După evacuarea Occupy Wall Street – Relatare din New York

1

Ramona Duminicioiu şi Doug Knight, activişti din campania “Salvaţi Roşia Montană”, şi-au propus să viziteze mai multe oraşe “ocupate” de oameni care manifestă pentru o democraţie mai largă, împotriva dictaturii financiare. Mai jos, o primă relatare a Ramonei, din Parcul Zucotti din New York, unde poliţia a intervenit în forţă acum două zile şi a vânturat tabăra protestatarilor Occupy Wall Street, arestând mulţi dintre ei. Aflăm şi că Occupy Wall Street a anunţat ocuparea Bursei NY. Enjoy:

Sursa: Slicker (Adi Dohotaru)

Când am ajuns în State, săptămâna trecută, aveam în agendă vizite la trei camp-uri Occupy: Washington, New York şi Denver. Deocamdată sunt la mijloc de drum, însă mă bucur că pot să îţi transmit impresii încă foarte vii.

E dimineaţă aici (n.r. – miercuri, 16 noiembrie). Azi noapte ne-am întors târziu de la protestele Occupy Wall Street – Zuccotti Park din districtul financiar din Manhattan. Cu o noapte înainte, la ora 01.00, între 14-15 noiembrie, Poliţia din New York a distrus Camp-ul Occupy Wall Street din Zuccotti Park, a evacuat câteva sute de protestatari şi a arestat 200 dintre ei. Printre cei arestaţi s-au numărat 7 jurnalişti (inclusiv de la New York Times) şi 1 membru al Consiliului Orăşenesc New York. Funcţionarul public a fost bătut crunt, suferind o fractură de craniu. O menţiune importantă ar fi că evacuarea s-a petrecut fără a lăsa presa să documenteze în nici un fel evenimentul. Zuccotti Park a fost înconjurat de garduri şi poliţia s-a instalat înăuntru, accesul publicului a fost interzis.

În dimineaţa zilei de 15 noiembrie, ora 08.00, ca urmare a unui proces instituit de urgenţă, s-a eliberat un ordin judecătoresc prin care poliţia trebuia să redea publicului spaţiul din Zuccotti Park. Primăria şi poliţia NY au făcut apel şi au refuzat să pună în practică prima decizie judecătorească. Halal stat de drept american… Am avut un sentiment foarte confuz, nu mai ştiam în ce ţară sunt.

Poliţia, la ordinul primăriei NY, a acţionat ilegal. Zuccotti Park e teren privat destinat publicului şi nu există o plângere din partea proprietarului împotriva Occupy (sună familiar?). Se pare că aceste evacuări ale camp-urilor Occupy au fost sincronizate în mai multe oraşe din SUA: Denver, Portland, Salt Lake City, Oakland şi New York. Unul din cei mai puternici indicatori ai democraţiei este masa critică faţă de sistem. Atunci când unei mase critice i se pune pumnul în gură după reguli inventate de băieţii cu funcţie/bani, e nasol. Vorbele despre America – model de democraţie şi civilizaţie nu mai au rost. Noi românii ştim ce înseamnă dictatura. Ştiu asta din copilărie, de la părinţii mei, din mărturiile celor greu încercaţi de comunism. Pe Wall Street am simţit un iz de dictatură.

Publicul care se adună în număr din ce în ce mai mare în jurul Zuccotti Park debordă de energie. ‘If you fuck us, we will multiply!’ – e un slogan care mi-a rămas în minte. Exprimă răspicat efectul generat de acţiunea poliţiei şi a primăriei NY. Mulţimea era formată efectiv din oameni respectabili, care au venit să susţină Occupy Wall street şi să dărâme barierele impuse ilegal de autorităţi. Curajul şi adevărul inspiră oamenii. Occupy Wall Street a primit un nou imbold pentru a rezista.

În jurul orei 17.30, un nou ordin judecătoresc a fost dat. Şi de data asta judecătorul a cerut poliţiei să nu blocheze accesul publicului, însă a fost de acord cu o regulă inventată de primăria NY şi poliţie, şi anume ca nimeni din parc să nu aibe cort pentru a nu îşi petrece noaptea acolo.

A fost o zi plină, obositoare şi foarte faină, plină de energie. Mesajul Occupy Wall Street, aşa cum l-am înţeles eu, e: “Vrem să punem capăt dictaturii financiare de pe Wall Street, suntem oameni liberi, nu vrem ca statul să ne lase la îndemâna profitorilor corporatişti, avem pretenţia să ne apere drepturile şi să furnizeze servicii sociale solide în schimbul taxelor pe care le plătim”. Fiecare Occupy are mesajul său, generat de specificul zonei în care se organizează. Ăsta e cel mai frumos lucru. Eu pe Wall Street am fost din solidaritate, pentru că nu vreau să moară capra vecinului, şi pentru a povesti despre Occupy-ul nostru de acasă, cel împotriva mineritului, pentru salvarea frumoasei noastre Roşia Montană.

Joi (astăzi, 17 noiembrie) va avea loc o acţiune de stradă de amploare pe Wall Street. Occupy Wall Street a anunţat ocuparea Bursei NY. Ţinem legătura.

 

Puteţi citi şi:

Evacuarea demonstranţilor Occupy Wall Street şi echilibrul lui Obama


Un comentariu

  1. Pingback: Arestări în masă la protestele Occupy Wall Street | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger