WWF lansează campania "Salvaţi pădurile virgine"

4

WWF România lansează, alături de ambasadorii şi susţinătorii organizaţiei, campania “Salvaţi pădurile virgine”, printre ai cărei parteneri se numără şi TOTB, scopul fiind plasarea sub protecţie a celor 250.000 de hectare de păduri virgine din ţara noastră, printre ultimele din Europa. Puteţi semna şi o petiţie în acest sens.

Peste 80% dintre pădurile virgine din România nu au, în prezent, nicio formă de protecţie şi sunt în pericolul de a fi distruse în mod legal din cauza presiunilor economico-sociale. Salvarea lor stă tocmai în asigurarea statutului de protecţie integrală, prin transformarea lor din “păduri de protecţie” (în care se poate interveni şi pentru extragerea materialului lemnos) în “păduri strict protejate”.

În România, pădurile virgine (cele neatinse de om) au ajuns să însumeze 200-250.000 de hectare dintr-un fond național de exploatare de 7 milioane. „Adică 4%. Acești 4% înseamnă 65% din ce a mai rămas în Europa”, ne explica în primăvară Radu Vlad, specialist forestier al WWF România, în drum spre cele 350 de hectare de pădure aproape seculară (omul și-a făcut simțită prezența într-o măsură foarte mică) din vecinătatea comunei Şinca (județul Brașov), pe care organizația de mediu s-a angajat să le transforme în 5 ani în rezervație naturală, cu sprijin local. „România are nucleul”, continua Radu. „Suntem pe locul I în Europa, în afară de Rusia. Vorbim de Europa fără Rusia”. Un raport WWF îl completează: pădurile seculare sau virgine au dispărut în țările dezvoltate din cauza gospodăririi iraţionale din ultimele decenii. În ecoregiunea Dunăre-Carpaţi, ele constituie mai puţin de 0,3 % din suprafaţa totală; vorbim de 350.000 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine – 250.000 sunt doar în România şi aproximativ 100.000 în Bulgaria.

De ce este importantă o pădure virgină și de ce este ea unică? Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană, nişte ecosisteme stabile în care trăiesc până la 13.000 de specii. Există toate segmentele de vârstă pentru arbori, de la semințiș, la copaci seculari. Toate aceste specii depind și de prezența lemnului mort. Până nu demult, inspirată de silvicultura germană, silvicultura de la noi stârpea lemnul putred, considerat sursă de infestare, însă în urma analizei pe termen lung, s-a dovedit că lemnul mort adăpostește mult mai multă viață decât adăpostește un arbore viu. Lemnul mort asigură habitate pentru cuiburile de viespi sau pentru jder. În verile secetoase, amfibieni precum broasca roșie de pădure ar muri în absența lemnului mort, care acționează pe post de burete. „Avem păduri virgine foarte întinse în Rusia, în Kamchatka”, mai spunea Radu, „însă de cele mai multe ori sunt arborete pure de molid (nu de amestec), iar diversitatea de specii, spectaculozitatea ecosistemului este mult mai mică”

Motivele principale pentru care pădurile virgine au supravieţuit în trecut au fost inaccesibilitatea lor şi valorea economica scăzută a lemnului provenit din arborii bătrâni. Astăzi, însă, pădurile virgine sunt mai vulnerabile ca niciodată în faţa presiunilor economico-sociale precum: cererea tot mai mare de lemn pe piaţă, diversificarea formei de proprietate legată de obiectivele economice ale noilor proprietari, dar şi construcţia de noi drumuri, care facilitează accesul spre pădurile până acum ferite de pericol. Cea mai ameninţătoare dintre presiuni este tăierea, atât sub formă legală, cât şi ilegală, ambele cauzate de faptul că aceste păduri nu sunt incluse într-un sistem de protecţie totală.

WWF consideră că aceste păduri, care reprezintă 65% din pădurile virgine rămase în Europa (exceptând Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru ţara noastră şi pentru Europa. Valoarea acestor păduri sub aspect ştiinţific, peisager, educativ, ecoprotectiv şi al biodiversităţii este agreată de toţi practicienii, specialiştii şi cercetătorii din domeniu şi din domeniile înrudite. Cu toate că ne mândrim cu cea mai întinsă suprafaţă de păduri virgine din regiune, doar 18% au un oarecare statut de protecţie, prin faptul că sunt incluse în arii protejate, şi un procent şi mai mic se bucură de protecţie integrală. Salvarea pădurilor virgine stă tocmai în asigurarea statutului de protecţie integrală. Un statut pe care l-ar primi imediat ce autorităţile ar schimba încadrarea lor, din „păduri de protecţie” (în care se poate interveni şi pentru extragerea materialului lemnos) în „păduri strict protejate” şi ar accepta să le ofere compensaţii celor care deţin aceste păduri şi care nu le vor mai putea valorifica.

WWF a înaintat în acest sens o scrisoare Ministerului Mediului şi Pădurilor, prin care solicită „luarea unor măsuri urgente pentru protejarea eficientă a ultimelor păduri virgine ale României, respectiv asigurarea cadrului legislativ pentru protecţia lor şi asigurarea de fonduri pentru plăţi compensatorii către proprietarii privaţi de pădure”. Totodată, WWF lansează o campanie prin care îşi propune să spună povestea pădurilor virgine, pe care cu toţii putem şi avem datoria de a le păstra. Organizaţie de mediu a înaintat şi o petiţie care solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor, garantul şi reprezentantul mediului în guvernul României, să ia măsurile necesare pentru protejarea acestor păduri, în cel mai scurt timp. Petiţia poate fi semnată pe site-ul campaniei,www.padurivirgine.ro, care pune la dispoziţie toate informaţiile referitoare la demersul WWF.

Cauza pădurilor virgine este susţinută de ambasadorii WWF: Ada Condeescu, Mihaela Rădulescu, Ştefan Copot, Bogdan Dumitrache, Moise Guran, Dani Oţil şi Alexandru Tomescu.

Foto: Mircea Struţeanu


Puteţi citi şi:

Pădurile virgine au un rol unic în conservarea biodiversităţii

FOTO Bialowieza – Ultima pădure de şes din Europa

Statele carpatine se unesc pentru a proteja pădurile seculare din Europa

Ultimele păduri seculare din Europa, mai bine protejate

Cum să salvezi o pădure seculară

Păduri condamnate la moarte


4 comentarii

  1. Pingback: WWF: Ministrul Mediului reacţionează la zecile de mii de voci care cer salvarea pădurilor virgine din România | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Păduri virgine cutreieram… | TOTB.ro - Think Outside the Box

  3. Pingback: Traian Băsescu susţine pădurile virgine | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger