Wikileaks: SUA a făcut presiuni asupra comitetului climatic al ONU pentru a bloca accesul oamenilor de știință iranieni

1

Guvernul SUA ar fi făcut lobby pe lângă conducerea Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al ONU pentru a interzice numirea oamenilor de știință iranieni în poziții-cheie, mișcare considerată a fi problematică peste ocean, susțin noi telegrame dezvăluite de Wikileaks. Acestea apar într-un moment în care negociatori din peste 180 de țări încearcă să ajungă la un acord în cadrul summit-ului pe probleme climatice din Cancun.

În cadrul unei întruniri din Geneva din 2008, delegația SUA i-ar fi spus lui Rajendra Pachauri (foto), președintele IPCC, că alegerea lui Mostafa Jafri în funcția de co-președinte al unui important grup climatic ar urma să afecteze finanțarea comitetului interguvernamental de către SUA, informează Reuters. Celălalt președinte trebuia să fie un expert american.

În telegramele dezvăluite de Wikileaks și publicate de The Guardian , delegația americană îl descrie pe Jafri drept un om de știință de înaltă calificare și cu legături în Marea Britanie și Japonia, dar și un angajat-cheie în guvernul iranian, ceea ce complică eforturile SUA în cadrul corpului de control al IPCC. „[Delegația SUA] lucrează activ pentru a preveni alegerea unui om de știință iranian la co-președinția grupului Working Group Two din partea unei țări în curs de dezvoltare, o poziție care l-ar pune alături de un om de știință american care candidează fără opoziție din partea unei țări dezvoltate pentru co-președinția aceluiași grup”.

A împărți conducerea unui grup de control climatic cu un iranian era împotriva întregii politici SUA față de Iran, sublinia telegrama, mai ales că postul implica deplasări în ambele țări. Iar SUA nu își putea retrage candidatul pentru că asta i-ar fi asigurat Iranului drept de veto asupra viitoarelor nominalizări din SUA pentru corpurile de control climatice. „[Delegația SUA] l-a contactat pe dr. Rajendra Pachauri, care a fost de acord să rezolve problema astfel încât să fie evitată posibilitatea unei dislocări”, mai arată telegrama.

Un purtător de cuvânt al președintelui IPCC a refuzat să comenteze dezvăluirile. „Abia acum am aflat aceste aspecte”, a declarat Rajiv Chibber, purtătorul de cuvânt al Institutului pentru energie și resurse, un think tank din New Delhi al cărui director general este Pachauri. „Este în afara ariei noastre de compentență și cel mai bine ar fi ca IPCC să răspundă”. SUA ar fi conlucrat și cu guvernele Argentinei și Germaniei pentru blocarea lui Mostafa Jafri.

Foto: EPA


Un comentariu

  1. Pingback: Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger