Vladimir Jirinovski vrea să scoată o literă din alfabet pentru că strică imaginea Rusiei în Europa

1

Politicianul ultranaționalist se referă la o vocală foarte greu de pronunțat pentru nevorbitorii de rusă, un import asiatic scârbos, cum o numește. “Doar animalele scot sunetul ăsta, a spus Jirinovski în fața Dumei de stat, potrivit The Atlantic. Sunetul cu pricina, preluat de la mongoli, e un “î” care se pronunță din gât și despre care legiuitorul rus spune că nu există în nicio altă limbă europeană.

 

 

“Acest sunet primitiv, asiatic e motivul pentru care nu ne plac oamenii din Europa”, e de părere Jirinovski. Politicianul atacă litera “Ы”, pe care i s-a pus pata de când fiul său nu reușea s-o pronunțe în copilărie. Jirinovski a mai făcut o remarcă insultătoare și luna trecută, scrie publicația americană, când a spus că cele cinci republici din Asia Centrală ar trebui grupate ca sateliți ai Rusiei. Politicianul a sugerat înființarea “Regiunii Federale Central Asiatice”, care să aibă o capitală cunoscută sub numele de “Vernîi”, care înseamnă loial în rusă și care este numele vechi al orașului kazah Almatî, unde s-a născut Jirinovski.

În afară de alfabetele chirilice din Rusia și Belarus, litera “Ы” există în majoritatea limbilor turcice vorbite în fostele republici sovietice, inclusiv kazahă și kîrgîză, care folosesc același alfabet. În aceste din urmă limbi, litera cu pricina este folosită foarte des, câteodată de mai multe ori în același cuvânt. Vocala “primitivă” nu e singurul lucru care îi provoacă dezgust lui Jirinovski. Tot luna trecută, politicianul a spus în fața Dumei că oamenii nu ar trebui să se sărute pe buze, doar pe frunte, și a îndemnat la dezinfectarea pielii înainte de un sărut.

 

Puteți citi și:

Rusia: Crimă în urma unei dispute pe tema “Proză sau poezie?”

Rusia: O dispută despre Immanuel Kant s-a terminat cu împuşcături


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger