Who are you Mr. Basham and what’s your price?

3

Un studiu efectuat de Democracy Institute, Balkan Tiger or Balkan Backwater?, arată că proiectul de la Roșia Montană este esențial pentru țara noastră și calea pe care o va alege în viitor: de a ajunge o forță în Balcani sau, după cum spune titlul studiului, de a deveni “o gârlă” a Europei. În cazul în care proiectul nu va demara, potențialii investitori străini, fie ei americani sau europeni, se vor feri de România. În acest sens și foarte preocupat de situația investițiilor din România și extraordinarul potențial de dezvoltare aa țării, think-tankul americano-englez a organizat o discuție la Washington despre situația “periculoasă” din România, cu titlul: Today’s Threat to Romania’s Economic Future – Why It Matters to America. Mai multe detalii despre evenimentul din State  găsiți accesând acest link.

 

 

de Grațian Mihăilescu

 

Democracy Institute este o organizație de cercetare a politicilor publice “independentă”, cu sediul în Washington si Londra, fondată în 2006, și îl are ca director pe Patrick Basham. Cine este Patrick Basham? De pe wikipedia înțelegem că e un tip care este preocupat de politicile publice din State, de politica externă a SUA, de probleme de mediu etc. și care a publicat câteva cărți în acest sens. Oare cartea din 1995, Environmentalism and the Market Economy: A Model for a Green Earth nu se bate cap în cap cu ultimul său studiu care încurajează investiția de la Roșia Montană?

Am fost curios să văd cine e domnul Basham, ce face şi de ce îl interesează cazul Roşia Montană. De ce naibii cineva din America face un studiu despre Roşia Montană? La un simplu google, i-am găsit poza. Nu, tipul tipul din imagine nu este un predicator american anchetat pentru traficul de sex, ci este un “expert în politici publice”. Da, este un expert și poate fi cumpărat pentru o anumită sumă, în cazul în care doriți să comandați un studiu, o expertiză academică cică, care să demonstreze orice: că oamenii nu au nevoie de apă ca să traiască de exemplu sau că România e leagănul nașterii omenirii și centrul Universului sau că investiția de la Roșia Montană trebuie făcută, în cazul în care nu dorim ca țărișoara noastră să ajungă o gârlă a Europei.

La o analiză mai atentă a acestui personaj controversat peste ocean, am sesizat că majoritatea cercetărilor sale au fost plătite de grupuri de interese pentru a susține o anumită cauză.  Si ce cauze a ales: promovarea consumului de tutun, promovarea pariurilor. A scris o lucrare care promova interesele industriei tutunului, atacând restricțiile guvernului american în 2010. Mi-a atras atenția una dintre cărțile sale: “Gambling a healthy bet, unde “cercetatorul” aduce argumente care arată că jocurile de noroc sunt benefice pentru dezvoltarea unei persoane ?!?…și că cei care nu pariază sunt expuși consumului de alcool excesiv, faliment, depresie și închisoare.

 

 

Dar ce spune studiul Balkan Tiger or Balkan Backwater? despre situaţia din România. Am să citez câteva pasaje pentru deliciul cititorilor. La pagina 2, la mulţumiri, este specificată independenţa studiului şi a organizaţiei: The Democracy Institute does not accept project-specific funding and, therefore, has not received any financial support for this piece of work from any of the governments, industries, individuals, or organizations described or discussed în this paper. În cazul în care nu a fost plătit, nu înţeleg cum naiba a ajuns tocmai Patrick Basham ăsta să scrie de Roşia Montană!?! Am parcurs documentul fugitiv şi titlul unui capitol mi-a atras atenţia: Dark Cloud-Today’s threat to Romania’s economic future, cu studiu de caz Roşia Montană, unde se proslăveşte intenţia RMCG de a investi în România. Dar de ce nu se vorbeşte despre privatizarea Oltchimului sau a CFR Marfă?!

Apoi, la capitolul Balkan Blair-Ponta factor, se aduce o ofrandă liderului român mai ceva ca pe vremea comuniştilor: What is Ponta’s economic approach? His policy vision – his “Plan for Romania” – confidently declares that, “Romania is ready for business!To that end, he advocates a model of economic growth based on “more jobs, investment, fewer taxes, and less bureaucracy.” His model “successfully combines fiscal discipline with wisely stimulating growth, attracting investment and creating jobs, against a backdrop defined by social justice, equity and solidarity. Şi tot în acel capitol se precizează că este conducătorul suprem, care are sprijinul populaţiei muncitoare, “el lidero maximo”: Prime Minister Ponta currently represents the unwashed majority of the Romanian electorate. That is, his appeal is comparatively limited among Bucharest and Cluj elites, the intelligentsia, and the professional student class. Instead, he finds considerable political support within the great center of Romanian politics, among those ordinary, ‘unsophisticated’ Romanians focused upon keeping their jobs, paying their bills, raising their families, and observing their faith.

Documentul, în întregimea lui, puteți să îl rasfoiți aici. Cu siguranță o să zâmbiți și vă va binedispune. Cât despre domnul Basham, presa americană l-a numit “The new patron saint of gambling, drinking and carrying on”. Halal reputație!  Oare cât o fi costat d-l Dr. Basham? Pare un tip destul de ieftin! Deci d-le Ponta, dacă doreați să fiți mai credibil în State, trebuia să angajați profesioniști, nu asemenea personalități obscure!


Advertisment ad adsense adlogger