”Voina Wanted” la București. Street-artiștii ruși arată că de la artă la închisoare e doar un banner

4

Pentru colectivul de acționiști ”Voina”, arta e arma principală de luptă în spațiul public împotriva ”inamicilor: filistini, polițiști, regim”. De cele mai multe ori, efectul intervențiilor lor nu sunt cronicile savante, ci arestările sau încălcări flagrante ale drepturilor omului. Dacă până mai ieri citeam despre ei ca despre niște eroi de benzi desenate, astăzi i-am însoțit prin București, să ducă mai departe mesajul ”Voina Wanted.”

 

Am agățat pe podurile de peste Dâmbovița și în fața Tribunalului București bannerul care circulă în multe orașe ale lumii pentru a face cunoscută povestea membrilor Voina persecutați de poliție și pentru a arăta că drumul de la artă la abuzurile forțelor de ordine este extrem de scurt. Unul dintre incidentele care au determinat campania ”Voina Wanted” a fost cazul lui Oleg Vorotnikov – ”ideologul-șef” Voina- și al activistului Leonid Nikolayev, care au petrecut trei luni și jumătate în arest în urma unui protest anti-corupție.

Deși cei doi se află acum în libertate, celebrul street-artist britanic Banksy fiind cel care le-a plătit cauțiunea, Oleg și Natalia Sokol, coordonatoare Voina, se află pe lista celor urmăriți internaționali. Ironia face ca ambilor să le fi fost confiscate actele, astfel încât niciunul nu poate părăsi țara. Mai mult, cei doi activiști au afirmat de mai multe ori că se află în continuare la Sankt Petersburg, ceea ce nu i-a scos însă de pe lista ”infractorilor” urmăriți internațional.

Conferința de presă care a anunțat astăzi începerea celei de-a cincea ediții a Festivalului One World, dedicat filmelor documentare focusate asupra drepturilor omului, părea să fie o conferință care oricare alta. După ce am aflat însă care vor fi filmele, invitații și evenimentele conexe din programul One World (13-18 martie), am plecat alături de Alexei Pluster-Sarno, membru La Voina din 2006, și de Yana Sarna, care participă la protestele anarhiste ale colectivului rus din 2008, la o demonstrație live de apărare a drepturilor omului.

 


 

Cei doi și-au luat rucsacul în spate, în el aflându-se bannerul cu ”Voina Wanted” – inițiativa prin care Alexei  vrea să atragă atenția asupra nenumăratelor forme de cenzură și abuz la care sunt supuși nu doar activiștii politici, ci și cei pentru care arta devine, la propriu, o chestiune de viață și de moarte. În noiembrie 2010, poliția a dat buzna în apartamentul unde locuiau membri ai grupului Voina, i-au imobilizat pe cei prezenți și i-au dus la secția de poliție, în urma mai multor acțiuni de protest organizate de grupul de street art radical. Oleg Vorotnikov, unul dintre fondatorii Voina, și Leonid Nikolayev au fost încătușați și transportați la poliție, cu pungi de plastic pe cap, iar apartamentul a fost percheziționat: au fost confiscate computerele, hard-disk-urile, cardurile de memorie, telefoanele mobile și cartelele SIM, precum și fiecare hârtiuță care ar fi putut, în opinia polițiștilor, să conțină informații despre acțiunile anarhiste ale grupului care a pictat un penis înalt de 65 de metri pe un pod de vizavi de sediul KGB. După aproape patru luni petrecute în arest, cei doi artiști au fost eliberați – cauțiunea a fost plătită de nimeni altul decât Banksy, care, după cum mi-a spus Yana Sarna, a urmărit cu atenție mișcările de artă de gherila puse la punct de Voina. ”Nu l-am cunoscut personal pe Banksy, ci doar virtual,” povestește Yana despre artistul a cărui identitate e încă un mister.

 

Foto: Yana Sarna

 

”Poliția nu face distincția între un proiect de artă și o acțiune subversivă. O bună dovadă este faptul că, la întocmirea dosarului pentru Oleg și Leonid, poliția a folosit, copy-paste, fragmente din descrierea proiectelor de pe site-ul nostru, pe post de dovezi,” explică Yana, care-l urmează peste tot pe Alexei, documentând video și foto intervențiile acestuia. Acțiunea ”Voina Wanted” atrage atenția tocmai asupra acestui tip de confuzie și a abuzurilor pe care forțele legii le comit în numele siguranței naționale: de câteva luni, bannerul cu imaginea lui Oleg după gratii a fost afișat – desigur, fără autorizații și permisiuni oficiale – în circa zece orașe din lume. De la Muzeul de Artă din Viena, unde bannerul a fost tolerat de conducerea muzeului, până la Praga, Paris, Provence sau New York. După ce a început campania care încearcă să ducă mai departe cazul lui Oleg și al lui Leonid, Alexei Plutser-Sarno a fost nevoit să plece din Rusia, iar în prezent își schimbă reședința o dată la câteva luni. În tot acest timp, colegii săi, pentru care a și demarat această acțiune, nu pot părăsi Rusia, actele lor fiind reținute de poliție – ”avocatului Voina i s-a spus că ancheta se află în derulare și că, prin urmare, nu-și pot primi înapoi documentele,” explică Yana.

 


 

Azi a fost rândul Bucureștiului să intre pe harta protestului: am luat bannerul cu noi și am plecat să găsim un loc bun, vizibil, unde să fie afișat. La ora 13, intersecția de la Națiunile Unite pare să fie locația perfectă – trafic intens, oameni agitați, polițiști care dirijează circulația. Yana și Alexei ne dispun de o parte și de alta a podului, astfel încât să putem fotografia imaginea lui Oleg arborată de pod. Sub nicio formă să nu ne facem semne și să nu atragem atenția, totul se derulează discret, precis, iar experiența pe care cei doi o au în spate vorbește direct din mișcările lor și din felul în care, ca într-o misiune contra-cronometru, derulează bannerul și-l ancorează pe pod. Doi polițiști de circulație observă că se întâmplă ceva, așa că se apropie cu un oarecare interes, însă unul dintre ei se rezumă să privească nedumerit întreaga acțiune, iar celălalt să treacă zâmbind și vorbind la telefon, nedetectând nicio perturbare a liniștii publice. Aflu că, de cele mai multe ori, poliția nu reacționează deloc tolerant – ”cel mai adesea sunt violenți și nu manifestă înțelegere”, spune Yana în grabă, în drum spre următorul pod, unde imaginea lui Oleg va fi afișată rapid și documentată.

 

Foto: Yana Sarna

 

Alexei poartă tot timpul o cameră video montată pe frunte și înregistrează fiecare mișcare. Nu vorbește în engleză decât atunci când dă indicații scurte și la obiect, iar în rest ne vorbește în rusă: când Yana nu traduce, nu prind decât foarte puține cuvinte, însă intențiile sunt destul de explicite. În astfel de cazuri, vorba multă strică și poate avea consecințe decisive. Ajungem în fața Tribunalului de pe Splai, La Voina pe de o parte a Dâmboviței, arborând bannerul ”Voina Wanted”, noi de cealaltă parte, prinzând momentul în care sub steagurile României și al Uniunii Europene flutură indiferente deasupra portretului lui Oleg. Oamenii trec și se uită fără prea mare tragere de suflet; nu înțeleg despre ce e vorba, însă nici nu vor să afle mai multe. În Bucureștiul aglomerat și plin de bannere publicitare, un astfel de gest funcționează ca un virus – infestează temporar realitatea cu un mesaj-manifest, care ți se poate infiltra în privirea periferică, bulversându-te pentru câteva momente, sau care, pentru privirea neutralizată de bombardamentul vizual, se poate pierde.

După ce a fost expus de trei ori, în trei locuri alese la întâmplare din centrul Bucureștiului, bannerul e împachetat și pus la loc în rucsac. Până data viitoare, când va apărea ca din senin sub ochii noștri, cine știe unde. Nu ne rămâne decât să rămânem cu ochii deschiși și să ținem minte că arta a ieșit de mult din muzee, trecând în stradă, și că miza unor asemenea acțiuni de ”gherilă” urbană este chiar libertatea. Iar în cazul Voina, libertatea nu mai e demult doar un concept abstract, ci o misiune cât se poate de concretă, atâta vreme cât membri au grupului sunt urmăriți internațional, sechestrați, agresați de forțele de ordine, amenințați.

 

 


Advertisment ad adsense adlogger