Omul care schimba trendul: “Singurul lucru pe care l-am avut in minte a fost sa fac un whiskey galez care sa se alature familiei respectabile a whiskey-ului din lumea intreaga”

12

TAIWAN-WHISKY/

Arthur Davies este un galez care iubeste foarte tare whiskey-ul. Atat de tare, incat a facut o afacere din a-l produce si a-l comercializa in lumea intreaga. Printul Charles a fost impresionat de whiskey-ul galez al lui Arthur si il serveste la petrecerile oficiale de la curte. Compania lui Davies este cotata la bursele din Londra si New York si recent si-a deschis un birou si in Cape Town. Think Outside the Box a stat de vorba cu un om care a pus bazele unei afaceri de succes uitandu-se la o emisiune tv.

de Magda Barascu

“Prima firma pe care am infiintat-o a fost cea din Tara Galilor. Cum se intampla, de obicei, ideile simple sunt cele bune. Urmaream impreuna cu un prieten bun un program la televizor intr-un pub, si ne povesteau acolo despre AgriFoods. Tarile AgriFoods sunt tarile care produc alcool de calitate si produse alimentare de calitate.

AgriFood: quality agriculture, quality foods

Si emisiunea era realizata in toata Europa, au mers in Italia, unde programul mergea bine si totul era in regula cu vinul. In Spania si in Franta era la fel. Si in Scotia au constatat ca programul AgriFoods merge bine, calitatea carnii de vita este corespunzatoare, si bineinteles whiskey-ul scotian. Au spus acelasi lucru si despre Irlanda.

Au ajuns si in Tara Galilor si au constatat ca programul nu merge la fel de bine ca in celelalte tari care fusesera prezentate, sunt cateva produse care pot fi usor identificate ca apartinand Tarii Galilor si celebre in lumea intreaga, dar nu exista o companie de bauturi spirtoase, si nici la capitolul vinuri Tara Galilor nu sta foarte bine, sunt cativa producatori mici de vin si atat.

Si-atunci prietenul meu, Allan,  s-a intors catre mine si m-a intrebat ca si cum as fi fost Oracolul din Deli, fantana intelepciunii, de ce nu exista whiskey galez?

I-am raspuns ca nu stiu, dar o sa cercetam si o sa aflam. Ceea ce am si facut.

Whiskey-ul a inceput sa se fabrice in Tara Galilor cam din aceeasi perioada ca in Scotia, in anul 600

Am aflat ca whiskey-ul a inceput sa se fabrice in Tara Galilor cam din aceeasi perioada ca in Scotia, in anul 600. Si a existat o distilerie in Tara Galilor care s-a inchis in 1896, proprietarul a murit si nu a avut urmasi, nu a existat nimeni care sa preia afacerea.

Cand ne-am inceput afacerea in Tara Galilor, n-am inventat nimic, am facut ca pasarea Phoenix, am renascut din propria cenusa. Si asta a fost inceputul, afacerea cu whiskey a fost prima afacere de succes pe care am inceput-o. Am inceput cu alte trei persoane, prietenii mi-au spus ca trebuie sa fiu absolut nebun sa fac lucrul asta, fiind constienti de ce inseamna industria whiskey-ului in Marea Britanie.

Nu stiam mare lucru despre whiskey cand ne-am apucat, inafara de a-l bea

Ne-am asigurat cu un imprumut european de la Consiliul Tarii Galilor care incuraja industria de whiskey, 270.000 de lire sterline, care a fost jumatate din suma de care aveam nevoie pentru distilerie, cealalta jumatate am luat-o dintr-un imprumut de la banca. Si de-aici incolo totul “a facut ciuperci”, s-a legat.

Singurul lucru pe care l-am avut in minte inca de la inceput a fost sa fac un produs de calitate, pentru ca whiskey-ul galez sa se alature familiei respectabile a whiskey-ului din lumea intreaga. Si asta s-a intamplat, whiskey-ul galez are o reputatie foarte buna.

Unul din cei mai mari suporteri ai nostri este printul Charles

In iunie anul trecut, am deschis un punct turistic pentru cei interesati, iar printul Charles a participat la inaugurare. Tot whiskey-ul pe care-l cumpara pentru petrecerile regale este whiskey galez si vorbeste extraordinar despre el in diferite locuri.

Am lansat pe piata whiskey-ul in 2004. Nu stiam pe vremea aceea ca whiskey-ul are nevoie de o perioada de maturare, stabilita prin lege, de minim 3 ani si o zi pentru a fi pe piata, nu poti doar sa-l produci si sa-l vinzi. Aveam banii de care v-am vorbit, am cumparat distileria, si apoi am platit toate costurile de productie, costurile de personal, inainte de a-l vinde.

adam

Am lansat whiskey-ul de ziua patronului Tarii Galilor

Ne-am lansat pe 1 martie, care a coincis cu Ziua Sfantului David, in Tara Galilor este patronul Tarii Galilor. In ianuarie acelasi an ii scrisesem printului Charles pe care-l invitam la lansare.

Si, intamplator, se afla in Tara Galilor exact pe 1 martie, foarte multa presa a fost invitata si bineinteles vizita printului Charles ne-a oferit multa publicitate gratis. Mi-a raspuns ca nu poate sa stea mai mult de 20 de minute deoarece are multe intalniri programate.

A stat 40 de minute la lansarea noastra, ar fi ajuns si 20 secunde. A anulat intalnirea pe care o avea cu un consilier galez ca sa stea cu noi, deoarece a fost fascinat de ce se intampla acolo. L-am invitat si in iunie anul trecut sa vina si sa deschida punctul turistic si a venit.

Dar 3 ani si o zi, cat este necesar pentru producerea whiskey-ului, este un cosmar pentru companie

Imagineaza-ti ce se intampla cu toate costurile initiale pe care nu poti sa le amortizezi in niciun fel, ai de platit salarii, trebuie sa faci investitii si 3 ani si o zi nu scoti niciun ban. Pentru productia whiskey-ului am cheltuit 2,2 milioane de lire.

Am ajuns la concluzia ca doar productia whiskey-ului o sa ne coste 2,2 milioane, cu mult peste ceea ce ne asteptam. Ne-am dus la Consiliul National al Tarii Galilor sa cerem ajutor, ne-au spus ca le pare rau, dar n-au cum sa ne ajute.

Hai sa incepem sa producem si gin, si vodca, si lichior crema, calitate premium

Asa ca am ales sa ne ducem la banca, banca a fost putin critica, ne-au imprumutat cu 270.000 de lire, aceeasi suma pe care o primisem grant de la Welsh Assembly. Ne-am adunat in birou si-am zis ca nu prea avem de unde sa strangem cele 2,2 milioane de care avem nevoie. Asa ca hai sa incepem sa producem si gin, si vodca, si lichior crema, calitate premium, ca in momentul in care lansam whiskey-ul brandul sa fie deja puternic pe piata.

Le-am facut foarte bune, sunt acum in majoritatea magazinelor din UK, si produsele au intrat puternic pe piata. Se gasesc in Tesco in toata Marea Britanie, si stim ca Tesco este cel mai mare lant de supermarketuri din UK, incet a inceput sa intre si in Tara Galilor.

Cum este sa vinzi whiskey pe o piata ca a Scotiei

Am fost constienti de la inceput ca este o provocare si ne-am dat seama ca va trebui sa schimbam atitudini, a noastra si a consumatorilor. Tara Galilor are un procent foarte ridicat de consumatori de whiskey. Am facut cercetare de piata si am analizat comportamentul consumatorilor de whiskey si ne-am spus ca galezii nu vor cumpara produse galeze doar pentru ca sunt galeze. Prin whiskey-ul nostru ne-am adresat intregii comunitati galeze din toata lumea. Ne-am gandit la distributie in Statele Unite, Germania, Canada etc.

Compania a facut profit din primul an de functionare prin produsele anterioare whiskey-ului

Financial Times a facut o analiza a industriei de whiskey in care se arata ca majoritatea producatorilor de whiskey sunt mari corporatii, si au ramas surprinsi cand au dat peste o companie galeza mica, a unor particulari. In articol au scris despre modelul de business Arthur Davis de start-up al unei companii de whiskey. Mie mi s-au parut lucruri de bun-simt. Dupa care am primit un telefon de la chairman-ul unei companii de whiskey din Shetland Islands, am aflat ulterior ca in toata regiunea respectiva este o singura distilerie, in cel mai nordic punct al Scotiei. Si au vrut consultanta de la mine, sa le povestesc despre dificultatile pe care le-am intampinat, care au fost greselile pe care le-am facut ca sa nu le repete si ei, dupa care m-au invitat sa fac parte din asociatia lor si ulterior m-au numit chairman. In Scotia, orice producator de alcool este privit cu respect. Am folosit in Scotia acelasi model de business ca si in Tara Galilor, si cu vodka, si cu ginul, si cu lichorul, iar mai apoi cu whiskey-ul, si am ramas surprinsi sa vedem ca avem mai mult succes in Scotia decat in Tara Galilor.

In 2 ani am fost cotati la bursa de la Londra si apoi la cea din New York. Ginul si lichiorul crema au fost cele mai de succes produse. Ginul a castigat 16 medalii in toata lumea ca fiind cel mai bun gin. Este un gin pe care-l poti bea sec, are 16% alcool.

Daca in Tara Galilor am inceput afacerea cu whiskey uitandu-ne la o emisiune la televizor, in Scotia am inceput-o intr-un pub foarte elegant, in Caledonian Pub in Glasgow. Am fost la o intalnire si, in pub, cel mai bun om din industria alcolului, de care probabil nimeni nu a auzit, Tom Gergo, a venit la mine. Tom a facut 6 din cele mai bune 10 bauturi din lume: Baileys, Malibu, Johhny Walker, Tia Maria, Famous Grouse, Captain Morgan spice. Si l-am invitat la un whiskey la care i-am propus sa lucreze pentru noi. Tom este acum presedintele companiei si a dus compania unde este astazi. Am ajuns sa exportam un container in fiecare saptamana la New York, un container are 36 de mii de sticle de whiskey in 38 de state.

Ne-am deschis un birou si in Cape Town, il avem deja pe cel de la New York, mai avem un birou in Singapore, ca sa patrundem pe piata din China.”


Tags:



12 comentarii

  1. “Cand ne-am inceput afacerea in Tara Galilor, n-am inventat nimic, am facut DECAT ca pasarea Phoenix, am renascut din propria cenusa.” dati-o incolo de treaba… “decat”??? La hotnews?

  2. Tot articolul e plin de greseli de exprimare, parca ar fi fost tradus cu Google Translate. Un singur exemplu, din finalul articolului: “Am ajuns sa exportam un container in fiecare saptamana la New York, un container are 36 de mii de sticle de whiskey in 38 de state.”

  3. – Whiskey – e ortografia acceptata in SUA si Irlanda
    – Whisky – ortografia folosita in Marea Britanie
    In cele mai multe locuri ati scris whiskey, pe ici-colo whisky. Va rog sa va hotarati.
    Si legat de usabilitatea site-ului HotNews: la celelalte articole, cand dau click pe titlu se deschide articolul; la cele din seria Think Outside the Box, trebuie sa ma chinui sa dau click pe “citeste tot articolul”. E deranjant.
    Sin inca o carcoteala: in aceeasi fraza ati scris Tra Galilor si Tar Galilor. Alo, corectura?

  4. Cand nu poti comenta esenta unui articol , te legi de maruntisuri . Cam asta e mentalitatea prin zona noastra . Este interesant de vazut comentariul unui producator roman de bauturi alcoolice ( daca va avea vreunul timp si chemare pt. a citi articolul .

  5. Spuneti in articol ca: “In 2 ani am fost cotati la bursa de la Londra si apoi la cea din New York. Ginul si lichiorul crema au fost cele mai de succes produse. Ginul a castigat 16 medalii in toata lumea ca fiind cel mai bun gin. Este un gin pe care-l poti bea sec, are 16% alcool.”
    In urma articolului am trimis un e-mail la firma, si am primit raspuns de la directorul financiar James Barrett, care suna asa: “The company is privately owned and its shares are not listed on the Stock Exchange.” Asa ca nu stiu de unde ati scos ceea ce ati scris in articol.
    Linkul pe care il dati in ultima postare este de la alta firma decat cea galeza, este tocmai de la firma scotiana care le-a cerut consultanta galezilor. E regretabil ca nu sinteti deloc exacti in afirmatii…

  6. http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7374969.stm

    “the Welsh Whisky Company – the first and only whisky-maker in Wales for more than 100 years.
    Based at the Penderyn Distillery in the tiny village of the same name in the Brecon Beacons National Park, since 2000 it has been the smallest distillery in the British Isles.”

    Tot din cautari pe Google:
    “Arthur Davies, co-founder of Penderyn Distillery”
    Asta raspunde la intrebarea cu compania.

    Si referitor la ortografie, de pe link-ul cu BBC::
    But why does Penderyn spell whisky in the Scottish and Canadian way, rather than the Irish and American ‘whiskey’ with an ‘e’?

    “That’s how Welsh whisky was spelt back in the 19th Century,” says Mr Davies.

  7. A trecut o saptamina de cand am semnalat o inadvertenta serioasa in articol, dar vad ca autoarea nu se sinchiseste sa raspunda. Se pare ca in afara problemelor legate de documentarea corecta, care ar avea ca rezultat si informatii valide oferite cititorilor, acestia nici macar nu sint tratati cu respectul minimal cuvenit.
    Halal etica jurnalistica !

Leave A Reply