WWF: Ministrul Mediului reacţionează la zecile de mii de voci care cer salvarea pădurilor virgine din România

5

La o săptămână de la lansare, Salvaţi pădurile virgine, campania prin care WWF România îşi propune să pună sub protecţie ultimele păduri virgine din România, se bucură de susţinerea a zeci de mii de români şi de sprijinul autorităţilor naţionale. Reprezentanţii WWF s-au întâlnit, în cursul zilei de ieri, cu Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, care a promis că soarta pădurilor virgine va constitui una dintre priorităţile Ministerului, pe termen scurt, mediu şi lung.


Întâlnirea a venit ca răspuns la scrisoarea înaintată de către WWF Ministrului Mediului, prin care organizaţia solicită „luarea unor măsuri urgente pentru protejarea eficientă a ultimelor păduri virgine ale României, respectiv asigurarea cadrului legislativ pentru protecția lor și asigurarea de fonduri pentru plăţi compensatorii către proprietarii privați de pădure”.

“Felicit organizaţia WWF pentru că a recunoscut importanţa pădurilor virgine care mai există în România. Ca ministru al mediului şi pădurilor nu pot decât să-i asigur de tot sprijinul instituţiei pe care o conduc. Această iniţiativă, semnalul de alarmă tras, poate fi un început pentru salvarea acestor păduri unice în Europa”, a declarat Laszlo Borbely. “Avem şanse de reuşită, prin crearea unui cadru legal în acest domeniu, cu sprijinul specialiştilor, şi sunt convins că aceste planuri nu vor rămâne doar vorbe, ci se vor materializa în următoarea perioadă. Mai mult, în scurt timp mă voi deplasa alături de reprezentanţii WWF în zonele cu păduri virgine, pentru a analiza, la faţa locului, care este situaţia în momentul de faţă”.

Pe 24 octombrie 2011, WWF România a lansat, alături de ambasadorii şi susţinătorii organizaţiei, campania Salvaţi pădurile virgine!, cu scopul de a pune sub protecţie cele 250.000 de hectare de păduri virgine din ţara noastră, printre ultimele din Europa. Peste 80% dintre pădurile virgine din România nu au, în prezent, nicio formă de protecţie şi sunt în pericolul de a fi distruse în mod legal.

În doar câteva zile, peste 33.000 de persoane s-au alăturat demersului iniţiat de WWF, semnând petiţia campaniei, disponibilă pe www.padurivirgine.ro. Aceasta solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor, garantul şi reprezentantul mediului în Guvernul României, să ia măsurile necesare pentru protejarea acestor păduri, în cel mai scurt timp.

“Am iniţiat această campanie cu scopul de a arăta că vocile oamenilor şi implicarea lor pot crea o finalitate fericită, chiar şi în ţara noastră. Peste 33.000 de români sunt, în acest moment, alături de noi şi ne susţin eforturile de a salva ultimele păduri virgine din Europa. Ieri, odată cu întâlnirea de la Ministerul Mediului, am reuşit să facem un pas important, împreună cu ei”, a declarat Magor Csibi, Director WWF România. “Discuţiile sunt încurajatoare, ne bucurăm de deschiderea autorităţilor, dar avem nevoie de cele 100.000 de semnături şi de şi mai multă implicare ca să ne asigurăm că această campanie va avea o finalitate concretă, şi anume asigurarea protecţiei integrale a tuturor pădurilor virgine din România”.

Europa şi-a distrus pădurile virgine. Noi încă mai avem. Incă.

Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană. Aceste păduri sunt ecosisteme stabile, în care trăiesc până la 13.000 de specii.

WWF consideră că aceste păduri, care reprezintă 65% din pădurile virgine rămase în Europa (exceptând Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru țara noastră și pentru Europa. Valoarea acestor păduri sub aspect științific, peisager, educativ, ecoprotectiv și al biodiversității este agreată de toții practicienii, specialiștii și cercetătorii din domeniu și din domeniile înrudite.

Din cauza gospodăririi iraţionale din ultimele decenii, pădurile virgine au dispărut în ţările dezvoltate, iar în ecoregiunea Dunăre-Carpaţi ele constituie mai puţin de 0,3 % din suprafaţa totală. Şi totuşi, în România încă mai avem păduri virgine. Eco-regiunea carpatică încă mai găzduieşte 322 000 hectare de astfel de păduri, dintre care marea majoritatea sunt în România.

Cu toate că ne mândrim cu cea mai întinsă suprafaţă de păduri virgine din regiune, doar 18% au un oarecare statut de protecţie, prin faptul că sunt incluse în arii protejate, şi un procent şi mai mic se bucură de protecţie integrală.

Salvarea pădurilor virgine stă în asigurarea statutului de protecţie integrală. Un statut pe care l-ar primi imediat ce autorităţile ar schimba încadrarea lor, din „păduri de protecție” (în care se poate interveni şi pentru extragerea materialului lemnos) în „păduri strict protejate” şi ar accepta să le ofere compensaţii celor care deţin aceste păduri şi care nu le vor mai putea valorifica.

Petiţia pentru salvarea pădurilor virgine poate fi semnată pe site-ul campaniei, www.padurivirgine.ro, care pune la dispoziţie toate informaţiile referitoare la demersul WWF.

Foto: Mircea Struţeanu

 

Puteţi citi şi:

WWF lansează campania “Salvaţi pădurile virgine”

Pădurile virgine au un rol unic în conservarea biodiversităţii

FOTO Bialowieza – Ultima pădure de şes din Europa

Statele carpatine se unesc pentru a proteja pădurile seculare din Europa

Ultimele păduri seculare din Europa, mai bine protejate

Cum să salvezi o pădure seculară

Păduri condamnate la moarte5 comentarii

  1. Nu înțeleg de ce a fost nevoie de o asemenea campanie pt. ceva care era evident. Solidarizarea ministrului Borbely cu ceva care intra in atribuțiunile fișei postului său, e penibilă. Și fudulă. Pasivitatea lui Silvian Ionecu e din nou criminală. Cu asemenea garnitură multilateral dezvoltată din domeniul ”Dezvoltării Durabile”, avem toate șansele ca dezastrul ecologic al României să ajungă la superlativul absolut…

  2. Pingback: Păduri virgine cutreieram… | TOTB.ro - Think Outside the Box

  3. Pingback: FOTO Câteva păduri virgine din Europa | TOTB.ro - Think Outside the Box

  4. Pingback: Traian Băsescu susţine pădurile virgine. WWF îi cere să nu susţină şi DN66A | TOTB.ro - Think Outside the Box

  5. Pingback: Pădurile virgine, amenințate cu dispariția. Refacerea lor depășește jumătate de mileniu | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger