Zbor cu vedere la cometă

0

O agenţie de turism germană vinde bilete pentru un zbor special: 88 de pasionaţi de astronomie vor putea vedea “mai de aproape” una dintre cele două comete rare care vor traversa sistemul nostru solar în acest an. În cazul acestei comete, vorbim de o trecere la 160 de milioane de kilometri distanţă faţă de planeta noastră.

 

 

Agenţia Eclipse Travel, din Bonn, împreună cu agenţia de zboruri charter Air Partner şi compania Air Berlin organizează zborul AB1000 pe data de 16 martie, când cometa Pan-STARRS va trece prin sistemul nostru solar. Ultima cometă care a luminat cerul Pământului a fost Hale-Bopp, în 1997, iar, în 2007, cometa 17P/Holmes şi-a făcut o scurtă apariţie. Zborul cu vedere la cometă va fi realizat de un aparat Boeing 737-700, care va zbura în zig-zag la o altitudine de 11.000 de metri pentru o privelişte unică pentru 88 dintre cei 144 de ocupanţi ai scaunelor (88 fiind norocoşii cu scaune la ferestre). „Dacă vremea este bună şi aerul limpede, curat, atunci cu siguranţă cometa va putea fi văzută şi de la sol. Dar la altitudinea de 11.000 de metri eşti, în mod cert, deasupra norilor. Aerul este mai rarefiat, mai curat, mai clar, aşa că apariţia cometei va putea fi văzută mult mai bine, cu ochiul liber”, explică Karsten von dem Hagen, reprezentant al Air Berlin.

La bordul avionului se va afla un expert în astronomie, care va oferi explicaţii despre cometă şi alte informaţii utile. Oamenii de ştiinţă ai NASA au descris cometa care ne va vizita în scurt timp drept „strălucitoare”, motiv pentru care ar trebui să fie vizibilă cu ochiul liber şi de pe Pământ. Spectacolul făcut de coada de gaz şi praf stelar a cometei ar putea fi fascinant (mai ales în timpul nopţii), dar asta numai dacă, nu cumva, cometa va fi atrasă de soare şi distrusă de căldura eliberată de acesta. Cometa Pan-STARRS a fost descoperită de doi astronomi din Hawaii în 2011 şi este prima dintre cele două pe care ne aşteptăm să le vedem anul acesta pe cer. A doua cometă pe care o putem vedea este ISON, despre care se spune că va fi una dintre cele mai strălucitoare din toate timpurile şi care va ajunge pe cerul nostru în luna noiembrie. La zborul din 16 martie, un bilet pentru două ore de stat în aer şi admirat cometa costă între 470 şi 663 de dolari.

 

Sursa şi foto: Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger