Vulturilor 50: Oamenii evacuaţi rezistă şi protestează

0

Luni, 15 septembrie, peste 100 de persoane au fost evacuate de pe Strada Vulturilor din Bucureşti, dintr-un gang aflat pe o proprietate privată. A doua zi, o parte din comunitatea celor rămaşi în stradă a pornit în protest la Primăria Generală. Organizaţi cu pancarte, bannere şi portavoci, scrie într-un comunicat de presă Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, o platformă activistă care îi sprijină pe evacuaţi, oamenii şi-au cerut drepturile: locuinţe pentru toate persoanele, pe care statul e obligat prin lege să le asigure celor daţi afară din locuinţe naţionalizate. Timp de mai multe ore, s-a cerut prezența primarului și a persoanelor competente, cererile fiind total ignorate de către funcționarii publici. În cele din urmă, au apărut câțiva funcționari fără putere de decizie de la Administrația Fondului Locativ și de la Direcția Spațiu Locativ.

 

 

de Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire

 

 

Tot ce au putut face aceștia a fost să își exprime solidaritatea în nume personal. În jurul orei 12, în timp ce o parte din comunitatea evacuată protesta în fața Primăriei Generale, Poliția Locală a venit pe Vulturilor cu un echipaj de 7 mașini, 2 dube de la Jandarmerie și 5 camioane de Rosal, pentru a strânge bunurile oamenilor aflate în stradă,  sub pretextul că obiectele ocupă spațiul public. Oamenii s-au opus acțiunii, afirmând că e tabăra lor, instalată în scopul adăpostirii și protestului. Totuși, mobilierul și lucrurile oamenilor au fost luate pe sus și duse la depozitele Rosal, fără acordul proprietarilor. Vor fi ținute acolo timp de 15 zile, apoi vor fi aruncate dacă nu sunt revendicate de proprietari. Dar unde să le ducă oamenii?

 

 

Mai mulţi oameni care s-au opus acțiunii de evacuare și celei ulterioare de confiscare a bunurilor au fost îmbrâncite și lovite de lucrători ai Poliției Locale, printre persoanele lovite aflându-se copii și adolescenți. De asemenea, unul dintre copii a fost insultat de un reprezentant al aceleiași instituții. Sub amenințări cu bătaia și confiscarea bunurilor, până la urmă, strada a fost în mare parte evacuată. Comunitatea însă a rămas, oamenii fiind hotărâți să mențină tabăra în ciuda frigului și a lipsurilor. Copii, tineri și persoane bolnave și-au petrecut noaptea pe scaune, pături, saltele și saci de dormit, în bătaia vântului. Mai mult de jumătate din comunitate stă noapte și zi în stradă, fără posibilitatea de a se adăposti.

 

 

În 17 septembrie, a treia zi de protest, oamenii și-au completat și actualizat dosarele pentru locuințe sociale exact cum cere legea. Autoritățile, cele în măsură să ofere soluții pe cale legală, ne-au abandonat, în speranța că oamenii se vor diviza și vor renunța la protest și revendicări. Toate încercările de intimidare din partea forțelor de ordine, din ziua evacuării și până astăzi, nu au avut succes. Comunitatea de pe Vulturilor nu renunță și e hotărâtă să meargă până la capăt cu revendicările ei. Comunitatea rezistă și face un apel de solidaritate către toate persoanele care consideră dreptul la locuire că fiind un drept.

Haideți în Vulturilor 50 să protestăm împreună împotrivă nepăsării autorităților!

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) este o platformă activistă ce are ca misiune afirmarea şi apărarea drepturilor locative în faţa abuzurilor. FCDL este iniţiat de persoane evacuate şi amenintate cu evacuarea din Bucureşti şi cuprinde, pe lângă acestea, rude, prieteni, activişti, artişti şi ong-işti.

 

Citiţi şi:

Primăria încalcă grav drepturile omului: Peste 100 de oameni din Bucureşti, aruncaţi în stradă

Portret de evacuați: Cornelia și Marian Gheorghe 

Un avocat îi ajută pro bono pe evacuaţii din Bucureşti  

Protestul evacuaţilor din Bucureşti: Noi v-am votat, voi ne-aţi alungat! 

Se pregăteşte revoluţia evacuaţilor 

Antropolog în Rahova-Uranus: “Cu cât oamenii din cartier trăiesc mai în suspans, cu atât se emancipează”

Parada femeilor evacuate. Când societatea civilă aruncă mănuşa politicienilor

Primăvara evacuaţilor

Lansarea Frontului pentru Dreptul la Locuire


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger