Viziunile cu îngeri erau, de fapt, vise lucide?

3

 

După ce zilele trecute am aflat care e legătura dintre ciupercuțele magice și Moș Crăciun, cercetătorii și-au făcut bine temele de sezon și-au mai scos la iveală teoria că viziunile religioase, în special cele cu îngeri, ar fi putut fi rezultatul viselor lucide.

Institutul Out-Of-Body Experience Research Center din Los Angeles a gasit 30 de voluntari instruiți să ajungă la vise lucide, în urma cărora o parte dintre ei au avut parte de experiențe extracorporale. Întâlnirea cu îngeri a apărut în cele mai multe despre relatările subiecților despre călătoriile îm afara corpului – respectiv în 50% din cazuri.

Voluntarii au fost rugați să reconstituie povestea profetului Eliiah, la care fac referință atât Talmudul și Biblia, cât și Coranul. Într-unul dintre episoadele biblice, Ilie merge în sălbăticie și se așează epuizat sub un copac, așteptând să moară. Dintr-o data, un înger îl trezește și îi spune să mănânce, iar Eliiah, surprins, găsește alături o bucată de pâine și niște apă. Alegerea acestui personaj a fost motivate, spune Michael Raduga, unul dintre conducătorii experimentului, pentru că ”îngerii, în ceea ce privește rezultatele verificabile, au fost alegerea ideală, fiind foarte bine reprezentați în cultura occidental.”

În timpul studiului, voluntarii au raportat cel puțin un vis lucid. 15 dintre cei 24 de participant susțin că au putut recrea povestea lui Ilie în experiențele lor onirice, partial sau total. Nouă dintre ei au visat scene în care apar și îngeri și mâncare, alți șase ”întâlnind” doar îngeri. De aici, s-ar deduce că o parte dintre viziunile cu îngeri s-ar fi datorat în urma unor experiențe extracorporale, obținute printr-un exercițiu al visării lucide.

”Mi-am părăsit trupul și apoi mi-am invocat călăuza, care a apărut sub forma unui înger. I-am cerut niște biscuiți și niște apă, iar el mi le-a dat. Am mâncat tot, bucurându-mă de fiecare senzație gustativă, și m-am săturat. Am revenit în corp, apoi am adormit la loc,” povestește unul dintre voluntari.

Cum era de așteptat, această teorie a fost întâmpinată cu argumente contra pregătite: că aceste viziuni ar fi apărut mai degrabă ziua, decât noaptea, că aceste excepții nu pot legitima o generalizare ș.a.m.d. Unii specialiști în vise și câțiva psihiatri sunt interesați de ipotezele acestei cercetări. Aceasta nu este prima teorie care susține legătura dintre experiențele onirice și viziunile religioase, unul dintre primii care au investigat această zonă fiind William James, care scria în 1912 că multe dintre viziuni ar fi fost, de fapt, vise. Alții, cum ar fi Ursula Voss, de la Universitatea din Bonn, cred că aceste viziuni s-ar fi produs atât în timpul viselor lucide, cât și ca halucinații hipnagogice, care au loc înainte să adormim.

 

Sursa: LiveScience

Foto: Rembrandt, Sacrificiul lui Isaac


3 comentarii

  1. sau poate lucrurile stau putin invers… visele lucide sunt doar o etapa (grosiera) in dezvoltarea unei perceptii subtile care ii permite omului sa aiba viziuni (asta tot intr-o exprimare grosiera).

  2. Normal că dacă îi pui să reconstituie povestea profetului Eliiah se întâlnesc cu îngeri. Dacă i-au pune să imagineze o întâlnire cu extratereştri, ar vedea extratereştri în peste 50% din cazuri. Iar dacă i-ai pune să aştepte un gnom, ar apărea un gnom dintr-o cipercă (magică).

    În mod cert e vorba de o formă de vis/reverie sau halucinatie.

  3. Sau poate ca e vorba de ceva mai rau. Personajul citat “si-a invocat calauza”. Asta arata ca respectivul sau respectiva au fost antrenati in stil New Age. Experienta respectiva seamana doar in aparenta cu cea a profetului Ilie… in esenta originile ingerilor sunt diferite. Ceea ce nu stiu cei mai multi este faptul ca aici avem de-a face cu un fel de spiritism… Respectiva calauza nu este vreun inger trimis de D-zeu ci un demon. Asta pt cine crede in existenta unei lumi spirituale. Daca nu crezi intr-o astfel de lume si explici totul naturalist, pur si simplu ignora postarea.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger