Vrei să salvezi Roșia Montană? Demonstrează pe 28 ianuarie!

23

Mesajul campaniei Salvaţi Roşia Montană se regăseşte pe lista celor mai importante puncte solicitate în stradă, după 10 zile de proteste, de manifestări, de pledoarii pentru demnitate şi pentru o societate echitabilă, de invitaţie la dezbatere şi schimbare, 10 zile în care mesajele şi energia transmise de societatea civilă au făcut să vibreze o ţară întreagă. Fie că este vorba de grupurile de manifestanţi din Bucureşti, Timişoara, Iaşi sau Cluj Napoca, tineri cu pancarte şi steaguri fluturând pentru Roşia Montană se văd în cadrele transmiunilor live pretutindeni.

„Roşia Montană pentru Piaţa Universităţii” rezumă spiritul de solidaritate al acestor momente. În acest context, pe 28 ianuarie 2012, are loc manifestarea Vrei să salvezi Roşia Montană: Demonstrează! având ca punct de întâlnire Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Mesajul Ramonei D. este unul dintre miile care se aud în aceste zile şi care ne îndeamnă la acţiune: „Nedreptatea făcută lui Raed Arafat a fost picătura care a umplut paharul. Dar paharele noastre au mii de picături pentru care rămânem în stradă, unde ne facem auzite vocile regăsite. Pas cu pas ne revendicăm în frig străzile şi drepturile. În inima mea bate Roşia Montană, cea mai dureroasă picătură din paharul meu. Împreună vom reuşi să oprim proiectul mizerabil de la Roşia Montană şi să redăm demnitatea oamenilor care se luptă zi de zi acolo. Se aude? Salvaţi Roşia Montanăăă!”

Lista revendicărilor pentru Roşia Montană este adresată autorităţilor statului şi Guvernului României, ce au sprijinit continuu un proiect minier distructiv. Organizația Alburnus Maior cere:

1. Neemiterea acordului de mediu pentru proiectul minier cu cianuri propus la Roşia Montană;

2. Deblocarea procedurilor de includere a Roşiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi declanşarea demersurilor necesare pentru orientarea dezvoltării zonei spre utilizarea durabilă şi punerea în valoare a patrimoniului său natural şi cultural unic;

3. Respingerea proiectului legislativ de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, care ar permite companiilor miniere private să exproprieze după bunul plac în numele statului;

4. Adoptarea propunerii legislative care prevede interzicerea utilizării cianurii în minerit;

5. Respingerea tuturor iniţiativelor de declarare a zonei Roşia Montană ca zonă mono-industrială, rezervată exclusiv implementării proiectului minier al companiei Roşia Montană Gold Corporation.

Nemulţumirile celor prezenţi sunt cu atât mai vehemente cu cât, în cei 10 ani ai campaniei, fiecare dintre noi a văzut cum Roşia Montană rezumă într-un tot unitar problemele unui sistem bolnav. Rând pe rând, toate instituţiile statului au ales să lupte efectiv împotriva propriilor cetăţeni, emiţând acte ilegale şi ducând la sărăcirea constantă a zonei, iar în perioada următoare este de aşteptat ca Ministerul Mediului să încununeze aceste demersuri prin emiterea acordului de mediu.

„Sutele de oameni ieşiţi zilele acestea în stradă se alătură miilor din ultimii ani care au luptat pentru Roşia Montană. Iar rezultatele sunt uimitoare şi cu mândrie afirm, că prin spiritul civic manifestat reuşim să continuăm şi să dezvoltăm cea mai mare campanie de mediu şi socială din România. Astfel, în aceste momente de intensitate maximă atât pentru ţară cât şi pentru Roşia Montană, vă mulţumesc pentru solidaritatea voastră şi pentru hotărârea cu care fiecare, cu mesajul propriu, în orice colţ al ţării, în stradă, promovaţi Roşia Montană. Uniţi pentru libertate, vom învinge! Iar pe 28 ianuarie, împreună cu voi, voi spune răspicat Salvaţi Roşia Montană în Piaţa Constituţiei şi voi cere ministrului mediului să acţioneze cu responsabiltate şi să nu elibereze acordul de mediu atât de dorit de compania minieră!”, a transmis Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Foto: Călin Caproș


23 de comentarii

 1. nu inteleg, neemiterea avizului de mediu de ce? ca asa zici tu? Pai acordul de mediu se da daca sunt respectate normele europene, in totalitate (ca-s cele mai stricte din lume). Sau va deranjeaza faptul ca se respecta normele de mediu? Si ca din cauza asta se va da acordul de mediu? De ce va deranjeaza ca se respecta normele de mediu?

  • E exagerare pe fata cu acest proiect si asa-zisa opozitie. Mii de oameni cand de fapt erau cativa si aia care presteaza de obicei si fac activism ca meserie. Lumea nu s-a adunat pentru a se opune proiectului ci pentru a-l da jos pe Base si ai lui. S-au saturat de saracie si cred ca investitiile sunt necesare in acest context

 2. Sa fim seriosi, cel mai important lucru solicitati in strada pe durata protestelor… Cateva pancarte ale ong-istilor opozanti cu siguranta nu au fost centrul atentiei ci opozitia fata de presedinte si cererea demisiei acestuia

  • La Cluj pancartele impotriva proiectului de la Rosia Montana au fost prezente pe toată durata protestului, chiar daca pentru presa cumparata de RMGC sau aservita puterii n-au fost tocmai in centrul antentiei. Revendicarile pentru stoparea proiectului RMGC si impotriva proiectului de modificare a legii minelor au constituit puncte centrale ale protestelor.

   NU dorim minerit de suprafaţă cu cianură la Roşia Montană!

   Angajatii RMGC dialogheaza intre ei, foarte dragut. Elena si Sorin, cum de nu comentati decat la articolele legate de Rosia Montana si de minerit? Mai sunt atatea subiect interesante pe acest site 🙂

   • da, erau si mai “profi” facute decat pancartele protestatarilor adevarati. Si ar fi fost culmea sa le filmeze doar pe ale voastre in conditiile in care majoritatea oamenilor de acolo nu aveau treaba cu revendicarile voastre. Doar ca “vocea platita” urla mai tare. Si cu cat urla mai tare cu atat sunt mai mari finantarile, probabil.

    • Ar fi fain să avem finanţări. Am putea face nişte bannere mai mari şi ceva geci cu Salvaţi Roşia Montană că e cam frig acum la tricou.

     Mai profita Sorine până mai poţi, că n-o să vă plătească Kaplan la nesfârşit 🙂

  • pai au incercat si ei sa-si atribuie protestele, ca poate poate or obtine niste finantari mai mari daca pot sa para mai multi. Pacat ca nu conteaza pentru ei absolut deloc nemultumirile oamenilor din strada, mai mult, ei se opun unei investitii majore in conditiile in care foarte multi oameni sunt nemultumiti din cauza lipsei locurilor de munca, din cauza lipsurilor la buget. Deci chestii care se bat cap in cap.

   • Se bat cao in cap pentru ca nimeni nu a stat sa le analizeze. Daca lucrurile erau prezentate ca atare, atunci nu mai strangeau ei 100.000 de semnaturi strangeau cateva mii si atat, daca lumea ar fi fost informata

   • se bat cap in cap pentru ca aceste proteste nu vizeaza ceva, sunt doar oameni care ori isi zic nemultumirile, ori grupuri care profita de context si multime pentru cresterea vizibilitatii

    • da, iar de cele mai multe ori nemultumirile sunt legate de masurile de austeritate, de salariile si pensiile scazute, de clasa politica, de saracie. Iar proiectul de la Rosia Montana, prin miliardele pe care le baga la buget, ar putea fi o sansa macar pentru scoaterea din saracie, pentru suplimentarea veniturilor bugetare.

 3. Oare chiar o sa reusim? Sugativele astea din fruntea tarii nu au nici cea mai mica jena. Astia semneaza cu ochii larg inchisi… Eu unul o sa fiu in strada!

 4. Si eu care credeam ca s-a lamurit toata lumea in legatura cu cianurile alea. Va speriati doar cand auziti cuvantul asta, nu va mai ganditi ca Romania a folosit-o in minerit de mai bine de 50 de ani. Oare de ce pana acum nu s-a scandalizat nimeni? Va mai zic si ca este folosita in 90% dintre exploatarile aurifere de pe tot mapamondul si este considerata cea mai performanta metoda de extractie a aurului care s-a inventat pana acum. Tari mai civilizate au adoptat-o imediat, numai noi nu vrem sa avem minerit de ultima generatie. Vrem sa ramanem la coada Europei si intr-un domeniu la care ne pricepem!

  • In Romania trebuie sa se reinventeze roata, nu stiai? Toti foloses o tehnoologie buna, nimeni nu se plange, in schimb noi trebuie sa fim gica contra, uite de asta nu vin investitorii

   • Eu zic ca nu trebuie sa se reinventeze nicio roata la noi, avem si noi in tara reguli si proceduri clare pentru acordarea avizelor de mediu, trebuie respectate normele europene care sunt cele mai stricte din lume. Normele astea sunt mai importante decat povestile de adormit copii ale unora.

 5. Anda, daca zici ca ne pricepem ce nevoie avem sa vina o firma straina care ne lasa cu mai putin de o cincime din valoarea zacamantului si mii de tone de cianuri in panza freatica?

 6. Prin demonstratii nu se salveaza nimic. Ong-urile in 12 ani de cand tot activeaza nu au facut nimic in zona, n uexista nici un plan , nimic. Plus ca ne speriem de un pericol care nu mai eixsta, nu mai este periculos

  • nu cred ca se mai sperie nimeni, a trecut panica indusa. Se pare ca oamenii si-au amintit ca cianurile s-au folosit la noi timp de 50 de ani, doar ca acum s-ar folosi in conditii extrem de stricte

  • Problema este mult mai mare. Arealul de exploatare e intre constanta şi Călăraşi, deci realtiv aproape de CNE Cernadodă. Metoda de extracţie prin fracturare hidraulică comportă risc seismic. Nu ne putem permite creşterea riscului seismic lângă o centrală nucleară!

 7. Hai sa demonstram ca vrem sa nu avem locuri de munca, oportunitati, ca vrem sa nu se faca nimic in tara asta, ca trei fire de iarba sunt echivalente cu truda unor oameni care se chinuie intr-un context provocat de stat si se poate continua…

 8. @Elena: De locuri de munca avem nevoie mai mult acum decat oricand, daca ratam oportunitatile, profita altii de ele,de exemplu-bulgarii.Romania poate ajunge cel mai mare producator de aur din Europa.Chiar nu vrem sa ne laudam cu asta? Doar cu stiri negative ne promovam peste hotare?

 9. Eu spun ca cei care sunteti pro sa va informati mai mult si sa va ganditi mai mult la efectele care vor fii. Aceste zacaminte pot fii exploatate si peste 50 de ani cu un alt tip de tehnologie. Se va gasi io minte luminata care sa descopere ceva mai performant. Si inaintasii nostri vor avea nevoie de ceva sa extraga….

  Va recomand 7 minute sa mai ascultati niste date:

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger