Vreţi să salvaţi planeta? Renunţaţi la consumul de carne!

0

Lumea dezvoltată ar trebui să îşi reducă cu 50% consumul de carne, pe cap de locuitor, pentru reducerea emisiilor gazelor de seră, arată concluziile unui nou studiu care a analizat legătura dintre consumul de carne şi prezenţa gazelor poluante în atmosfera Pământului – mai exact, protoxidul de azot, care provine de la bacteriile ce se hrănesc cu fertilizatorii din agricultură şi industria animală.

 

 

Protoxidul de azot este cel mai mare „contributor” produs de om la distrugerea stratului de ozon şi al treilea în topul celor mai periculoase gaze de seră, după dioxidul de carbon şi metan. Aproximativ 80% din emisiile de protoxid de azot provin din activităţile umane agricole. Iar multe dintre aceste activităţi sunt derulate pentru creşterea vitelor, care să ajungă, apoi, în farfuriile locuitorilor ţărilor dezvoltate, arată studiul realizat de Eric Davidson (de la centrul de cercetare Woods Hole) şi publicat în revista Environmental Research Letters. Fiecare kilogram de carne, spune cercetătorul, necesită multe kilograme de grâne pentru hrana animalelor, iar acestea, la rândul lor, necesită folosirea fertilizatorilor care conţin azot, astfel încât cantitatea de protoxid de azot eliberată în atmosferă per calorie de carne (şi lactate) este mult mai mare decât dacă ne-am rezuma la a ne hrăni numai cu grâne şi legume.

„Nu mi-am propus să scriu o lucrare despre diete şi obiceiuri alimentare, dar, pentru a schimba direcţia în care ne îndreptăm în ceea ce priveşte emisiile de gaze, asta ar trebui făcut”, a explicat autorul studiului, referindu-se la recomandarea sa ca omenirea (mai ales din ţările dezvoltate) să mai reducă din consumul de carne. Cercetătorul a analizat mai multe scenarii, nu doar cel care implică alt mod de alimentaţie, dar a ajuns la concluzia că pentru un efect vizibil, drastic, toate metodele, inclusiv reducerea consumului de carne, trebuie puse în practică. Dar, se pune întrebarea, se poate realiza acest lucru – adică poate omenirea să renunţe la carne? Acum 30 de ani, nimeni nu credea că fumatul va fi interzis în baruri (în SUA), dar iată că s-a întâmplat, arată Davidson. Potrivit datelor prezentate de el, consumul mediu de carne pe cap de locuitor în lumea dezvoltată a fost de 78 de kilograme în 2002 şi va creşte la 89 de kilograme până în 2030; în ţările în curs de dezvoltare, acelaşi tip de consum a fost de 28 de kilograme de carne pe cap de locuitor în 2002, cu estimarea creşterii la 37 de kilograme până în 2030.

 

Sursa şi foto: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger