Vocea ONG pentru comunitate

0

Fundația ”Alături de Voi” România (ADV) a fost înființată în 2002 de către organizația americană Holt International Children’s Services, care desfășura în acea perioadă în România programe dedicate copiilor abandonați, inclusiv copii infectați cu HIV. Despre proiectul „Vocea ONG pentru comunitate”, directoarea Fundației, Angela Achiței, îmi spune că este, de fapt, „mai mult decât un proiect. Este poate cel mai bun exemplu în care ONG-urile locale, furnizoare de servicii sociale, și-au dat mâna să construiască o voce a ONG, o federație a furnizorilor de servicii sociale din România (FONSS), care schimbă la nivel de politici publice, perspectiva de a face asistență socială în România și rolul pe care îl au ONG-urile în acest proces și în comunitate în general.”

de Stela Giurgeanu

Această platformă, care a luat naștere în Iași, extinsă apoi la nivelul Regiunii Nord Est și în prezent la nivel național, are la bază 3 piloni importanți de dezvoltare. În primul rând vorbim despre combaterea exluziunii sociale prin dezvoltarea de servicii sociale în comunitate și acordarea prestațiilor sociale în corelare cu accesarea acestor servicii de către grupurile defavorizate, de la furnizori publici sau privați, pe principiul „banul urmează beneficiarul”.

„Acest lucru se poate face prin contractarea de servicii sociale de la ONG-urile acreditate în acest sens și prin alocarea de fonduri pentru dezvoltarea unor pachete minime de servicii socio-medicale în fiecare localitate din România. Din păcate, monopolul în domeniul serviciilor sociale este deținut de către stat, ceea ce duce la servicii de slabă calitate, neadaptate la nevoile în schimbare și cu multă corupție care afectează în prezent peste 43% din populație, declarată oficial în risc de sărăcie. În al doilea rând vorbim despre promovarea în comunitate a rolului de investitor pe care îl au ONG-urile furnizoare de servicii sociale, pentru că ele creează locuri de muncă, atrag fonduri în comunitate, plătesc taxe și impozite și generează profit social. Din păcate, autoritățile locale și centrale privesc ONG-urile ca pe consumatori de resurse, neocordând atenție valoarei adaugate pe care acestea o pot aduce în comunitate.”
Angela Achiței

Nu în ultimul rând vorbim despre creșterea și consolidarea sectorului ONG, „pentru că acestea sunt oglinda societății, lucrează la ‘firul ierbii’ și au pulsul lucrurilor în timp real. O societate civilă puternică conduce la dezvoltarea comunității pe principii sănătoase și sustenabile”.

A fost primul proiect implementat de către 10 ONG-uri partenere și deși acest lucru părea la început ca fiind un aspect dificil și riscant, s-a dovedit a fi, de fapt, parteneriatul de succes pentru maturizarea ideii.

Despre cele mai importante rezultate ale proiectului, Angela Achiței declară că au devenit singura federație de profil din România cu 21 de ONG-uri furnizoare de servicii sociale membre în prezent, fiind și primul mecanism de finanțare dezvoltat pe Legea 350/2005 la Primăria Iași, care preia în procent de 95% propunerile ONG-urilor și prevede un program multianual de finanțare, reducând contribuția cash la 5% (față de 10%) și crescând anual bugetul alocat sectorului ONG, în special pe zona de servicii sociale; de asemenea amintește și de realizarea și distribuirea ca supliment editorial a Ziarului Vocea ONG, singurul ziar tipărit cu un tiraj de 1500 de exemplare și care oferă o altfel de perspectivă a asistenței sociale din România.

„Aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără contribuția directă a celor 21 de ONG-uri care au ales, ca prin activitatea de zi cu zi, să pună lucrurile în mișcare în misiunea asumată de implicare în schimbarea politicilor și dezvoltarea sustenabilă a serviciilor sociale din România”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger