Cele 10 milioane de lire sterline cheltuite pentru vizita Papei Benedict al XVI-lea in Marea Britanie, efectuata luna trecuta, au fost impartite intre sase departamente guvernamentale, aproape 4 milioane fiind extrase din bugetele pentru mediu si energie. Asta a starnit dezaprobarea activistilor de mediu intr-o perioada in care cheltuielile pentu reducerea emisiilor de dioxid de carbon sunt amenintate in statul insular si in care Departamentul pentru energie si schimbari climatice se lupta pentru independenta.
Documentele obtinute de The Guardian de la trezoreria statului arata ca vizita Suveranului Pontif in Marea Britanie a costat 10 milioane de lire sterline, costuri administrate de Biroul Extern si pentru Commonwealth, care a platit prima transa de 750.000 de lire sterline. Restul de 9,25 milioane au fost impartite egal intre cinci departamente considerate de trezorerie ca avad obiective alinate scopului pentru care guvernul a organizat vizita Papei.
Intr-o declaratie privind contributia Departamentului pentru energie si schimbari climatice (Decc), Biroul Extern a spus ca Vaticanul a avut „o pozitie proactiva” asupra mediului si ca vizita Papei va „repozitiona problema schimbarilor climatice nu doar in termeni economici si de siguranta energetica, ci si in termeni de dreptate sociala, de supraveghere a lumii naturale si de importanta fundamentala pentru coexistenta pasnica a oamenilor”.
In timpul vizitei, secretarul pentru energie si probleme climatice, Chris Huhne, s-a intalnit cu cardinalul Turkson, responsabilul cu schimbarile climatice de la Vatican, insa nu exista date privind natura discutiilor. Adresandu-se parlamentarilor, nobililor si liderilor religiosi, Papa Benedict al XVI-lea a facut o scurta mentiune pe marginea mediului: „Sfantul Scaun asteapta cu nerbdare sa caute impreuna cu Marea Britanie noi modalitati de promovare a responsabilitatii fata de mediu, spre beneficiul tuturor”.
Presedintele Partidului Verde din Marea Britanie, Caroline Lucas, spune ca Papa nu este recunoscut pentru reusitele sale in adresarea problemelor climatice. „Intr-o perioada cu mari reduceri finaciare, cand insusi Decc se lupta pentru supravietuire, pare destul de neobisnuit ca asemenea departamente sa fie puse sa contribuie la vizita Papei, care se pare ca nu avut nici o legatura cu fixarea tintelor privind incalzirea globala”. Alti britanici implicati in sectorul ecologic spun ca este o lovitura data efortului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon si de implementare a unor surse de energie regenerabila.
Cu toate acestea, Vaticanul a inceput sa-si ecologizeze consumul de energie. Acoperisul auditoriului Paul VI a fost ticsit cu 2.700 de panouri solare – un cadou in valoare de 940.000 de lire sterline de la compania nemteasca Solar World. Un alt donator generos a platit pentru plantarea de copaci intr-un parc national din Ungaria pentru neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon ale Vaticanului.
In 2014, statul papal, cel mai mic din lume, va inaugura o uzina solara cu o capacitate de 100 de megawati, prima din lume care va fi alimentata exclusiv din surse regenerabile, surplusul de energie solara urmand a fi exportat in Italia pentru a sustine 4.000 de locuinte. Potrivit estimarilor, uzina ii va asigura Vaticanului economii anuale de 57 de milioane de euro.
Foto: Reuters
Cititi si:
Casa Alba va fi incalzita cu energie solara
3 comentarii
Nu vreau sa fac nu stiu ce campanie Bisericii Catolice sau Papei, insa ma uimeste faptul ca vizita Suveranului Pontif este “facturata” in astfel de masura, in timp ce alte milioane de lire sterline sunt cheltuite pentru diferite vizite ale unor politicieni. Atunci nu se spune nimic?
10 milioane de lire… waw! Cred ca era mai ieftin sa ii aduca pe Obama.
Cand deplasarea unui om are costuri de aceasta marime, poate ar trebui ca omul respectiv sa nu mai fie deplasat. Un popa, cu atat mai mult seful cel mare al popilor, ar trebui sa fie modest. Or, cum poate fi el modest cand are asemenea costuri?
este modest. cheltuielile s-au facut pentru a-i oferi protectie, de exemplu sunt destui islamisti care l-ar dori lichidat.