“Vocea copiilor”: un ziar cu zeci de mii de cititori, realizat de copiii străzii din India

0

Publicaţia Balaknama (Vocea Copiilor) este deosebit pentru că este în întregime scrisă, coordonată şi administrată de copii care trăiesc pe străzi, în mahalalele oraşului New Delhi. Ziarul are zeci de mii de cititori şi este deja considerat unul dintre cele mai impresionante proiecte jurnalistice din lume, scrie Oddity Central.

 

 

Ziarul micilor vagabonzi sparge convenţiile sociale: aceştia îşi redefinesc, astfel, rolul în societate. Publicaţia este sprijinită financiar de o organizaţie indiană non-profit, Chetna; articolele publicate în ea sunt scrise de copii din India – la început, au fost 35, dar poveştile au început să vină din tot mai multe părţi, de la tot mai mulţi copii. Publicaţia este în limba hindu şi acoperă o arie de subiecte legate în special de problemele cu care se confruntă copiii care locuiesc pe străzi: brutalitatea poliţiei, căsătoriile între minori, munca pentru supravieţuire şi multe altele.

Unul dintre reporteri, Shambhu, lucrează la un hotel în timpul nopţii, spală maşini în timpul zilei şi îşi găseşte timp să şi scrie. Jyothi, de 14 ani, aduna gunoaie de pe străzi pentru a le vinde pe câţiva bănuţi – acum este lider districtual al ziarului. Redactorul-şef, Chandni (16 ani), adună articolele care vin din patru state indiene şi decide ce intră în fiecare ediţie a ziarului (care este trimestrial). Cei care scriu pentru ziar nu sunt plătiţi pentru această activitate, dar le sunt acoperite cheltuielile de călătorie pentru un articol de către organizaţia care finanţează tipărirea publicaţiei; aceasta oferă, totodată, instruire acestor tineri jurnalişti începători (care să îi ajute să îşi scrie articolele, să documenteze o poveste etc.).

Shanno (19 ani), editorul, a învăţat să citească sub un copac, la o şcoală în aer liber susţinută de o organizaţie de caritate. Acum scrie articole despre cei care nu ştiu să citească şi să scrie, dar vor ca vocea lor să fie auzită. “Problema este că nimeni nu ajunge să ne cunoască, să ştie cum trăim, în ce condiţii. Aşa că este o idee grozavă ca noi, copiii, să publicăm un ziar despre noi. Copiii ale căror poveşti le publicăm trăiesc într-o lume întunecată şi aşa vor să le prezentăm povestea, cum este, scriind despre cum muncesc zi şi noapte”, explică Chandni. “Mă gândesc că sunt mulţi copii ai străzii, aşa ca mine şi că, unul câte unul, le voi aduce numele în ziar. Eu am avut o problemă cu drogurile, dar mi-am revenit. Dar sunt alţi copii ca mine, care încă iau droguri şi nu pot avansa în viaţă din cauza asta”, spune Shambhu.

 

 

Deşi numai jumătate din populaţia mahalalelor din New Delhi poate citi, ziarul copiilor se bucură de o largă popularitate şi de un real succes: are zeci de mii de cititori. Copiii străzilor din India fac ce pot pentru a supravieţui, de la cerşit la munci nepotrivite pentru vârsta lor. Fac zilnic faţă riscului permanent de a fi abuzaţi fizic, verbal sau chiar sexual; mulţi recurg la droguri pentru a fugi de realitatea dură a fiecărei zile. Numai în New Delhi se ştie că există peste 500.000 de copii care lucrează, mulţi dintre aceştia locuind în condiţii inimaginabile şi fiind victime ale abuzului de alcool şi droguri.

Pe teritoriul Indiei, se estimează că sunt cel puţin 11 milioane de copii care trăiesc în mahalale şi muncesc pe străzi, fără educaţie, fără acces la raţii de mâncare, la cărţi sau asigurare medicală ori ale forme de ajutor de la stat; aceşti copii sunt forţaţi, de cele mai multe ori, să muncească în condiţii foarte grele. Echipa publicaţiei Balaknama ajunge exact la aceşti copii, pentru a le afla poveştile de viaţă direct de la sursă. Organizaţia Chetna finanţează tiparul şi vinde ziarul cu o rupie bucata; banii strânşi în acest mod sunt folosiţi pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale copiilor străzii.

 

Surse, foto şi mai multe detalii: The IndependentVocativ, Oddity Central

 

Puteţi citi şi:

Omul care hrăneşte 1,2 milioane de copii pe zi

Bărbatul cu gânduri sinucigaşe care a ajuns cel mai renumit căţărător liber din India

O femeie a susţinut 1.400 de orfani din cerşit şi, mai apoi, din discursuri


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger