Zahărul şi alţi îndulcitori sporesc tensiunea arterială şi nivelul de colesterol din sânge, precum şi riscul devoltării unor afecţiuni precum cele cardiace, insuficienţă hepatică, obezitate şi diabet, fiind atât de toxice pentru organismul uman, susţin cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, într-un articol-comentariu publicat în Nature, încât guvernele din întreaga lume ar trebui să le normeze la fel de strict ca alcoolul sau tutunul.
Oamenii de ştiinţă propun taxarea tuturor produselor alimentare şi băuturilor cu adaos de zahăr, interzicerea vânzării lor în preajma şi în interiorul şcolilor şi fixarea unor limite de vârste pe cumpărături. Deşi ideea pare excentrică, autorii ei citează numeroase studii şi statistici că zahărul adăugat – sau, mai exact, zaharoza, un amestec de glucoză şi fructoză întâlnit în siropul de porumb bogat în fructoză şi în zahărul de masă produs din trestie şi sfeclă de zahăr – a fost la fel de nociv pentru societate şi la fel de adictiv precum alcoolul sau tutunul.
La nivel mondial, persoanele obeze le întrec detaşat ca număr pe cele subnutrite, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, obezitatea fiind o problemă de sănătate publică în majoritatea ţărilor (România stă bine totuşi, având cea mai scăzută rată de obezitate din UE). Şi, pentru prima dată în istoria omenirii, informează ONU, bolile cronice asociate regimului alimentar, precum afecţiunile cardiace, diabetul şi unele tipuri de cancer omoară mai mulţi oameni decât bolile infecţioase. Mai puţin cunoscut şi încă dezbătut este rolul zahărului în cadrul pandemiei de obezitate şi boli cronice.
Din perspectivă evoluţionară, zahărul sub formă de fructe era disponibil doar câteva luni pe an, în perioada recoltei, scriu cercetătorii americani, iar mierea era apărată de albină şi, în consecinţă, reprezenta o ameninţare. Astăzi, zahărul adăugat, spre deosebire de cel natural întâlnite în fructe, se găseşte într-o gamă largă de produse, de la supă, până la sucuri. “Natura a făcut ca zahărul să fie greu de obţinut; oamenii au făcut să fie simplu”, scriu oamenii de ştiinţă. Mulţi cercetători văd zahărul ca pe un compus chimic care devine toxic atunci când este consumat în exces.
Glucoza din carbohidraţii complecşi, precum cerealale integrale, este matabolizată în siguranţă de celulele din întreg organismul, însă fructoza din zahăr este metabolizată de ficat. De aici pot începe problemele, mai întâi prin ficat gras, apoi prin rezistenţă la insulină, afecţiuni care stau în spatele obezităţii şi diabetului. Zahărul adăugat loveşte fiactul mai tare decât fructoza din fructele bogate în fibre, cel puţin în cazul rozătoarelor de laborator. Cu toate acestea, însă, unii cercetători nu sunt încă convinşi de efectele toxice ale zahărului asupra organismului uman, oricât de ridicat ar fi acum nivelul de consum.
Sursa: Livescience
Foto: Flickr/Uwe Hermann