Directorul Institutului Geologic, Stefan Marinca, explica ce se intampla cu vulcanul din Islanda

25

“Vulcanii islandezi erup calm” – este asigurarea data pentru TOTB de catre Stefan Marincea, directorul Institutului Geologic. De joi, traficul aerian european este perturbat serios din cauza norului de cenusa provenit de la un vulcan care a erupt sub un ghetar islandez.

“Dear Iceland, we said Send Cash. Not Ash!”, asa fac deja haz de necaz pe Twitter cei care sunt probabil blocati prin aeroporturile din intreaga lume, asteptand sa se poata intoarce in Europa.

In Romania, dar si in restul Europei, zborurile aeriene au fost serios perturbate. TOTB a stat de vorba cu Stefan Marincea, directorul Institutului Geologic, pentru a afla cat de periculose pot deveni zborurile aeronavelor in aceasta perioada.

“Acest vulcan a erupt sub un ghetar, care este in acest moment suficient de topit pentru a provoca inundatii in zona respectiva. E o cantitate mare de gheata topita, care s-a transformat rapid in vapori cu forta ascensionala remarcabila. Din aceasta cauza, antreneaza fragmente de roca vulcanica foarte mici si periculoase pentru zbor”, declara Marincea. “Aceste particule foarte fine de cenusa vulcanica, precum pudra de talc, pot opri motoarele avioanelor. Sunt foarte abrazive”.

Exista si un precedent pe care geologul il aminteste: un avion British Airways care a traversat prin anii ’80 un nor de cenusa si i s-au oprit toate cele patru motoare: “Din fericire, pilotii au reusit sa iasa din nor si sa reporneasca motoarele”.

Desi norii islandezi nu au ajuns inca in Romania, Marincea asigura ca aceasta cenusa este total inofensiva: “Este de compozitie bazaltica, se va sedimenta cu timpul”.

In doua zile vom scapa si de perturbarile de trafic, asigura el: “Cantitatile de cenusa au fost mai mici decat in cazul vulcanului Kīlauea din Hawaii, spre exemplu, care a creat un nor ce a persistat o luna”.

Foto: Flickr / Hello, I am Bruce.

Tags:25 de comentarii

 1. Bre, Etna e in Sicilia, langa Napoli e Vezuviul, care e stins de aproape 2000 de ani :). Etna e in Sicilia. Mai aproape e Stromboli, dar ala e pe o insula.

   • ceea ce stiu eu... on

    Vezuviul este activ in interior, deci nu erupe in afara, asa cum se intampla cu Etna, care este activ in exterior si erupe inca iar din cand in cand se produc spargeri ale marginilor si atunci se evacueaza oamenii, care, fiindca sunt italieni, construiesc inconstinenti inca case langa vulcan (la fel si langa Vezuviu)

 2. Gioni Gionescu on

  Da, bre, asa este. Eroarea mea, mea pulpa.
  Ce daca-i stins? Citeste in Wiki: este unul din cei mai periculosi vulcani din Lume avand cea mai populata zona din Lume care exista in jurul unui vulcan. Primaria Napoli sta in garda 24/24 ca sa evacueze pe mare 1 milion de oameni.

 3. Pingback: Cloud nr. 9 este vulcanic « Big Bad Wolf's Funky Blog

 4. Pingback: Cloud nr. 9 este vulcanic « Big Bad Wolf's Funky Blog

 5. Pingback: Cloud nr. 9 este vulcanic « Big Bad Wolf's Funky Blog

 6. Pingback: Cloud nr. 9 este vulcanic « Big Bad Wolf's Funky Blog

 7. Sa invete constructorii sa-si faca motoare corespunzatoare la avioane.
  La fel cum au invatat si americanii sa faca tancuri in care sa nu intre nisip in motor.

 8. “In Romania, dar si in restul Europei, zborurile aeriene au fost serios perturbate”

  Pe bune??? Si cat a suferit Romania asta din cauza norului? Inteleg ca aici a fost dezastrul cel mai mare, dar s-au mai inregistrat si in restul Europei probleme. Se ridica macar la jumatea problemelor din Romania??

  …Hai sa nu mai scriem articolele cu picioarele, bine?

 9. Eu as sfatui toti romanii din centrul Italiei in Jos sa se intoarca acasa ptr.ca vulcanologii italiani ipotizeaza o eruptie in lant in mediterana in urmatoarele 4-5 luni .Presupunere care o trag din cauza activitatii tot mai intense in jurul siciliei .La nivel national sunt zile cind se manifesta si 12 cutremure ,din care 6-8 in zona sud.Pe mine ma ingrijoreaza mai mult Romania .Daca se intimpla la noi calamitati e mai dureros noi suntem mult mai inconstienti decit italianii si mai saraci ,ei sunt 60 mil. ,noi 20. Guvernul nostru nu este la nivelul lui Berlusconi,fura beau si ii doare in cot de popor.La noi s-au construit cartiere in mod barbar doar sa iasa banul .Si va asigur ca ne “va iesi pe ochi.”Sanatate si mintela romani.

 10. Domnule Stefan, sunt si eu student la Facultatea de Geologie si ma tot intreb cum de ati putut spune ca este complet inofensiva si “Este de compozitie bazaltica, se va sedimenta cu timpul”
  Ia sa vedem daca inhalata se sedimenteaza in plamanii dumneavoastra, cat de inofensiva mai este?

 11. Aoleu…ce va bate gura………………………………
  cum naiba sa inspiri chestie din aia in plamani si sa nu te imbolnavesti??:)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger