WWF: Omenirea foloseste echivalentul resurselor de pe o planeta si jumatate

5

Consumul de resurse naturale depaseste cu 50 la suta capacitatea de sustinere a Pamantului, speciile tropicale traverseaza un declin alarmant, iar tot mai multe state aluneca spre o criza a apei. Si romanii consuma mai mult decat le ofera Romania. Acestea sunt principalele mesaje pe care le transmite ultima editie a Raportului Planeta Vie (Living Planet Report), cel mai important studiu ce prezinta starea de sanatate a planetei.

Conform Raportului Planeta Vie 2010, consumul de resurse naturale depaseste cu 50 la suta capacitatea de sustinere a Pamantului. In total, amprenta ecologica a omenirii s-a dublat din 1966 pana acum. Aceasta inseamna ca Pamantul are nevoie de un an si jumatate pentru a produce resursele pe care noi le consumam intr-un an, relateaza Euractiv.ro.

Daca cererile vor creste in acelasi ritm ca si pana acum, pana in 2030 omenirea va ajunge sa consume resursele naturale a doua planete – daca aceste resurse nu se vor fi epuizat deja!

Totusi, nu toti locuitorii Planetei consuma la fel de mult. In tarile dezvoltate, de exemplu, consumul se situeaza cu mult peste capacitatea de regenerare a Pamantului. Emiratele Arabe, Quatar, Danemarca, Belgia, Statele Unite ale Americii, Estonia, Canada, Australia, Kuweit si Irlanda au cea mai mare amprenta ecologica pe cap de locuitor. Practic, daca toata lumea ar consuma ca locuitorii din Emiratele Arabe, am avea nevoie de mai mult de 4.5 planete Pamant pentru a ne putea asigura necesarul de resurse.

La polul opus se afla tarile slab dezvoltate, in mare parte situate in Asia si Africa. Aici, cererea de resurse si consumul se situeaza mult sub nivelul din tarile bogate.

Planeta se confrunta cu o criza de apa dulce tot mai accentuata. Mai exact, 71 de tari au de-a face, in prezent, cu o criza de apa, lucru care afecteaza nu doar viata oamenilor, ci si a animalelor si plantelor. Conform previziunilor Natiunilor Unite, pana in 2025 aproximativ 2/3 din populatia lumii va locui in zone in care apa va fi dificil de procurat.

Cate ‘Romanii’ „consuma” Romania?

Romania are o amprenta ecologica medie de 2.7 hectare pe cap de locuitor – ceea ce inseamna ca fiecare dintre locuitorii Romaniei utilizeaza, in medie, 2.7 hectare din suprafata globului pentru resurse de hrana, combustibil, materiale de imbracaminte si constructii. Dar planeta nu ne poate oferi decat 1.8 hectare de teren si apa. Desi impactul nostru asupra naturii se situeaza sub nivelul tarilor mai dezvoltate, in Romania consumul de resurse naturale si stilul de viata depasesc capacitatea de suport a ecosistemelor naturale.

”Rezultatele acestui raport arata ca starea planetei ne priveste si pe noi. De multe ori,  obisnuim sa gandim ca, oricum, suntem mai saraci decat alte tari din Europa si din lume, asa ca dezvoltarea noastra are un impact mic asupra mediului. Fiecare lucru pe care il facem se sprijina pe resursele planetei. Ar trebui sa cream politici  si practici care sa sprijine conservarea capitalului natural pe care il avem si sa ajute la refacerea mediului in zonele in care l-am distrus. 17% din teritoriul tarii se afla in arii naturale protejate, fara nici un fel de sustinere din partea Guvernului Romaniei. Spatii verzi din orase si zone naturale de importanta europeana sunt distruse de investitii ilegale. Acestea sunt unele din lucrurile la care ar trebui sa ne uitam”, a declarat Luminita Tanasie, Directorul WWF Programul Dunare-Carpati Romania.

In ceea ce priveste amprenta asupra apei, vorbim, in momentul de fata, de o criza moderata de apa, prezenta in anumite perioade ale anului, ceea ce indica necesitatea unor masuri de economisire a apei si de folosire mai eficienta a resurselor.

Cu exceptia a patru tari – Estonia, Finlanda, Letonia si Suedia – toate statele membre UE sunt „datornici ecologici”,   consumand mai multe resurse naturale decat poate produce pamantul.

Raportul Planeta Vie este departe de a se vrea apocaliptic, oferind solutii prin care pierderile ecologice pot fi stopate si, o parte dintre ele, chiar remediate. Aceste solutii trebuie insa adoptate urgent, mai ales in contextul in care previziunile ONU pentru anul 2050 plaseaza evolutia demografica in jurul mediei de  9.2 miliarde de locuitori ai planetei. Raportul trage un semnal de alarma asupra necesitatii de a creste bio-capacitatea, facand, in acelasi timp, eforturi pentru a reduce amprenta de carbon.

Varianta integrala a raportului este disponibila aici.

Tags:



5 comentarii

  1. la fel precum efectul de serca,glaciatiunile si alte procese perfect naturale pe care omul le influenteaza intr- masura infima.
    pe vremuri erau vrajitoarele acum sunt fanaticii ecologisti…

    • bravo geo! ai dreptate: si vrajitoarele de acum 600 de ani puteau parcurge distanta de la paris la bucuresti in 3 ore, ca noi, consumand la fel de multa energie (calculata, evident, in carutze de lemne pt vrajitoare) ca noi, cei de azi. sau stai asa, vrajitoarele alea nu consumau energie pt ca zburau cu matura?

      in plus, cei aproximativ 1 milion de moldoveni de pe vremea lui Alexandru cel Bun consumau la fel de multa apa (facand dus, racind motoare si / sau instalatii industriale, spaland trotuare etc) ca cei peste 9 milioane de moldoveni (din jumatatea vestica a Moldovei lui Alexandru cel Bun) de azi…

      si exemplele astea pot continua… dar pentru tine sunt doar detalii, drept care nu le iei in seama mai mult decat le-ar fi luat vrajitoarele de pe vremea lui Alexandru cel Bun…

  2. CITEZ:
    “Emiratele Arabe, Quatar, Danemarca, Belgia, Statele Unite ale Americii, Estonia, Canada, Australia, Kuweit si Irlanda au cea mai mare amprenta ecologica pe cap de locuitor.”
    SI IAR CITEZ:
    Cu exceptia a patru tari – Estonia, Finlanda, Letonia si Suedia – toate statele membre UE sunt „datornici ecologici”, consumand mai multe resurse naturale decat poate produce pamantul.

    DUPA CATE VAD Estonia ESTE SI INTR_O EXTREMA SI IN ALTA. Mai multa atentie la detalii.

  3. “Emiratele Arabe, Quatar, Danemarca, Belgia, Statele Unite ale Americii, Estonia, Canada, Australia, Kuweit si Irlanda au cea mai mare amprenta ecologica pe cap de locuitor.”

    “Cu exceptia a patru tari – Estonia, Finlanda, Letonia si Suedia – toate statele membre UE sunt „datornici ecologici”, consumand mai multe resurse naturale decat poate produce pamantul.”

    mmmmm…pana la urma Estonia consuma mult sau putin?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger