Vrem cişmele pentru Bucureşti!

0

Asociaţia Miliţia Spirituală, alături de 12 organizaţii din Bucureşti, lansează campania “Cişmele pentru Bucureşti”, care are ca scop promovarea, în rândul autorităţilor locale (Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti), a revitalizării sistemului de ţâşnitori şi cişmele publice ale capitalei.

Iniţiativa este rezultatul unei documentari făcute de Miliţia Spirituală care arată că revitalizarea sistemului de cişmele al Bucureştiului ar reduce poluarea, ar garanta locuitorilor accesul la apă potabilă gratuită şi ar aduce importante economii la bugetul local şi în rândul bucureştenilor. Bucureştiul are, la ora actuală, un număr insuficient de cişmele şi ţâşnitori publice pentru a satisface setea bucureştenilor într-o zi obişnuită de vară (mai ales în zonele aglomerate). Este vorba despre 42 de cişmele şi tâşnitoare, la un total de 1.883.425 de locuitori, pe când, în Roma, capitala Italiei, există 2.500 de cişmele la 2.923.000 persoane.

Consumul de apă îmbuteliată, care, conform studiilor făcute de Institutul Pacific, este în cea mai mare parte apă de la robinet, antrenează o serie de costuri atât pentru mediu, cât şi pentru bugetul local. Accesul la apă este un drept garantat de Organizaţia Naţiunilor Unite. Lipsa cişmelelor publice îl obligă pe fiecare dintre locuitorii capitalei să cumpere apă îmbuteliată ori de câte ori îi este sete. Aceasta se traduce printr-un volum impresionant de PET-uri pe care capitala îl produce.

Potrivit statisticilor naţionale, în toată ţara se produc peste 133.000 de tone de deşeuri provenite din PET-uri, doar 25%-26% fiind colectate. Locuitorii capitalei suportă costuri de salubrizare de circa 100 milioane de lei anual, pentru fiecare sector din Bucureşti. Dezvoltarea sistemului de cişmele publice ar putea reduce cu cel puţin 30% volumul de deşeuri şi costurile de salubritate, dacă urmărim exemplul altor oraşe.

Conform autorităţilor din Manly (Sydney, Australia), prin instalarea a şase cişmele, se estimează că s-a redus cu 150.000 de litri cantitatea de apă cumparată, ceea ce înseamnă un număr de 25.000 de PET-uri. Rezultatele sunt cu atât mai spectaculoase cu cât volumul de deşeuri colectate de la containerele de reciclare din apropierea cişmelelor a scăzut cu 30%-40% (se estimează că 50% dintre acestea ar fi reprezentat sticle din plastic).

Apa îmbuteliată reprezintă o industrie uriaşă, care a pornit de la crearea unei cereri artificiale şi care are costuri inimaginabile pentru natură. Pentru producerea unui PET de 1 litru de apă, se folosesc 3 litri de apă. La aceasta, se adaugă consumul de carburant şi emisiile de gaze cu efect de seră care rezultă din transport şi răcire.

Conform datelor Eurostat, Bucureştiul este printre cele mai poluate capitale europene, nivelul de poluare fiind de cinci ori peste normele europene. Ca răspuns, capitala are printre cele mai slab dezvoltate politici de mediu, în vreme ce sunt deja municipalităţi care au interzis vânzarea sticlelor de apă îmbuteliată, precum Bundanoon (Australia), San Francisco şi Seattle în timp ce Chicago a introdus o taxă de 5 cenţi pentru fiecare recipient.

În condiţiile în care Primăria Capitalei se ocupă în fiecare vară de instalarea corturilor în care locuitorii capitalei pot primi apă gratis, credem că există interes din partea autorităţilor pentru a rezolva această problemă. Revitalizarea sistemului de cişmele al Bucureştiului este o investiţie în mediu şi în calitatea vieţii, care ar putea să reducă cu cel puţin 30% cheltuielile capitalei pentru salubritate.

Organizaţiile membre ale campaniei iniţiate de Miliţia Spirituală sunt: Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe, Funky Citizens, Ecopolis, ActiveWatch, Parcul Natural Vacăresti, Estuar, Terra Mileniul III, Komunitas, Carusel, Optar, Salvaţi Bucureştiul, Grupul pentru Democraţie Participativă – Plenum.

 

Sursa: Asociaţia Miliţia Spirituală

 

Puteţi citi şi:

Iniţiativă civică în sectorul 2, Bucureşti: cetăţenii împotriva construcţiilor ilegale

O grădiniţă din Japonia colectează apa de ploaie şi lasă copiii să se joace în ea


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger