Vom trece cu toții la o dietă vegetariană în 40 de ani?

3

Oamenii de știință au făcut public un avertisment alarmant – e posibil să trecem la o dietă vegetariană în următorii 40 de ani pentru a evita crize catastrofice de hrană.

Oamenii își procură 20% din proteine din produse animale, dar acest lucru ar trebui să scadă la 5% pentru ca și celelalte 2 miliarde de persoane care vor fi în plus în 2050 să se poată hrăni.

“Nu va fi destulă apă pe culturile existente pentru a produce alimente pentru 9 miliarde de oameni în 2050, dacă urmăm trendul actual”, arată raportul alcătui de Malik Falkenmark și colegii săi de la Institutul Internațional pentru Apă din Stockholm.

Va fi destulă apă doar dacă proporția de alimente provenite de la animale va fi de doar 5% din totalul caloriilor, a adăgat acesta. Cercetătorii cred că deficitele regionale de apă pot fi soluționate printr-un sistem corect de comerț al alimentelor.

Aceste avertismente vin în contextual în care Oxfam și ONU se pregătesc pentru o a doua criză globală de hrană în cinci ani. Prețurile la porumb sau grâu au crescut cu aproximativ 50% pe bursele internaționale din iunie, din cauza secetei severe din SUA și Rusia. Deja, 18 milioane de oameni din Sahel se confruntă cu o lipsă acută de alimente.

Oxfam preconizează că lipsa hranei va avea un impact major aupra țărilor în curs de dezvoltare care se bazează foarte mult pe importurile de alimente. Criza hranei în 2008 a dus la tulburări de stradă în 28 de țări.

Adoptarea unei diete vegetariene este o modalitate de a crește cantitatea de apă pentru a cultiva mai multe alimente. Produsele bogate în proteine consumă de 5 până la 10 ori mai multă apă decât cele vegetariene. O treime din terenul arabil din lume este folosit pentru culturi destinate hrănirii animalelor.

Sursa: Guardian


3 comentarii

  1. Mi se pare hilar ca totb publica un astfel de articol, dupa ce de curand o jurnlista activa pe aceasta platforma se plangea intr-un “reportaj” (care mai degraba suna a eseu de impresii)ca a mancat tofu si naut.

  2. Eu cred că lucrurile sunt privite dintr-o perspectivă puțin naivă. Chiar dacă devenim toți vegetarieni, nu se va schimba nimic în țările unde mâncarea este o problemă. Nu carnea este problema…

  3. Imi place cand toate semnalele de alarma indica aceleasi lucruri, dar unii le neaga incontinuu. “Nu carnea este problema”, “nu exista incalzire globala”, “nu dispar specii zilnic si daca dispar nu este din cauza oamenilor”… Ma intreb cand o sa ne scoatem capul din cur si vom mai inceta sa fim o specie atat de egoista si de egocentrista. Suntem cauza tuturor problemelor si dezechilibrelor planetare, fie ca ne place s-o recunoastem sau nu.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger