Vor bloca anonomii Internetul?

0

Hackerii “Anonymous” au ameninţat că vor închide Internetul sâmbătă, 31 martie, ca semn de protest faţă de arestarea a 25 de membri ai grupării luna trecută şi a 6 membri ai grupării Lulzsec luna aceasta, faţă de căderea site-ului Megaupload şi de ameninţările continue ale SOPA, PIPA şi ACTA. Sau nu, scrie NPR.org, confuzia venind din însăşi natura grupului: amorf şi fără lideri identificabili.

 

 

Acum câteva săptămâni, ne informează site-ul american, un grup care s-a identificat ca fiind Anonymous anunţa operaţiunea “Global Blackout”, menită să blocheze navigatul pe web pe data de 31 martie. Experţii în cybersecuritate au pus însă la îndoială succesul acestei operaţiuni, compromis de straturile de protecţie cu care este căptuşită arhitectura Internetului, iar grupul Anonymous pare să fie scindat în ceea ce priveşte planul de atac. Un cont Twitter asociat de regulă cu gruparea de hackeri a prezentat vineri câteva declaraţii prin care se nega orice intenţie de blocare a Internetului.

“Pentru a miliarda oară: #Anonymous nu va închide Internetul pe 31 martie”, spunea una dintre ele. “Ce e toată prostia asta cu #OperationGlobalBlackout?”, spunea alta. “Nu ne mai întrebaţi despre asta”. Aceste contradicţii au marcat imposibilitatea de a stabili dacă ameninţarea vine din partea Anonymous sau a unor hackeri care se dau drept Anonymous. Chiar şi aşa, experţii în cybersecuritate au fost la posturi vineri, pentru a contracara eventuale activităţi suspecte de hacking. “Le iau în serios de fiecare dată”, a spus Richard Bejtlich, expert în securitate la compania Mandiant.

Planul hackerilor viza atacarea Domain Name System (DNS), structura pe care se sprijină Internetul. Site-urile sunt idenfiticate după adrese numerice, nu după nume; când un utilizator introduce numele unui site, computerul accesează un server de nume de domenii pentru a găsi adresa numerică corespondentă. Atacurile DDoS pot bloca răspunsul serverelor, însă experţii în cybersecuritate spun că numărul mare şi dispersarea serverelor de nume ar face imposibilă blocarea întregului Internet, existând însă posibilitatea unui impact limitat.

Mai multe detalii puteţi afla pe NPR.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger