munte este o specie foarte periclitată pe Lista Roșie. Se pare că mai există 786 de exemplare în Republica Democrată Congo și Uganda. Conflictele armate și exploatarea resurselor naturale sunt motivele pentru care animalele sunt în pericol.

Urangutanul din Sumatra este foarte periclitat. Populația sa numără 7.500 de exemplare în prezent și este amenințată de dezvoltarea rezidențială și agricultură.

Țestoasa Leatherback este o specie foarte periclitată. Potrivit WWF, mai sunt 34.000 de femele în lume, dar în Pacific mai există doar aproximativ 2.300. Ele sunt amenințate de pescuit.

Foto: Flickr / law_keven

Sursa: Huffington Post

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger