Vulcanul islandez Grimsvötn a erupt

0

Un vulcan aflat sub cel mai mare gheţar al Islandei a erupt sâmbătă, după cum anunţă Oficiul pentru Meteorologie al Islandei, care a raportat că deasupra craterului se află un nor de fum.

“În jurul orei 19:00 GMT, deasupra vulcanului Grimsvötn s-a ridicat un nor de fum, iar la ora 20.00 acesta se ridicase deja la o altitudine de 11 km,” a declarat Haraldur Eirkisson, de la Oficiul de Meteorologie, pentru AFP. În foarte scurt timp, norul ajunsese deja la o înălţime de 20 km. Cel mai activ vulcan islandez, Grimsvötn, se află deja la a zece erupţie din 1922, ultima petrecându-se în 2004, când cenuşa vulcanică a ajuns pe continentul european, provocând probleme minore pe rutele aeriene din şi spre Islanda.

Anul trecut, când a erupt Eyjafjoell, generând cel mai mare blocaj aerian de după cel de-Al Doilea Război Mondial, geologii şi-au manifestat îngrijorarea referitoare la erupţia acestui vulcan, observând formarea unui râu în urma topirii accelerate a gheţarului. Perioadele de activitate a Grimsvötn atrag, de regulă, inundaţii considerabile, impactul fiind însă relativ mic, dat fiind că zonele din apropierea lui nu sunt locuite. Bjarni Steinthorsson, un fermier care locuieşte în apropierea gheţarului Vatnajoekull, a declarat pentru un ziar local că cenuşa deja a început să se aştearnă în zonă şi că “zăpada se înnegreşte din ce în ce mai mult.”

Sursa: AFP

Foto: Gsi.ie

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger