“We are not the problem, but the solution”. Campanie pentru femeile rome din Europa

0

Ca orice altă sărbătoare, cu precădere în rândul celor sărbătorite internațional, ziua de 8 martie este apropriată în diferite scopuri de grupuri de interese de tot felul. De la florarii volanți, la cele mai mari companii de bijuterii, de la puștanul de clasa a noua, care folosește ocazia să se bage în seamă cu fete, la posturile de televiziune și organizatorii de concerte, toată lumea se folosește de ocazie pentru a-și înainta propriile interese.

 


de Fundația Romedia

 

Astfel se instaurează o transformare patriarhală a zilei de 8 martie într-o zi în care continuăm să ignorăm problemele reale ale femeilor și să născocim o falsă admirație zaharisită a ”eternului feminin”. De parcă buchetul de ghiocei și mărțisorul ar scuza indiferența metastazică la violență, discriminare, subreprezentarea femilor în poziții de conducere, sexism mediatic, încercarea limitării drepturilor femeilor, normalizarea abuzului sexual, slut-shaming și alte rele ale societății cu care femeile se confruntă în toate zilele anului. Și, ca întodeauna, toate aceste plăgi se răsfrâng diferit asupra femeilor, inegal, ținând cont de clasă socială, etnie, rasă, religie etc.

De asta, anul acesta, de 8 martie, Fundația Romedia, un ONG din Budapesta care luptă pentru drepturile romilor și se axează cu precădere pe problemele femeilor rome, a lansat campania „We are not the problem, but the solution”. După ani de zile în care discursul în legătură cu romii s-a purtat, la nivel european, îngrijorător de mult în termeni de „problema romă”, campania dorește să le ofere femeilor rome ocazia să se opună clar acestor excese având în vedere că, fiind plasate într-o dublă discriminare, și de gen și rasială, sunt grupul cel mai subreprezentat în discursul public, unde sunt menționate, de cele mai multe ori, în articole de presă vădit ostile, fiind prezentate doar cazuri extreme, cu povești de criminalitate, sărăcie și „separare de civilizație”.

Cele 6 milioane de femei rome ale Europei sunt invizibile. De 8 martie, campania ”We are not the problem, but the solution” îți răpește cinci minute din timpul petrecut mirosind ghioceii pentru a-ți face vizibile câteva din femeile rome printre care trăiești.

 

we are not the problem8

 

Puteți vedea campania video, în întregime, aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger