WikiLeaks: Arabia Saudită şi-a supraestimat rezervele de petrol cu 40%

1

Noi documente WikiLeaks arată că diplomaţii americani sunt convinşi că Arabia Saudită şi-a supraestimat rezervele de petrol cu 40%. Arabia Saudită este cel mai mare furnizor de petrol din lume şi se crede că deţine cele mai mari rezerve, dar noile informaţii arată că nu mai există suficient petrol pentru a opri preţul să crească dramatic în următorii ani.

Potrivit documentelor, Washington-ul este sfătuit să ia în serios avertizările privind supraestimarea rezervelor de petrol cu până la 300 de miliarde de barili, adica 40%. Saddad al-Husseini, geolog şi fost coordonator de explorare la Aramco, care deţine monopolul asupra petrolului în Arabia Saudită, s-a întâlnit cu consulul general al Statelor Unite la Riyadh în noiembrie 2007 şi a transmis că nivelul de 12,5 milioane de barili pe zi necesar pentru a menţine preţul nu poate fi atins.

Potrivit documentelor, care datează din 2007-2009, Husseini spune că Arabia Saudită poate atinge o producţie de 12 milioane de barili pe zi în 10 ani, dar înainte de asta, probabil începând cu 2012, producţia globală de petrol îşi va fi atins punctul maxim.

Estimările geologului arată că vârful de producţie se va atinge anul viitor. Acest lucru nu surprinde, întrucât mai multe voci au prezis că pragul va fi atins în această decadă sau că a fost deja depăşit. Chiar şi armata americană a prezis ca ne vom confrunta cu crize severe de petrol începând cu 2015.

Dar atingerea culmii anul viitor va avea un impact semnificativ asupra economiei globale care este, încă, dependentă de petrol, notează Treehugger. Analiştii se bazează pe Orientul Mijlociu să pompeze petrol dacă preţurile cresc prea mult, dar documentele WikiLeaks arată că vremurile în care Arabia Saudită stabilizează cererea de petrol sunt pe sfârşite.

Foto: EPA

Citiţi şi:

Metode simple de a ne lupta cu preţurile de la pompă

Biocombustibilii. Cum au ajuns de la soluţie pentru un transport curat la o ameninţare pentru siguranţa alimentară

Litigiile climatice s-au triplat în SUA şi s-au dublat la nivel global

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Cele mai mari 20 de ţări producătoare de petrol » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger