Votul – o ficțiune a democrației?

2

Echipa CRIM te invită la un exercițiu de democrație deliberativă, la CRIM Café, pe data de 21 noiembrie 2012, ora 19:00, la Comunitatea CRIM de pe strada Dianei nr. 4. Într-o epocă în care democrația directă nu mai este posibilă, reprezentarea pare a fi singura modalitate prin care preferințele cetățenilor se pot traduce în politici publice. Cu toate acestea însă, evoluția societăților occidentale din ultimele decenii a șubrezit mecanismele democrației reprezentative până într-atât încât reprezentarea nu mai asigură această corespondență.

 

 

Cauzele malaise-ului democratic sunt multiple, de la nivelarea ideologică între stânga și dreapta la absenteismul în creștere, datorat neîncrederii în elitele politice și în posibilitatea reală ca votul unui individ să conteze. În România, în mod particular, sentimentul de inutilitate a votului este legat și de traseismul politic, de prevederile legii electorale care nu asigură un mecanism echitabil de transformare a voturilor în fotolii parlamentare, de percepțiile legate de interesele economice oculte care unesc, transpartinic, elitele politice, de generalizarea corupției.

Fără a încerca să reluăm discuția asupra cauzelor acestei evoluții, care a scăpat deja capacității societății de a o împiedica, dezbaterea noastră se va concentra mai degrabă pe consecințele acesteia și pe posibilitatea de a construi noi mecanisme democratice complementare votului, care să re-democratizeze spațiul politic (adică, de fapt, spațiul public) și să re-dea greutate cetățeanului în procesul de luare a deciziilor.

De asemenea, vă propunem să reflectăm împreună asupra posibilelor amendamente la legile electorală și de funcționare a partidelor politice astfel încât să asigure o mai bună corespondență între preferințele cetățenilor și politicile publice rezultate din funcționarea instituțiilor reprezentative.

Seara va începe cu proiecţia filmului “Manufacturing Consent – Noam Chomsky”, iar dezbaterea va fi impulsionată de Cristian Pîrvulescu – Președintele Asociației Pro Democrația și conferențiar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative şi Oana Suciu – lector la Facultatea de Ştiinţe Politice – Universitatea Bucureşti.

CRIM Café este un concept de laborator social alternativ, menit să stimuleze dialogul liber între participanți și să încurajeze gândirea critică și luările de poziție pe teme majore ale societății românești.

* „CRIM. Puterea stă în imaginație” este un proiect finanțat de CEE Trust, aplicant principal Miliția Spirituală, parteneri: Centrul de Resurse pentru Participare Publică CeRe, Grupul pentru Patrimoniu și Acțiune Civică, Asociația One World Romania și Asociația Română pentru Dezbateri, Oratorie și Retorică ARDOR.

Tags:2 comentarii

  1. Democratia in sine sau mai bine zis conceptul,are enorme deficiente,fiind folosit ca scuza si motivare,pt.mult prea multe decizii si fapte,ale caror justetze si justificare,e adesea indoielnica si discutabila. Incepand de la acel 50%+1,continuand cu majoritatea a decis prin vot,etc. Votul in sine sufera de deficiente grave,fiind acordat,pe toate nivelele,de la cel de jos pana la cel de sus,cu motivatii indoielnice si discutabile,totul fiind accentuat de necunoastere/ignoranta si ignorare,intentionata sau nu,asupra a ceea ce,unii sau altii doresc sa califice sau sa sustina. Si atunci,rezumand oarecum,cu ce inlocuim…eventual,toate “nebuniile”acestea??

  2. Aha. Democraţia este cel mai prost sistem, însă singurul care funcţionează. Ce propuneţi, să ne întoarcem la comunism şi să-l reinstaurîm pe tătucu?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger