Wikileaks: BP a suferit o explozieși în Azerbaidjan, în 2008

2

Noi telegrame diplomatice americane dezvăluite de Wilkileaks arată că, în septembrie 2008, compania petrolieră BP a avut de-a face cu o altă explozie, pe lângă cea produsă primăvara aceasta în Golful Mexicului, la o platformă de extracție a gazelor din Azerbaidjan. Dacă în urma incidentului Deepwater Horizon au murit 11 muncitori, cel din urmă cu doi ani a avut un deznodământ mai fericit: personalul a fost evacuat în condiții de siguranță.

Alte telegrame arată că președintele Azerbaidjanului a acuzat BP că a furat petrol în valoare de miliarde de dolari din țara sa și că a folosit șantajul pentru a dezvolta rezerve vaste de petrol în regiunea Mării Caspice, informează Reuters, citând The Guardian, care a publicat telegramele. Totodată, Chevron Corp ar fi negociat cu Teheranul posibilitatea dezvoltării unui câmp petrolifer transfrontalier în Irak și Iran, în ciuda sancțiunilor SUA împotriva Iranului.

Telegramele denotă asemănări izbitoare între dezastrul din Golful Mexicului din aprilie și scurgerea de gaze cu care BP s-a confruntat cu 18 luni în urmă în Azerbaidjan. De exemplu, una dintre telegrame arată că, în ianuarie 2009, BP ar fi ajuns la concluzia că munca proastă de cimentare ar fi stat în spatele scurgerii de gaze din Azerbaidjan. Recent, fostul director executiv al BP, Tony Hayward, acuza la rândul său munca proastă de cimentare prestată de Halliburton la platforma petrolieră Deepwater Horizon, care a explodat în Golful Mexicului.

Totodată, telegramele mai arată că unii dintre partenerii BP erau nemulțumiți din cauza secretomaniei companiei britanice în privința incidentului până și față de ei. Aceștia au mai spus că BP a avut noroc pentru că a reușit să-i evacueze pe cei 212 muncitori de pe platformă după explozia care a dus la închiderea a două câmpuri și la scăderea producției cu cel puțin 500.000 de barili pe zi timp de mai multe luni.

Foto: Deepwater Horizon/EPA

Citiți și:

Wikileaks: Cum au manipulat SUA sprijinirea acordului climatic de la Copenhaga

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Site-urile încărcate politic suferă atacuri virtuale frecvente » Think Outside the Box

  2. Pingback: Raportul comisiei prezidențiale din SUA privind dezastrul din Golful Mexicului: Managementul defectuos al BP a cauzat scurgerea de petrol » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger