Volumul prea tare în căşti poate duce la surzenie temporară

0

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leicester (Marea Britanie) au realizat un studiu, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, care arată că atât de des utilizatele căşti de urechi (pentru a asculta muzică, radio etc.) pot fi la fel de periculoase pentru structura internă a urechii umane precum zgomotul produs de motoarele avioanelor. Un nivel prea ridicat al volumului în aceste căşti poate duce la surzenie temporară, afectând membrana celulelor nervoase.

 

Zgomote mai mari de 110 decibeli pot cauza probleme ale auzului, acest lucru este ştiut de multă vreme: spre exemplu, surzenie temporară sau ţiuitul din urechi. Studiul citat este primul care confirmă şi subliniază efectele negative asupra celulelor nervoase. „Cercetarea ne permite să înţelegem calea de la expunerea la zgomote puternice la pierderea auzului. Cunoaşterea mecanismului celular care se petrece în acest proces poate ajuta medicina să găsească soluţii pentru populaţia largă. Munca noastră va putea fi utilizată atât în prevenţia surzeniei, cât şi în studiile care încearcă să găsească modalităţi de vindecare”, a precizat doctorul Martine Hamann, coordonator al studiului.

Celulele nervoase care duc semnalele electrice de la urechi la creier au un înveliş (o membrană) numit teaca mielină, care ajută semnalele electrice să călătorească prin celulă. Expunerea la zgomote puternice poate duce la desprinderea acestei teci de pe celule, iar semnalul electric este întrerupt. Asta înseamnă că nervii nu mai pot transmite, eficient şi corect, informaţia de la urechi la creier. Vestea bună este că teaca mielină se poate reface, iar celulele vor funcţiona din nou la capacitate normală, de asta pierderea auzului este temporară, explică oamenii de ştiinţă. „Da, putem înţelege, acum, de ce pierderea auzului este, uneori, reversibilă, însă numai în anumite cazuri. În cazuri studiate de noi, după trei luni, auzul era recuperat, la fel şi teaca, refăcută”, a explicat Hamann. Totuşi, indicaţiile medicale sunt ca volumul în căştile din urechi să nu fie dat prea tare şi să nu facem abuz de această metodă de a asculta muzică.

 

Sursa şi foto: Science Daily

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger