Votul Verde 2011: Comisia de mediu se joacă bambilici cu patrimoniul UNESCO

3

La jumătatea lunii noiembrie deputaţii din Comisia de administraţie publică, echilibru ecologic şi amenajarea teritoriului au dat verde la vânătoare în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD). Decizia lor va intra în procedură de urgenţă în plenul Camerei. În cadrul aceleiaşi şedinţe, în care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi ARBDD, au fost iniţiate şi alte modificări care pun sub semnul întrebării managementul speciilor şi habitatelor din Delta Dunării.

 

de Dan Bărbulescu ( director executiv Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, expert Votul Verde). Foto: Iliuță Goean

 

Deputaţii din Comisia de administraţie publică, echilibru ecologic şi amenajarea teritoriului se joacă bambilici cu patrimoniul UNESCO

Decizia de reintroducere a vânătorii a fost luată cu prilejul discutării unei Ordonanţe de Urgenţă  (OUG 127/2010) iniţiate de Ministerul Mediului şi care are ca scop modificarea şi completarea prevederilor Legii de funcţionare a Rezervaţiei, 82/1993. Aceasta din urmă a fost modificată de mai multe ori, ultima dată în vara acestui an. La acel moment, nu foarte indepărat (iulie 2011), Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD) saluta cu optimism noile prevederi votate de plenul Camerei şi promulgate de Traian Băsescu. Acesta este şi motivul pentru care a şi fost inclusă în monitorizarea Votul Verde, 2011. Printre acestea: declararea reconstrucţiei ecologice ca fiind de utilitate publică, întărirea rolului Guvernatorului, sprijinirea comunităţilor locale. În mod special am remarcat o prevedere, la care, recunosc, nu ne aşteptam, nici noi, nici comunitatea de ONG uri de mediu. Aceasta a fost, atenţie!, interzicerea vânătorii sportive şi sancţionarea oricăror acţiuni în acest sens. Deci în iulie anul current, vânătoarea pe teritoriul rezervaţiei se sancţionează, iar în noiembrie acelaşi an, deputaţii propun reintroducerea ei.

Oare ce i-a determinat pe aleşii nostri să ia asemenea decizie? Şi mai ales, ce s-a întâmplat în cele 4 luni scurse de la primele modificări?  În raportul realizat de Comisia amintită, care nu este public – deşi ar trebui, în dreptul amendamentului prin care se reintroduce vânătoarea nu apare nicio justificare, așa cum ar fi normal având în vedere importanţa deciziei. Domnul Vasile Gherasim, Preşedintele Comisiei şi iniţiatorul modificării (şi care în iulie a votat pentru interzicerea vânătorii în rezervaţie, după cum o dovedeşte monitorizarea Votul Verde) a dat până la urmă, la insistenţele noastre, câteva explicaţii. Spune dânsul că reintroducerea vânătorii sportive s-a impus având în vedere înmulţirea şacalului şi a altor dăunători în Delta Dunarii.

 

foto: Iliuță Goean

Explicaţia domnului Gherasim este, cu scuzele de rigoare, nu numai hilară dar şi penibilă. De ce hilară? Pentru că ar fi fost imposibil ca în decurs de 4 luni speciile dăunătoare menţionate să se înmulţească în asemenea hal. De ce penibilă? Pentru că, dacă ar fi întrebat comunitatea stiinţifică (aşa cum în mod normal ar trebui să se întâmple), ar fi aflat că pentru controlul înmulţirii excesive a speciilor dăunătoare există vânătoarea de extracţie, intervenţie menită să echilibreze populaţii înmulţite în exces.

Altele, probabil, sunt explicaţiile. Reprezentanţii asociaţiilor de vânaători, ai agenţiilor de turism, ai patronilor de pensiuni şi, nu în ultimul rând, ai domnilor parlamentari vânători, au început să preseze modificarea legii în direcţia reintroducerii vânătorii, deşi tot ei votaseră interzicerea ei cu 4 luni în urmă (?!). În urma presiunilor mai mari sau mai mici, domnul Vasile Gherasim şi a sa echipă, a decis sterp, fără consultarea comunităţii ştiinţifice, reintroducerea vânătorii. Şi, pentru că nu avea niciun fel de justificare,  s-a gândit să o numească “practică tradiţională în Delta Dunării”. Deci, cu alte cuvinte, de sute de ani, în Delta Dunării se vânează sportiv! Mai grav este că la ședinţa în cauză au fost prezenţi şi reprezentanţii Ministerului Mediului, Dl Secretar de Stat Cristian Apostol şi Domnul Grigore Baboianu, Guvernatorul Rezervaţiei. Aceştia au tăcut mâlc. De ce, nu se ştie cu exactitate, dar se bănuieşte.

 

foto: Iliuță Goean

Ce înseamnă de fapt vânătoarea sportivă în Delta Dunării?

Înseamnă anual braconarea a sute de specii de păsări şi mamifere protejate prin lege. Ca orice altă activitate economică (da, vânătoarea în rezervaţie este o activitate economică), vânătoarea nu se poate controla. Se împuşcă la grămadă. Alături de raţe, gâşte, mistreţi şi iepuri, intră evident şi pelicani, cormorani, gâşte cu gât roşu, codalbi etc. Cu cât este mai rară specia, cu atât este mai valoros trofeul! Fotografiile sunt relevante. Agenţii ecologici, colaboratori sau simpli turişti ne semnalează anual sute de abuzuri sângeroase. Fotografia pelicanului care zboară cu un băţ în cioc este relevantă şi dramatică. Privită de aproape, îţi dai seama că acel băţ este de fapt ceea ce a mai rămas din guşa lui spulberată de plumbii unui, poate, domn parlamentar vânător. Şi asta într-un loc aflat pe lista patrimoniului universal, deci un loc cu care ne mândrim în faţa lumii! Caz în care  argumentele bâlbâite, pro vânătoare, ale domnilor deputaţi devin …. triste.

Ce alte modificări se mai pregătesc?

Se înfiinţează un nou consiliu la nivelul ARBDD. Mai erau încă trei înainte. Acest nou consiliu va trimite spre aprobare (adică va aviza) Planul de management al rezervaţiei, altfel spus Constiuţia Deltei Dunării, documentul care conţine direcţiile de management şi conservare a speciilor din rezervație. Consiliul Ştiinţific, alcătuit din oameni de specialitate, face, sau făcea, acelaşi lucru.

De ce a fost nevoie de încă unul? În faţa unei astfel de decizii ne întrebăm care sunt de fapt resorturile. Probabil că un control mai intens al activităţii de management şi conservare în Delta Dunarii. Privind componenţa noului consiliu şi văzând că membrii săi sunt numiţi strict politic înţeleg că, de fapt, noua instituţie este o ingerinţă arbitrară şi neavenită în treburile interne ale Administraţiei Rezervaţiei. Domnul Guvernator, prezent la ședinţă, n-a declarat nimic în faţa acestei dizolvări a propriei sale autorităţi!

O altă modificare îngrijorătoare este restrângerea importanţei planului de management la doar “câteva specii si habitate”, am citat din textul emis de Comisia menţionată. Dacă mai luăm în calcul şi faptul că Regulamentele de urbanism au fost scoase din lista documentelor care reglementează activitatea în RBDD, ne dăm seama că problemele Deltei de până acum, braconajul, dispariţia speciilor, lipsa reconstrucţiei ecologice etc, n-au fost decât o glumă.

 

foto: Iliuță Goean

Ce ne rămâne de făcut

Sperăm ca modificările pregătite pe şest de membrii comisiei (societatea civilă nu a fost invitată la discuţii) să nu treacă de plenul Camerei. Vom folosi toate argumentele pe care le avem la dispoziţie ca să întoarcem noile modificări în Comisiile de specialitate. Iar dacă practica dialogului nu va funcţiona, vom ieşi, ca de fiecare dată, în stradă. La anul sunt alegeri. Vom lua aşadar şi fotografiile groparilor Deltei, mari, color, ca să le vadă tot alegătorul iubitor de natură şi de Deltă. Am început în acest sens o licitaţie publică de slogane pe care le vom arbora cu prilejul acţiunilor de stradă viitoare.

Vor urma petiţii la Parlamentul European şi dosare trimise către Comisia Europeană. Credem că Delta Dunării este demnă de statutul special pe care-l ocupă în România şi în lume. Nu vom avea linişte până când cei care decid soarta ei vor înţelege acest lucru. Delta Dunării are nevoie de management eficient pentru specii şi de dezvoltare sustenabilă pentru comunităţi, nu de furt, distrugere şi decizii arbitrare ale administraţiei, fie ea locală sau centrală. Iar la final, le reamintesc domnilor parlamentari vânători soarta colegului lor, Domnul Ilie Sârbu, accidentat în urmă cu ceva ani la o partidă de vânătoare. Blestemul animalului când loveşte, loveşte cu parul!

Foto: Iliuță Goean

Acest material are la baza rezultatele cercetării Votul Verde – primul exerciţiu de monitorizare a legislaţiei de mediu şi a voturilor parlamentarilor din România efectuat vreodată la noi în ţară şi disponibil publicului larg. În fiecare an, pe baza voturilor electronice înregistrate pe legile cu impact asupra mediului, toţi deputaţii români sunt evaluaţi şi plasaţi într-un clasament. Alfă şi tu cât de verde este parlamentarul care te reprezintă!

Think Outside the Box și partenerii săi, Ecopolis și Salvați Dunărea și Delta, vă prezintă începând de astăzi serialul dedicat Votului Verde. Vom dezbate periodic, alături de experții Votul Verde, legile privitoare la mediu, încercând să arătăm de ce sunt bune sau, dimpotrivă. de ce și cum ar trebui amendate. Înțelegând împreună importanța legilor care ne protejează nu doar natura, ci și pe noi, putem avea nu doar o lume mai verde, ci și o societate civilă informată despre drepturile și forțele sale.

 

 Advertisment ad adsense adlogger