Wikileaks a publicat capitolul despre mediu din Trans-Pacific Partnership

0

Ieri, Wikileaks a dat publicităţii un document secret, îndelung căutat de jurnalişti şi activişti: capitolul referitor la mediu din cadrul Trans-Pacific Partnership, un acord de cooperare între 12 ţări, al cărui scop este de gestionare a relaţiilor economice din regiunea Asia-Pacific, gândit să acopere circa 40% din PIB-ul global şi aproape o treime din comerţul mondial. Potrivit lui Julian Assange, capitolul despre mediu este “un exerciţiu de PR complet ineficient,” atâta vreme cât nu prevede mecanisme de constrângere şi nici sancţiuni pentru încălcarea normelor propuse.

 

2010-12-20-wikileaks

Capitolul despre mediu din acest acord, discutat în noiembrie 2013, la summitul din Salt Lake City, Utah, adună laolaltă poziţia celor 12 state deja semnatare sau aflate în negocieri, asupra unor probleme vitale de mediu, printre care încălzirea globală, biodversitatea, controlul pescuitului sau investiţiile în bunuri şi produse “prietenoase cu mediul”. Acest capitol se află deocamdată într-o variantă preliminară.

Surpriza generată de analiza acestui raport este însă una neplăcută, atâta vreme cât, după cum arată comunicatul de presă lansat de WikiLeaks, “Capitolul despre Mediu este remarcabil prin absenţa unor clauze de mandatare şi a unor măsuri relevante de constrângere a părţilor să aplice măsurile.” Totodată, acest nu document nu prevede nici pedepse, nici sancţiuni pentru încălcarea normelor propuse. Acest lucru l-a determinat pe Julian Assangem fondator Wikileaks, să declare conţinutul referitor la mediu cuprins în Trans-Pacific Partnership (TPP) drept un artificiu de imagine din partea statelor membre, complet ineficient în ceea ce priveşte protecţia reală a mediului şi rezolvarea problemelor stringente. Activiştii susţin că lipsa unor  sancţiuni care să determine o aplicare reală a măsurilor de protecţia mediului este determinată de temerile statelor legate de normele de control al poluării le-ar putea îngrădi dezvoltarea economică. “Capitolul despre Mediu arată limpede că intenţia principală este aceea de protecţie a comerţului, nu a mediului. Acest principiu este conturat în varianta preliminară a capitolului, care spune că legile naţionale referitoare la mediu nu trebuie să stea în calea relaţiilor comerciale şi investiţiilor dintre aceste ţări. Mai mult, se pune mare preţ pe principiul auto-reglementării în sfera protecţiei mediului, precum şi pe mecanisme flexibile, voluntare, cum ar fi auditul şi raportarea voluntare, stimulentele bazate pe ritmul pieţei, partajarea voluntară a informaţiei şi a expertizei, parteneriatele public-private. Aceste măsuri, arată acordul, trebuie să evite crearea unor bariere inutile pentru comerţ“, scrie Wikileaks.  

Elaborarea acestui acord a fost masiv criticată la nivel internaţional pentru caracterul ei secret, atâta vreme cât impactul prevederilor sale va fi global — printre statele membre se numără SUA, Australia, Japonia, Peru şi Canada. De-a lungul celor trei ani, de când au început negocierile pentru TPP, statele membre nu au fost de acord cu publicarea informaţiilor referitoare la direcţiile şi prevederile pe care acest acord le cuprinde. Cu toate acestea, Wikileaks a mai publicat capitole din TPP, cel mai important fiind cel referitor la normele de protecţie a proprietăţii intelectuale. Printre cele mai relevante critici se numără consolidarea fără precedent a protecţiei proprietăţii intelectuale în materie de patente pentru agricultură şi industria farmaceutică, restrângerea libertăţilor şi drepturilor pentru utilizatorii de Internet, precum şi împuternicirea marilor corporaţii, care ar putea astfel încălca legislaţiile naţionale.

[gview file=”https://www.totb.ro/wp-content/uploads/2014/01/tpp-treaty-environment-chapter.pdf”]

 

 

Sursa: Wikileaks

Puteţi citi şi: 

Un tratat secret dintre SUA şi UE ar urma să ofere corporaţiilor puteri uriaşe

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger