WWF provoacă oraşele din România să se întreacă pentru titlul Capitala Earth Hour

2

WWF România lansează Competiţia pentru Capitala Earth Hour România, o întrecere între oraşele din România organizată în contextul evenimentului Earth Hour 2012. Programat pentru 31 martie, în intervalul 20:30 – 21:30, Earth Hour continuă tradiţia stingerii luminilor în mod simbolic, însă adaugă şi o componentă competitivă.

© WWF

În 2011, WWF a pus la dispoziţia susţinătorilor Earth Hour platforma 60+ sau „Beyond the Hour” (Mai mult decât o oră pentru Planetă), care îndeplinea o dublă funcţie: invita oamenii din toată lumea să-şi spună poveştile şi ideile într-un spaţiu dedicat, încurajând, în acelaşi timp, iniţiativele „verzi” mai ambiţioase. În acelaşi spirit, organizaţia de mediu invită acum oraşele din România, indiferent de mărime sau de localizare, să se înscrie în Competiţia pentru Capitala Earth Hour şi să demonstreze că pot construi strategii pe termen mediu şi lung, în beneficiul cetăţenilor şi al naturii.

Concret, primăriile care doresc să participe la concurs în numele comunităţilor lor vor trebui să realizeze un dosar în care să detalieze atât proiectele şi iniţiativele din domeniul protecţiei mediului înconjurător derulate în anii trecuţi, cât şi pe cele care urmează a fi implementate în viitorul apropiat, inclusiv planurile pentru organizarea Earth Hour 2012. Domeniile avute în vedere sunt: infrastructura de mediu, economisirea energiei şi investiţii în surse de energie regenerabilă, gestionarea şi extinderea spaţiilor verzi, educaţie şi comunicare în acest domeniu, îmbunătăţirea/dezvoltarea reţelei de transport în comun, conservarea biodiversităţii şi aplicarea bunelor practici de mediu la sediul primăriei. Formularul de înscriere, regulamentul şi alte detalii legate de competiţie sunt disponibile pe website-ul campaniei: www.ora-pamantului.ro.

Provocările li se adresează nu numai oraşelor, ci şi publicului larg, companiilor şi celebrităţilor, ca mecanism de răspândire a mesajului şi de responsabilizare în ceea ce priveşte modul în care ne raportăm la mediu şi la resursele naturale. „I Will If You Will”, noua platformă globală a campaniei, are scopul de a ilustra faptul că oricare dintre noi, indiferent de funcţie, domeniul de activitate sau statut social, are puterea de a schimba ceva în lumea sau în anturajul în care trăieşte. Ideea campaniei de anul acesta este de a-i impulsiona pe oameni să creeze provocări după propriul plac şi din imaginaţie proprie, provocări care să fie adresate rudelor, prietenilor, fanilor/simpatizanţilor (în cazul persoanelor publice) prin intermediul reţelelor sociale – Facebook, Twitter, YouTube, dar şi email. În acest sens, WWF a construit şi o aplicaţie cu acelaşi nume – „I Will If You Will”, accesibilă la www.youtube.com/earthhour, unde pot fi postate aceste provocări sau unde se pot găsi sugestii de provocări.

De la an la an, mişcarea Earth Hour, iniţiata şi coordonată la nivel global de WWF, capătă proporţii din ce în ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni şi, totodată, inducând un sentiment de apartenenţă la o comunitate, în rândul celor care sarbătoresc Earth Hour de fiecare dată. Evoluţia spectaculoasă pe care a cunoscut-o mişcarea, de la prima ediţie din 2007 cu un singur oraş participant (Sydney) şi până în prezent, cu o participare de peste 5.200 de oraşe din 135 de ţări, a demonstrat că 1,8 miliarde de oameni din întreaga lume îşi doresc să facă ceva concret pentru mediul înconjurător. Mai mult, de-a lungul timpului, ei şi-au împărtăşit în mod voluntar poveştile, ideile şi planurile de acţiune în beneficiul naturii, arătând că le pasă si că vor să se dedice mai mult acestei cauze. Astfel, Earth Hour a devenit un simbol important al unui angajament mult mai complex decât ceea ce presupunea evenimentul la început – stingerea luminilor pentru o oră.

 


2 comentarii

  1. Ma numesc Stefan Florin am 16 ani, sunt din Busteni judetul Prahova, str. independentei nr 24, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. Au trecut sarbatorile de iarna, iar noi nu am avut nimic ce sa punem pe masa la fel ca toti oamenii. Nu am avut pentru ca nu am avut de unde.Lucreaza doar mama lucreaza la matura pe strada in frig si ger mai ales ca acum e iarna, are probleme cu spatele o doare rau, si abea se mai poate misca pentru 500 de lei pe luna. Nu putem sa ne permitem nimic, pentru ca din banii care ii ia mama plateste datoriile la magazinele care ne mai dau de mancare pe datorie, si la oamenii care ne mai dau bani imprumut. Iar mama trebuie sa dea toate datoriile, pentru ca daca nu le da, noi numai avem ce manca. Mai merg si eu dupa fiare vechi, iar un kilogram de fier este 50 de bani, ganditi-va cate kilograme trebuie sa caut eu ca sa luam paine si mancare in ziua acceea sa nu rabdam de foame. Eu sunt la liceu in clasa a9a, vin acasa, ma schimb, nu mananc nimic daca nu
    e, ma schimb si ma duc sa caut fiare. Daca gasesc cateva fiare bine. Daca nu, cautam pe la vecini de mancare. Va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin, care ne mai ajuta si dansul din cand in cand cu ce poate si dansul. Va rugam din tot sufletul, si din toata inima, daca vreti, si daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, ca sa putem sa o ducem si noi cat de cat mai bine, sa nu mai stam pe o zi pe alta de fiecare data. Macar un strop de bucurie vrem sa fie in inimile noastre. Daca vreti si daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti dumneavoastra, eu va multumesc din toata inima si din tot sufletul, iar dumnezeu sa va binecuvinteze pe dumneavoastra si pe familia dumneavoastra. Sper din tot sufletul ca ne veti ajuta. Va multumesc mult de tot. Daca vreti sa ne ajutati, va las numarul meu de telefon. 0731806200 . Va multumesc si sper ca ne veti ajuta. Daca credeti ca va mint cu ceva, aruncati acest mesaj la gunoi. Va multumesc.

  2. Pingback: Se dă startul competiției Capitala Earth Hour | Gazeta Romana-Portal de Stiri Nationale

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger