Vorbirea fără cuvinte: Vocea interioară, transpusă de cercetători direct din creier

0

Cercetătorii au demonstrat o metodă uimitoare de a reconstrui cuvinte, pe baza undelor cerebrale ale pacienților care se gândesc la cuvintele respective. Tehnica se bazează pe adunarea semnalelor electrice direct din creierul pacienților.

 

Pe baza unor semnale de la pacienți, s-a folosit un model computerizat pentru suntele cuvintelor la care se gândesc aceștia. Metoda ar putea, în viitor, să ajute oameni în comă.

Într-un studiu din 2011, participanții cu electrozi în contact direct cu creierul puteau muta cursorul pe un ecran doar gândindu-se la vocale. O tehnică numită rezonanță magnetică funcțională pentru a urmări circulația sângelui în creier a dat speranțe pentru identificarea cuvintelor sau ideilor la care se gândește cineva.

Prin studierea circulației sângelui în funcție de anumite imagini, echipa de cercetători a lui Jack Gallant de la Universitatea Berkeley din California a arătat că se pot ghici imagini la care se gândesc oamenii, recreând, astfel, filme din cap.

Recent, Brian Pasley de la Universitatea Berkeley din California a dus munca de reconstrucție mai departe. Acesta și colegii săi s-au axat pe o zonă a creierului numită girus temporal superior (Foto), care nu e doar parte din aparatul auditiv, dar e și o zonă care ne ajută să înțelegem lingvistic sensul sunetelor pe care le auzim.

Cercetătorii au monitorizat undele cerebrale din această zonă la 15 pacienți care erau supuși unor intervenții chirurgicale pentru epilepsie și tumori, în timp ce ascultau înregistrări audio ale altor oameni care recitau cuvinte și propoziții.

Cu ajutorul unui model computerizat de descifrare a semnalelor electrice, cercetătorii au putut ghici la ce cuvinte se gândeau pacienții dintre câteva cuvinte prezentate anterior. Ei au putut recrea unele cuvinte, transformând undele cerebrale în sunete pe baza a ce sugera modelul computerizat că undele reprezintă.

Cercetătorii atrag, însă, atenția că mai e mult de muncă până ca principiul de transpunere a gândurilor în cuvinte să fie aplicat.

 

Sursa: BBC News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger