Viziunile şamanilor sunt reale pentru creier

0

Viziunile induse de droguri precum Ayahuasca, folosite de şamanii de pe Amazon, sunt citite de scanere ca fiind reale. Pentru creier, acest tip de halucinaţii sunt la fel de adevărate ca percepţiile obişnuite.

Draulio de Araujo, cercetător la Brain Institute al Universităţii din Rio Grande, a recrutat 10 consumatori de ayahuasca. Mai întîi, i-au pus să privească fotografii cu oameni şi animale şi le-au scanat creierul prin tehnica MRI. Apoi i-au rugat să-şi închidă ochii şi să-şi imagineze ceea ce tocmai văzuseră. În cele din urmă, le-au dat cîte o doză de ayahuasca şi i-au scanat. La a doua etapă, cea pur imaginativă, nu s-a înregistrat, cum era şi normal, nici un fel de activitate neuronală în cortexul vizual primar. Celelalte două experimente au avut însă acelaşi tip de rezultate, ceea ce înseamnă că viziunile provocate de ayahuasca au un fel de realitate, sunt diferite de procesele imaginative obişnuite.

Rezultatele studiului sunt disputate, tehnica MRI nefiind atît de subtilă şi concludentă pe cît ar fi necesar. Neurologii şi psihiatrii sunt însă interesaţi de ayuahuasca şi pentru că se presupune că ar putea fi procesată şi folosită ca antidepresiv.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger