Yuichiro Miura, cel mai bătrân om de pe Everest. Deocamdată

0

Un munțoman japonez în vârstă de 80 de ani a devenit ieri cea mai bătrână persoană din istorie care a atins vârful Muntelui Everest, scrie ESPN. Recordul său ar putea fi însă doborât în scurt timp, și asta pentru că un nepalez de 81 de ani, care îl deținuse înainte, plănuiește o nouă ascensiune himalayană săptămâna viitoare.

 

Captură Youtube

 

Yuichiro Miura a mai cucerit de două ori vârful de 8.848 de metri, la 70 și la 75 de ani. Joi dimineața, alpinistul nipon, însoțit de fiul său Gota, i-a sunat pe membrii echipei de ascensiune de pe vârf și a îndemnat-o pe fiica sa Emili să zâmbească larg și să bată din palme în fața unei televiziuni publice. Oficialul nepalez Gyanendra Shrestha, aflat în tabăra de bază, a confirmat ascensiunea lui Miura, care a devenit astfel cel mai bătrân de pe Everest.

Recordul a fost deținut înainte de Min Bahadur Sherchan, un bărbat din Nepal care a ajuns pe cel mai înalt vârf din lume la vârsta de 76 de ani, în 2008, chiar cu o zi înainte ca Yuichiro Miura să facă același lucru, dar la 75 de ani. Sherchan are acum 81 de ani și se pregătește din nou să atace vârful, săptămâna viitoare, în ciuda unor probleme digestive pe care le-a suferit cu câteva zile în urmă. Miercuri, bătrânul alpinist, aflat în tabăra de bază de pe Muntele Everest, a transmis telefonic că se simte bine și că e pregătit de provocare.

De cealaltă parte, rivalul său nipon, Yuichiro Miura, a reușit să cucerească vârful în ciuda unei operații pe cord pe care a suferit-o în ianuarie pentru că inima îi bătea neregulat. A fost a patra operație de acest gen pe care a suferit-o din 2007 încoace. Totodată, japonezul și-a fracturat și pelvisul și coapsa stângă într-un accident de schi din 2009.

Înainte de ascensiune, octogenarul susţinea că nu îi prea pasă, de fapt, de record. Pentru el, provocarea este personală, mai ales că suferă de aritmie. Japonezul a ajuns prima dată în atenţia lumii în 1970, când a devenit prima persoană din lume care a coborât pe schiuri Everestul, de la 8.000 de metri altitudine. Aventura sa de atunci a făcut subiectul unui film, realizat în 1975 şi intitulat „The Man Who Skied Down Everest”, câştigător al unui premiu Oscar pentru cel mai bun documentar. Tatăl lui Miura, la rândul său, a coborât Mont Blanc-ul pe schiuri, la vârsta de 99 de ani (cu doi ani înainte să moară). Lui Yuichiro Miura i-a venit prima dată ideea de a urca Everestul când avea 65 de ani.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger